интервю

Имаше готов пандемичен план, не го използваха

07-05-2020 07:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Имаше готов пандемичен план, не го използвахаМерките в началото бяха добри, но след това станаха разнопосочни и объркаха хората, казва проф. Гайдарски
КОВИД-19 е изпитание за обществото, за здравната система, за отделния човек. Заразата пренареди приоритетите ни, накара ни да се замислим за живота и за смъртта. Правилни ли бяха мерките, които взе правителството за ограничаване на коронавируса и трябваше ли да се разхлабват в този момент, попитахме бившия здравен министър проф. Радослав Гайдарски.
- Проф. Гайдарски, защо болницата във Видин се оказа първата пробойна сред лечебните заведения, в която се регистрират толкова много случаи на Ковид-19?

 

- Възможно е да е чиста случайност. Сигурно са се явили повече хора, които са носители на заразата, някои може да са я внесли от чужбина. Във Видинската болница отдавна е известно, че има недостиг на медицински кадри, но политиката беше такава. Никой не обръщаше внимание, че населението застарява в този регион, че младите заминават за други страни в Европа, където заплатите са много по-високи и хората предпочитат да отидат там. Тук остава едно застаряващо население, кадрите в областта на здравеопазването също са застаряващи, защото няма стимули за младите. Заплатите са малки, хората търсят място, където да намерят по-добро препитание и естествено това са по-големите градове. Така че по-интелигентните и можещи лекари отиват в София, в Пловдив, във Варна има медици от нашия край. Не се води целева политика за задържане на кадрите. Преди години, да много хора сигурно ще кажат, че съм от опозицията и от старата гвардия, затова поддържам практиките от миналото, но тогава имаше някаква политика. Голяма част от хората от този край, които учеха медицина, се връщаха. Имаше и друго задължение, което не беше от най-добрите, но тогава караха младите лекари поне три години да работят по разпределение. След това имаха право да си изберат професия, да специализират. Имаше стройна система на подготовка на лекарите. Сега такова нещо няма. Сега всеки в периода на голямата демокрация, прави каквото си иска. Държавата те издържа да учиш, завършваш висше образование, вземаш специалност и накрая, когато си получил всичко възможно от нея, решаваш да заминеш за Германия, Франция, Австрия. Такова чудо не знам дали ще доведе до нещо добро. Ако не се въведе някакъв ред, да има закон, след като си издържан с държавни средства да оставаш да работиш тук, няма да имаме лекари. И аз даже прогнозирам, че в скоро време не само Видин, но и всички по-периферни градове – Враца, Монтана, Сливен, Силистра, ще останат без медици и трагедията ще стане още по-голяма.

- Липсата на достатъчно кадри ли е основният проблем в здравеопазването ни по време на пандемията?

- Във видин това не е свързано само с политиката в здравеопазването, а е общ политико-икономически въпрос за целия регион и за цяла Северозападна България. С ликвидирането на икономиката, започна да запада всичко, включително и този сектор. Преди имаше достатъчно специалисти – инфекционисти, епидемиолози, сега като няма такива кадри, решават да хвърлят в битката с КОВИД-19 хора, които не са толкова добре подготвени в тези области – ортопеди, хирурзи. Ние сме учили общи неща като студенти, но сега сме много далече от тази материя и не може човек, който не е специално подготвен, да го хвърлиш в битката с коварен враг, какъвто е коронавируса.

- Как оценявате мерките, които взе правителството за справяне със заразата?

- Мисля, че в самото начало правителството реагира добре. Взеха се много бързи мерки, направиха се неща, които бяха полезни за държавата, за хората, но след това в хода на кампанията и битката със заразата се допуснаха съществени грешки, които идват от това, че няма ред.

- Какво конкретно имате предвид?

- Има пандемичен план от 2006 г., който важи и за 2020 г. В него с подробности са описани правилата за борба с епидемия, с масови заболявания, които застрашават населението на страната. Можеха просто да отворят този правилник, който е в Министерство на здравеопазването и да го ползват. Тук не става въпрос да се хвалим, че ние сме го подготвили, но просто трябва да се знае, че има такова нещо. В същото време те се чудеха първите седмици какво да правят. Въвеждат нещо, после го отменят, което нанесе голяма вреда в организацията за борба с коронавируса.

