Анализ

Ин витро бебетата се увеличават

04-05-2020 12:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Ин витро бебетата се увеличаватСредно 74% от диагностичните инвазивни процедури са основателни, показват още анализите на „Индекс на болниците
1294 са родените бебета ин витро с държавно финансиране, които са заченати през 2018 г. Броят на малчуганите е по-голям от предходната година с 271. Това показва анализът на „Индекс на болниците", данните, за който са предоставени от „Център асистирана репродукция". Общо 4020 процедури са били извършени през 2018 г., които е платил фондът.

От тях с раждане са завършили 1050, а появилите се бебета са 1294. Броят им е по-голям от ражданията, тъй като някои от тях са били многоплодни. Основната част от процедурите са осъществени чрез метода ICSI, както и със свежи трансфери, показват още данните. Имплантираните размразени трансфери са били 366, а направените опити чрез метода IVF – 315, показват още цифрите. През 2018 г. с държавния фонд са работили 32 клиники срещу 34 през предходната. Успеваемостта им е достигнала 26.11%, като се е повишила с по-малко от процент в сравнение с предходната година (25.51%). Почти 50% от опитите – 1952, се извършват в три от болниците - „Надежда Репродуктив", „Д-р Щерев" и „Селена". В 22 от клиниките, които работят с фонда пък е имало по-малко от 100 процедури на година. Колко опити са извършени във всяка една през 2018 г. и каква е била успеваемостта може да видите в "Индекс на болниците" ТУК.


ИНВАЗИВНА КАРДИОЛОГИЯ


Отварянето на нови структури по инвазивна кардиология у нас спря. Броят на тези клиники в страната остава постоянен и дори бележи леко понижение за трета поредна година, показват наблюденията на „Индекс на болниците" за 2019 г., като данните за изготвянето му са предоставени от НЗОК. 58 са били инвазивните кардиологии с договор със здравната каса (НЗОК) в страната през изминалата година. Толкова е бил броят им през 2018, а през 2017 те са били с една повече – 59. Това означава, че масираното роене на структурите по инвазивна кардиология у нас вече е приключило. За сравнение през предходните пет години – от 2013 до 2018, у нас бяха открити 18 инвазивни кардиологии. Причините за липсата на нови структури са различни. Сред тях са пренасищането на пазара с подобни услуги, липсата на достатъчно медицински сестри и на лекари, както и усилията на държавата. През последните години се направиха редица рестриктивни стъпки по отношение на откриването на нови болници, като забавяне на финансирането им от здравната каса с една година, по-строг разрешителен режими за разкриването им, което вече става само с разрешение на Министерски съвет.


Въпреки големия брой на структурите по инвазивна

кардиология, разпределението им на територията на страната е неравномерно. Почти една четвърт от тях – 13, са разположени в столицата, а повече от половината (33) са разположени в шестте най-големи града у нас – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Ст. Загора.

Oбемът на дейността в инвазивните кардиологии през изминалата година бележи леко увеличение. Броят на диагностичните процедури е нараснал от 40 511 през 2018 г. на 40 937 през 2019 г., а при лечебните – от 36 154 на 37 648. Броят им варира в отделните болници от под 10 - МБАЛ "Св. Панталеймон"- Ямбол, до над 2000 – „Аджибадем Сити Клиник" - София. За първи път през изминалата година здравната каса отчете какъв е броят на диагностичните процедури, при които специалистите са открили патологични проблеми, които имат нужда от лечение. Средно за страната този показател е над 74% като варира в отделните клиники от под 40% - „Дева Мария", „Г. Странски", „Унихоспитъл", „Александровска", до над 90% - УМБАЛ-Бургас, „Св. Ив. Рилски" в София, Софиямед, УМБАЛ- Пловдив, „Ст. Киркович", „Сити Клиник" Монтана, МБАЛ-Хасково, „Братан Шукеров", „Тота Венкова" и др. 


Този показател донякъде ориентира до каква степен

извършените диагностични интервенции са били основателни.

Делът на спешните случaи, които са преминали през инвазивните кардиологии, показва лек спад от 25.22 през 2017 г. на 23.86 през изминалата. Съотношението на най-тежките случаи - с остър коронарен синдром с персистираща елевация на ST сегмент, варира в отделните клиники от 0 до над 60%. Най-високо то е било в, „Хигия"-Пазарджик (60.08), МБАЛ-Хасково (45.02), МБАЛ-Благоевград (44.44), УМБАЛ-Пловдив (44.35) и др.

През миналата година у нас са поставени и 4551 пейсмейкъра в 25 лечебни заведения. Броят на пациентите спрямо 2017 г. се е увеличил с 227, а болниците, където се поставят – с три. Къде колко и какви процедури се правят вижте ТУК.НЗОК да плати надлимитната дейност

НЗОК да плати надлимитната дейност

Увеличението на цените на пътеките да е пропорционално на тежестта им, искат болнични сдружения
Пак ще местят Психиатрията в София

Пак ще местят Психиатрията в София

Скоро се очаква да бъде готов и проекта на Националната стратегия за психично здраве, каза здравният министър Костадин Ангелов
Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти

Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти

Държавата ще плаща субсидии за поддържане готовността на клиники и отделения по инфекциозни болести за лечение при поява на епидемии от заразни болести, реши парламентът с промени в Закона за лечебните заведения. Какъв ще е ефектът на практика от подобна промяна, попитахме проф. Татяна Червенякова.
МЗ си поръчва нови дивани

МЗ си поръчва нови дивани

Поръчка за мека мебел и офис оборудване за 50 000 лв. без ДДС обяви министерството
Подписват Анекса следващата седмица

Подписват Анекса следващата седмица

PCR няма да е задължителен при прием в болница, каза здравният министър Костадин Ангелов

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

50% от медиците са психически изтощени

50% от медиците са психически изтощени

Лекарите работят повече и са по-болни в сравнение с останалите професии у нас
Вдигат заплатите в 28 администрации

Вдигат заплатите в 28 администрации

Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците

700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Градини и ясли ще се строят по-лесно

Градини и ясли ще се строят по-лесно

Детски заведения ще може да има в бизнес центрове и административни сгради
1 2 3 4 5 ... 228 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020