Съпричастност

„Българската Коледа” отново помага на болни деца

05-12-2016 20:54
Кампанията подаде ръка на 480 малчугани в лечението им през тази година„Българската Коледа” отново помага на болни деца
Clinica.bg

press@clinica.bg

Все повече деца у нас са засегнати от различни хронични заболявания. При половината от тях болестта води до сериозно ограничение на функционалните възможности и превръща малчуганите в инвалиди. В много от случаите те се нуждаят от постоянни медицински грижи и специален подход.  
Затова новото издание на „Българската Коледа“ си поставя амбициозната цел да помогне на децата с тежки хронични заболявания, като им осигури модерна и високотехнологична апаратура за прецизна диагностика, съвременно лечение и рехабилитация. Техниката ще бъде доставена в университетските и областни болници и ще даде възможност за осъществяването на прецизна диагностика и оптимално лечение на тези заболявания. Сред нещата, които се планира да се купят са генетични изследвания, медикаменти, медицински изделия и помощни средства, средства за рехабилитация, логопедична и психологична терапия.
За децата с муковисцидоза в УМБАЛ „Александровска“ например е необходим апарат за анализиране на хлоридното съдържание в потта. Детските кардиологични клиники у нас се нуждаят от апаратура за оценка на ритъмно-проводни нарушения (холтер ЕКГ), а за клиниката по детска урология към “Пирогов” трябва да се купи пълен набор за ендоскопско лечение, лазер за разбиване на конкременти и инструменти за лапароскопска хирургия. Това са само малка част от клиниките в страната, които се нуждаят от специализирана специална апаратура, за да помагат на болни от хронични заболявания деца.

Близо 2 400 000 лева е сумата, събрана от хиляди българи в резултат на тринадесетата дарителска кампания, която бе под мотото „Да помогнем на децата в реанимация“. 600 000 лв. от тези средства са отишли за диагностика, лечение и рехабилитация на 480 деца през 2016 г. От тях 17 000 лв. са отделени за диагностициране на 14 деца с тежки заболявания чрез генетични изследвания. Резултатите от тях ще дадат яснота на лекарите за тяхната по-нататъшна терапия  На 33 деца е осигурено лечение, включително едногодишната медикаментозната терапия, включваща растежен хормон, лечебни храни и други лекарства на стойност 181 880 лв. Благодарение на „Българската Коледа” на 395 деца с неврологични заболявания са дарени средства за осъществяване на рехабилитация на обща стойност 379100 лв., а за 38 деца са закупени медицински изделия и помощни средства за сумата от 44 200 лв.

Кампанията през 2015/2016 г. помогна и за закупуването на медицинска апаратура на обща стойност 1 511 906 лв. Тя е за 19 лечебни заведения от цялата страна. Специализирана техника като хографи, пациентни монитори, апарати за дихателна реанимация, апарат за неинвазиво почистване на секретите в белите дробове, дефибрилатор, получиха многопрофилните болници в Бургас, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Асеновград, Сливен, Стара Загора и Ямбол.

Всеки, който иска да стане дарител, може да посети официалния сайт на „Българската Коледа”, където са посочени дарителските сметки или да прати sms на номер 1117.


330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

Толкова са подадени към момента по настоящото издание на кампанията, съобщиха от президентството
3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

Днес президентът Румен Радев се срещна с партньорите на благотворителната инициатива
Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

Нека 2024 г. бъде пълна със здраве, щастие, нови вдъхновения, сбъднати мечти и успехи!
2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

Кампанията продължава целогодишно, тя е в подкрепа на детската хирургия, напомнят от президентството
Обърнете се към книгите

Обърнете се към книгите

Измина една година с предизвикателства и в личен, и в обществен план. Каква диагноза може да й бъде поставена, как да бъде описана с една дума, какво не ни достига, научихме ли уроците си от нея и с какъв багаж да влезем в 2024-та, попитахме Тео Буковски.
 Една необичайна мечта

Една необичайна мечта

„Българската Коледа" помогна за рехабилитацията на 14-годишния ни син, казва бащата на Шабан Семов
Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Чрез „Българската Коледа" имаме едни от най-добрите и модерни апарати, които са от изключително значение за работата ни, казва д-р Димитър Печилков
Непознатият вкус на сладоледа

Непознатият вкус на сладоледа

11-годишната Михаела Везиева страда от рядко заболяване, което по необходимост я прави веганка, „Българската Коледа" й помага тя да порасне
Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Да отворим сърцата си за чудото – за това, че Бог се роди, нека то отново ни вдъхне вяра, надежда и любов!
Носете винаги Младенеца в сърцата си

Носете винаги Младенеца в сърцата си

Рождество Христово не се измерва с богати трапези, то е увенчаване на очакванията и сбъдване на надеждите, казва архимандрит Никанор
1 2 3 4 5 ... 9 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