- Защо, след като има такъв готов план, не е използван?

- Попитайте управляващите. В него не се засяга само системата на здравеопазване. В битката с тези пандемии обикновено се включват социалното министерство, това на образованието, на транспорта, почти всички ведомства, като има много стройна система. Тя е подписана от мен, като министър тогава, но не съм я изготвил аз. Направена е от нашите най-добри специалисти по тези проблеми и те можеха спокойно да се обърнат към този план и да го използват. Не го направиха. Дали съображенията им са били политически, финансови или други, не мога да кажа.

- А какво мислите за постепенното разхлабване на мерките?

- Тук отново ми се струва, че има непоследователност и липса на логика. Когато имаше 4 случая в Банско, затвориха целия град. Сега, когато всеки ден съобщават за 40-50 нови случая, изведнъж решиха да разхлабват мерките. Не знам дали е правилно. Аз не съм епидемиолог или инфекционист и не мога да коментирам това, но мога като страничен наблюдател и като човек, който е участвал в организацията на здравеопазването, да кажа, че има някакво колебание в решенията, които се вземат от Щаба и правителството. Мисля, че това е причината Щабът да налага едни мерки, след това да ги променя, защото главатарят, който издава заповедите, има много съветници и се колебе в решенията си. А главатарят е министър-председателят, той променя нещата.

- Обществото ни дори в този тежък момент не успя да се обедини. Защо, според вас?

- Когато има такъв световен проблем, трябва да има единни решения, които последователно се изпълняват. Не може един ден да излиза заповед, че всички трябва да са с маски, на другия ден да ги махаме. Защо това нещо трябваше да е и за селата, където има примерно 20-30 човека, те не се срещат със седмици и ние ще ги задължим да носят маски. Забраняваме да се ходи в парка, в планината. Защо, важно е хората да са на разстояние и да носят маски. Не може да се издава една заповед за всички. Тя може да е актуална за София, където ако се пуснат навън без маски, нещата се усложняват. Вчера гледах по „Витошка" хората ходят на групи, прегърнати даже, но вече няма маски, свободно се движат. Защо го правят сега, когато има повече заболели - предполагам, че никой не може да отговори. Разбира се, трябва да се разхлабват постепенно мерките, но да има план – кое кога се премахва и най-важното, какви условия трябва да има, за да стане това.

- Ще се справи ли човечеството с коронавируса или ще трябва да свикнем да живеем с него?

- Сигурен съм, че ще се справим. Няма такъв проблем, който да е възникнал в едно общество и да не е бил решен. Въпросът е, че ние в момента не сме подготвени точно за това заболяване, защото то е коварно. При грип срещаш носител на вируса, заразява те и още на следващия ден нещата са ясни. А този вирус е коварен, защото има дълъг инкубациеонен период. Ако срещнеш заразен, може да разбереш, че си болен примерно след 14 дни, а през това време разпространяваш заразата без да знаеш и без да си взел мерки. Затова трябваше да се спазват определени ограничения и социална изолация. И това трябваше да се обясни на хората. А не веднъж казват, че възрастните не трябва да ходят на пазар, освен във времето от 8 до 10 часа, защото били най-податливи. Да, ама тогава те се струпват в магазините и така е по-опасно. Няма да влизат колите в София, освен от 18 до 20 часа, но тогава се събират 10 000 коли и отново има струпване на хора. Никаква логика няма в това и хората се дразнят. Затова се получи разделението – едни подкрепят мерките, другите са против. А е редно да имаме еднакви убеждения, но когато знаем какво правим. Когато една армия воюва на различни фронтове, когато заповедите се сменят непрекъснато и често са противоположи, резултатът е лош. Трябва да воюваме всички заедно, за да победим. В хората вече има недоверие, затова не знаят какво да правят.

