Съпричастност

„Българската Коледа” отново помага на болни деца

05-12-2016 20:54
Кампанията подаде ръка на 480 малчугани в лечението им през тази година„Българската Коледа” отново помага на болни деца
Clinica.bg

press@clinica.bg

Все повече деца у нас са засегнати от различни хронични заболявания. При половината от тях болестта води до сериозно ограничение на функционалните възможности и превръща малчуганите в инвалиди. В много от случаите те се нуждаят от постоянни медицински грижи и специален подход.  
Затова новото издание на „Българската Коледа“ си поставя амбициозната цел да помогне на децата с тежки хронични заболявания, като им осигури модерна и високотехнологична апаратура за прецизна диагностика, съвременно лечение и рехабилитация. Техниката ще бъде доставена в университетските и областни болници и ще даде възможност за осъществяването на прецизна диагностика и оптимално лечение на тези заболявания. Сред нещата, които се планира да се купят са генетични изследвания, медикаменти, медицински изделия и помощни средства, средства за рехабилитация, логопедична и психологична терапия.
За децата с муковисцидоза в УМБАЛ „Александровска“ например е необходим апарат за анализиране на хлоридното съдържание в потта. Детските кардиологични клиники у нас се нуждаят от апаратура за оценка на ритъмно-проводни нарушения (холтер ЕКГ), а за клиниката по детска урология към “Пирогов” трябва да се купи пълен набор за ендоскопско лечение, лазер за разбиване на конкременти и инструменти за лапароскопска хирургия. Това са само малка част от клиниките в страната, които се нуждаят от специализирана специална апаратура, за да помагат на болни от хронични заболявания деца.

Близо 2 400 000 лева е сумата, събрана от хиляди българи в резултат на тринадесетата дарителска кампания, която бе под мотото „Да помогнем на децата в реанимация“. 600 000 лв. от тези средства са отишли за диагностика, лечение и рехабилитация на 480 деца през 2016 г. От тях 17 000 лв. са отделени за диагностициране на 14 деца с тежки заболявания чрез генетични изследвания. Резултатите от тях ще дадат яснота на лекарите за тяхната по-нататъшна терапия  На 33 деца е осигурено лечение, включително едногодишната медикаментозната терапия, включваща растежен хормон, лечебни храни и други лекарства на стойност 181 880 лв. Благодарение на „Българската Коледа” на 395 деца с неврологични заболявания са дарени средства за осъществяване на рехабилитация на обща стойност 379100 лв., а за 38 деца са закупени медицински изделия и помощни средства за сумата от 44 200 лв.

Кампанията през 2015/2016 г. помогна и за закупуването на медицинска апаратура на обща стойност 1 511 906 лв. Тя е за 19 лечебни заведения от цялата страна. Специализирана техника като хографи, пациентни монитори, апарати за дихателна реанимация, апарат за неинвазиво почистване на секретите в белите дробове, дефибрилатор, получиха многопрофилните болници в Бургас, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Асеновград, Сливен, Стара Загора и Ямбол.

Всеки, който иска да стане дарител, може да посети официалния сайт на „Българската Коледа”, където са посочени дарителските сметки или да прати sms на номер 1117.


Българската Коледа в подкрепа на детската хирургия

Българската Коледа в подкрепа на детската хирургия

Президентът Румен Радев даде старт на новото 21-во поред издание, то е под наслов „Дари надежда на дете в беда"
Българската Коледа събра 3.5 млн. лв.

Българската Коледа събра 3.5 млн. лв.

В новия НРД трябва да се заложи ръст на недофинансираните педиатрични клинични пътеки, каза здравният министър д-р Асен Меджидиев
Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

С леко сърце да я приветстваме, да приемем всички хубави изненади, които ни е подготвила и нека да сбъдне мечтите ни
София ограничи фойерверките за Нова година

София ограничи фойерверките за Нова година

Те ще могат да се ползват 8 часа в празничната нощ, защото безконтролната употреба е вредна за здравето

Да оцелееш напук на болестта

Да оцелееш напук на болестта

8-годишната Ванеса Борисова страда от три тежки заболявания, „Българската Коледа" е шансът й да радва още родителите си
Над 2.7 млн. събра Българската Коледа

Над 2.7 млн. събра Българската Коледа

Двадесетото издание на благотворителната инициатива под патронажа на президента на България продължава

Мечтата да прегърнеш мама

Мечтата да прегърнеш мама

Петгодишният Симеон Мирославов е засегнат от аутизъм, „Българската Коледа" му помага да придобие умения
Държавата да поеме генетичните изследвания

Държавата да поеме генетичните изследвания

Не всички родители могат да си ги позволят, а някои струват хиляди, казва доц. Чайка Петрова, част от "Българската Коледа"
Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Нека то донесе светлина в душите и дните ни, бъдете здрави, весели и щастливи!
Да отворим душите си за любовта

Да отворим душите си за любовта

Коледа идва и отново се суетим около подаръците, трапезите и елхата. Какво обаче е духовното измерение на Рождество Христово, попитахме Тивериополския епископ Тихон.
1 2 3 4 5 ... 8 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