Резултати

Болниците от „УБ-9” с 5 млн. загуба

16-02-2016 08:21


Болниците от „УБ-9” с 5 млн. загубаЗа по-добри финансови резултати от сдружението искат пълното сливане на клиниките
Малко над 5 милиона лева е отрицателният финансов резултат, с който деветте държавни болници в карето около „Александровска", ще завършат 2015 г. Това показват предварителните данни на сдружението, в което те членуват, почти година след основаването му.
В края на април Министерство на здравеопазването направи гражданско сдружение – „УБ-9", в което влизат девет държавни болници в София – „Александровска". „Св. Екатерина", „Св. Иван Рилски", „Майчин дом", „Проф. Ив. Киров", „Св. София", „Проф. Ив. Митев", „Акад. Ив. Пенчев" и ЛЧХ. Целта на обединението беше да се оптимизират разходите на лечебните заведения чрез общи търгове и така да се подобрят финансовите им резултати. Засега обаче механизмът сработва трудно.

Приходите на деветте болници за миналата година са 160 млн. лева, а разходите – 165 млн. Реалната загуба обаче е по-малка, тъй като в петте милиона влизат и 2.6 млн. лв. от надлимитната дейност на „Александровска", каза Красимир Ангарски, ръководител на сдружението. Според него се очаква болницата да получи тези средства след приключване на дело срещу касата. Освен това клиниките имат общо 16 млн. лв. краткосрочни задължения и 10 млн. - просрочени. Те са основно на една болница, останалите осем нямат просрочени задължения, допълни още Ангарски.

Според него най-големият проблем пред по-ефективното управление на болниците е липсата на административно обединение. Ако се слеят администрациите на клиниките в едно, може да се спести голяма част от разходите за заплатите на тези звена. Само за възнагражденията на деветте борда на директорите отиват над 800 хил. лв. на година, пресметнал е Красимир Ангарски. Друга пречка пред опитите за икономии са старите тръгове на лечебните заведения.

„Големият проблем е, че не са изтекли договорите, които болниците са сключили, за да проведем ново общо договаряне", обясни Красимир Ангарски. Засега единственото общо договаряне, което са успели да направят е това за тока. „То е и първият положителен ефект, който сме постигнали – над половин милион ще бъде икономията от провеждането на това единно договаряне за електроенергия за 2016 г", каза Ангарски. „Александровска" например от тази мярка ще спести 180 хил., а „Св. Екатерина" - 73 хил. Подобни процедури ще се проведат за прането, храненето, телефонните услуги и другите дейности, но след като изтекат сегашните договори.

Сред другите проекти, по които сдружението работи са въвеждането на единна информационна система, която ще свърже и деветте болници в едно. Също така „Александровска" се опитва да внедри план за единно извозване на опасните отпадъци за деветте болници, казва Ангарски. Обсъжда се и въвеждането на единен превоз на пациентите с линейки. В момента някои болници от сдружението нямат достатъчно линейки и имат договори с други лечебни заведения извън сдружението за тази дейност, идеята е тя да се поеме от колегите им в карето. Също така предстои да се възстановят спортните площадки в двора на болниците, разкрихме и 60 паркоместа, казва Ангарски.

Всички тези мерки обаче едва ли ще доведат до стопяване на дълговете, тъй като основните причини за генерирането им са други. Сред тях са въвеждането на лимити от здравната каса, неадекватното финансиране, нелоялна конкуренция, липса на структурни промени в клиниките, пише в доклад на сдружението до МЗ. Повечето от тези проблеми ще останат на дневен ред и през тази година.Подписаха договора за Детската болница

Подписаха договора за Детската болница

Работна комисия от педиатри от различни специалности ще одобряват проектите за отделните отделения
Живеем 6 години по-малко от другите в ЕС

Живеем 6 години по-малко от другите в ЕС

Намалява детската смъртност на 5.8 на 1000 живородени, сочи доклад на МЗ за здравето
Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Доплащаме от джоба си главно за лекарства и в извънболнична помощ
Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Запазва се тенденцията мъжете да боледуват повече от жените
Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Подготвя се извънсъдебно споразумение за връщане на земята, казва министър Ананиев
Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

Намаляването на предотвратимата смъртност е продължителен процес, казва министър Ананиев
Мозъчните тумори при децата са особено рискови

Мозъчните тумори при децата са особено рискови

Над 2300 различни операции със средна и голяма сложност се правят в столичната „Св. Иван Рилски" всяка година
Без прекъсване на лечението на онкоболни

Без прекъсване на лечението на онкоболни

Tова гласи заповед на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев
Проф. Салчев е новият управител на НЗОК

Проф. Салчев е новият управител на НЗОК

Той обеща финансово преструктуриране на касата, за да отговори на предизвикателството Covid-19
Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Въвеждането на прогенерична политика е приоритет

Единственият кандидат за нов управител на НЗОК проф. Петко Салчев представи своята визия за развитие на институцията пред депутите от здравна комисия. Неговата кандидатура бе одобрена от тях с 14 гласа "за" и 7 "против". Преди това депутатите и представители от гилдията зададоха своите въпроси към проф. Салчев. Вижте въпросите и отговорите.
1 2 3 4 5 ... 211 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Коя е най-голямата опасност за хората по време на настоящата пандемия

Април 2020