- Образованието за една-две седмици се пригоди за онлайн обучение. КОВИД-19 ще помогне ли за внедряване на електронното здравеопазване?

- Електронно здравеопазване трябваше да има много отдавна. Ние бяхме пионерите в това отношение, защото в Сливница и цялата околия още през 2007 г. – 2008 г. изпробвахме израелската система, която работи една година. Всички бяха доволни и трябваше да се въведе веднага. Аз съм давал съвети, казвал съм много пъти да погледнат тази система, защото е изпробвана и одобрена. Тя работи и в момента в Израел и Южна Корея, но никой не иска да я види. Не знам, страхуват се да се каже, че някой е направил нещо някога и затова всеки започва от началото ли? Сигурно има и други причини, най-вече политически.

- Смятате ли, че след тази пандемия хората ще станем малко по-добри? За какво ни предупреждава КОВИД-19 и на какво ще ни научи?

- Дано хората малко да се чукнат в главите и да осъзнаят, че ние сме създания временни на тази земя. И че винаги – и преди нас, и след това ще има хора, животни, природа, затова всичко трябва да бъде опазено. Преди смятахме, че в ЕС границите ще паднат, но ето че сега ще се движим по-трудно, отколкото когато имаше „желязна завеса". Хората се учат, но изглежда имат къса памет за бедите, които могат да ни сполетят. Ако не си вземем урок от това, което става в страната и в света, ще бъде лошо. Важно е да съхраним хората, да запазим медиците, най-вече тези, които са на първа линия. Всяка вечер ракопляскат за лекарите, но защо се сетиха чак сега? Решиха, че сме ценни, когато видяха, колко народ загива от нас в болниците. На много места в светга медиците се ценят повече, отколкото у нас. Защото в България лекарите получават по-малко от чистачките в някои предприятия. Крайно време е да се помисли, ще ги държим ли и лекарите и сестрите по този начин, с такива мизерни заплати и те да си търсят сами място в други страни или ще направим нещо. Ако това не го осъзнаем и този път, гарантирам, че по-нататъка ще бъде още по-зле здравеопазването ни.Второ майско плащане за безработица

Второ майско плащане за безработица

Близо 5 млн. лв. са определени за още 10 хил. души за април
Система за контактно проследяване в Англия

Система за контактно проследяване в Англия

Очакванията са така броят на заразените да се намали с 5 до 15 процента
Снимат поредица за лекарите по време на пандемия

Снимат поредица за лекарите по време на пандемия

Проектът е на Български лекарски съюз и сдружение "Избери България", съобщиха от съсловната организация
17 са новите случаи на КОВИД, 53 са излекувани

17 са новите случаи на КОВИД, 53 са излекувани

Обменяме опит с Италия за лечение на коронавируса, съобщиха от оперативния щаб
Още 800 хил. лв. за храна заради кризата с КОВИД-19

Още 800 хил. лв. за храна заради кризата с КОВИД-19

Това реши правителството, средствата ще бъдат целево насочени към БЧК
Пациенти с КОВИД от Пазарджик ще се лекуват в Пловдив

Пациенти с КОВИД от Пазарджик ще се лекуват в Пловдив

Решението е взето заради продължаващата карантина на медицинския персонал в местната болница
Защо свинският грип премина по-леко от КОВИД

Защо свинският грип премина по-леко от КОВИД

Учени проверяват съществува ли „кръстосана защита" срещу коронавируса
32 излекувани, 17 новозаразени

32 излекувани, 17 новозаразени

Три са смъртните случаи за последното денонощие, каза доц. Димо Димов
Стига сме гледали на здравеопазването като пласмент на продукция

Стига сме гледали на здравеопазването като пласмент на продукция

Трябва да се анализира всичко, което се случи в системата по време на пандемията и да се направят съответните изводи, казва д-р Константинов
Психолози в градините при необходимост

Психолози в градините при необходимост

Директорите трябва да организират проучвания за нагласите на родителите относно посещаемостта на децата им в условия на КОВИД-19
1 2 3 4 5 ... 79 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020