Алтернатива

Арттерапия за душата

05-12-2016 08:04
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Арттерапия за душатаНе е необходимо човек да бъде творец, за да се лекува с изкуство, казва психологът Елица Великова

В живота на човек понякога нахлуват тежки периоди или още по-тежки болести, когато хапчетата и лекарите не могат да бъдат са достатъчни. Тогава на помощ идват докторите за душата.

Едно такова лечение на духа е т.нар. експресивна терапия. Тя комбинира всички изкуства – визуалните, пластичните и дигиталните, музика, театър, танци, приказки, поезия. Важното е да се дава цвят, да има възможност човек да се пренася в една алтернативна действителност – а това дава свобода, дава шанс да се справим с предизвикателствата в живота ни, обяснява психоложката Елица Великова от Института за терапия и експресивни изкуства. Тя има опит от участието в различни семинари в различни държави като Гърция, Турция и Италия, и разказва, че зад граница арт терапията е особено популярна в болници, психиатрични отделения, домове за деца или за възрастни хора. В последно време арттерапията се радва все по-често и на интерес и в България.

ВИЗИТКАПсихологът Елица Великова е хоноруван преподавател по Арт терапия в НБУ и в Институт за терапия и експресивни изкуства. Има магистърска степен по експресивна арт терапия и психология от European Graduate School, Саас – Фе, Швейцария и бакалавърска степен по психология от American University of London, UK. Работи като терапевт с деца и възрастни и експериментира с различни творчески методи.

Използването на изкуството няма за цел да създаде естетически продукт, а да подкрепи човека и да му помогне да преодолее проблемите и да открие смисъл и желание да продължи напред, казва Великова. По думите й „в процеса на работа могат и да се натрупат художествени умения, но не е необходимо човек да бъде творец, за да се лекува с арттерапия”.
Изкуството е просто начин да погледнеш в себе си и да дадеш форма и глас на проблемите, с които се сблъскваш, добавя Великова и цитира Джудит Рубин, популярна арттерапевт и художничка: „Изкуството е обект на медитация между две души. Можеш наистина да усетиш, че някой отсреща отчаяно се опитва да общува с теб.”

Арттерапията може да се използва и при възрастни, и при деца. Сесиите продължават между 45 и 90 минути, а колко често ще се повтарят, зависи от състоянието на пациента.

Използването на изкуството за лекуване вероятно е толкова старо, колкото и рисунките, открити по стените на пещерите. В една или друга форма това „лечение” се ползва и днес –  сградите в градовете са изпъстрени с графити и рисунки.

Установено е, че арттерапията дава добри резултати при хора с психични проблеми, помага и на децата, страдащи от аутизъм или синдром на Аспергер, защото им създава своеобразен мост към външния свят. Тя помага и на семейства, изправени пред житейска криза като развод или пристрастяване към вреден навик.

Особено полезно е този вид лечение при тийнейджъри, жертва на училищен тормоз. Червена лампичка за подобен проблем може да бъде фактът, че до скоро бъбривите ви син или дъщеря спират да комуникират с вас или започват от своя страна да проявяват агресия към любимото куче или към по-малкото братче или сестриче. В други случаи може да се стигне и до автоагресия, която се проявява или в самонараняване или под формата на хранителни разстройства (булимия например). Арт терапията помага и при деца, които трудно говорят или са склонни да се гневят или да се тревожат прекалено. Важното е да заведете при специалисти, а те ще ги предразположат да нарисуват своя гняв или да разкажат историята за своята тъга.

При децата промяната става естествено, защото имат вродена способност да се адаптират, да изразяват чувства и освобождават напрежение. Включвайки цялото тяло, всички сетива и творчески източници в нас, експресивната арт терапия подкрепя естествената ни способност да поемаме здравословен риск и да направим необходимите промени, обяснява Великова.

Много полезна е арттерапията и пациенти с тежки заболявания като рак например. Тя не може да изземе функцията на лекарите и да измести необходимостта от химиотерапията, но ще внесе свежи цветове и ще доведе до по-голяма жизненост в ограниченото от болничната им стая ежедневие. И дори само един час на ден рисуване или слушане на музика може да осмисли живота му, да му помогне да се зареди с надежда и оптимизъм.


История

Терминът „арттерапия" се въвежда от британеца Ейдриън Хил, който е преподавател в Училището по изкуства „Св. Мартин" в Лондон. В края на 30-те години на миналия век той се разболява от туберкулоза, спира да преподава и трябва да постъпи за лечение в болница. Там обаче продължава да рисува. И установява, че това допълнително лечение му помага да преодолява по-лесно изолацията, наложена от болничните условия. Не след дълго вече организирал ателиета, в които включил и други пациенти.

Постепенно арттерапията се развива като отделна форма на психотерапията. В края на 40-те години на миналия век набира все по-голяма популярност в здравните служби във Великобритания, където художници и учители по рисуване започнали да предлагат услугите си в помощ на пациентите.
Иглите, които лекуват

Иглите, които лекуват

Много хора изпитват панически страх от игли, а те могат да бъдат полезни. За иглотерапията, за рисковете и положителните ефекти, разговаряме с д-р Емилия Михайлова.

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Само лекари и сестри да имат право да практикуват алтернативни методи за лечение. Това е една от промените в Закона за здравето на ресорното министерство. Как ще се отрази това на пациентите и по какъв начин ще засегнат алтернативните начини на лечение, разговаряме с д-р Дора Пачова.

Лечителите - поне бакалаври

Лечителите - поне бакалаври

Гладуването отпада от неконвенционалните методи за терапия

Мигрената не е това, което беше

Мигрената не е това, което беше

В забързаното ежедневие болките в главата сякаш вече не ни правят впечатление. За мигрената, начините на лечение и промяната на живота, разговаряме с Орлин Тодоров.

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Заради ефективността си да лекува успешно всички болести, Аюрведа днес става все по-популярна и сред населението в Западния свят, включително и в България.
Кажете сбогом на пролетната умора

Кажете сбогом на пролетната умора

Колкото и да не й се иска, зимата вече изчерпва своята сила. Как да се справим по-лесно с пролетната умора, попитахме д-р Мариян Иванов.

Когато рисунките говорят

Когато рисунките говорят

Когато децата рисуват, те използват не само своето въображение, но се опират и на своето възприятие за света и хората около тях. Какво искат да ни кажат, попитахме Елица Великова, психолог и арт терапевт.

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Възстановяването зависи от състоянието на пациента, но обикновено приключваме терапията с 4-6 процедури, казва д-р Чавдар Нинов

Бирена йога за разпускане

Бирена йога за разпускане

В днешно време може да откриете различни възможности да упражнявате йога. Като например, йога с бира. Как, къде и защо, разказват Елеонора Иванова и Чавдар Петров.
Нотите отключват хормоните на щастието

Нотите отключват хормоните на щастието

Когато сте тъжни, може да си пускате любимото парче на Уайтснейк. Или Шушана. Как музиката влияе върху настроението и желанието ни да вършим разни неща, попитахме терапевта Дарина Титкова-Спириева

1 2 3 4 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да се въведат по-строги мерки в страната заради КОВИД?

Октомври 2020