статистика

Ръст на починали от болести на дихателната система

27-04-2020 14:43
Clinica.bg

press@clinica.bg
Ръст на починали от болести на дихателната система С близо 1000 души е нараснал броят им от 2010 до 2018 г., казва министър Ананиев
През 2018 г. от болести на дихателната система са почина общо 4866, от които 2878 са мъже и 1988 са жени. Умиранията нарастват с възрастта и при мъжете, и жените, като за възрастовите групи от 80 до 84 год. и над 85 г. смъртността е най-висока. Това става ясно от отговора на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков. Народният представител от левицата е поискал информация за периода от 1 януари 2005 г. до 10 април 2020 г.
Министърът уточнява, че МЗ и НЦОЗА не разполагат с поисканите данни за смъртност по възраст, които съгласно Националната статистическа програма се произвеждат от НСИ. Данните са от електронната страница на Националния статистически институт „Умирания по причини за смъртта през 2018 година по пол и възрастови групи", допълва Ананиев.

 

През 2010 г. умиранията по причини за смъртта

„Болести на дихателната система" са общо 4069, от които 2558 са мъже и 1511 са жени, като при възрастовите групи умиранията нарастват с възрастта и при мъжете е водеща възрастовата група от 75 до 79 год., а при жените - над 85 год., пояснява той.

Министърът съобщава още, че по отношение на заразяването с коронавирус и влиянието му върху смъртността, анализите са предстоящи. „След приключване на епидемичната ситуация ще бъдат обработени съответните статистически данни и ще бъдат подготвени коректни сравнителни анализи. На този етап, по предоставени данни от НЦОЗА, умрелите по причини за смъртта от грип, предизвикан от идентифициран вирус на грипа и от неидентифициран вирус, съгласно МКБ - X ревизия, през 2005 г. са били общо 33, а през 2018 г. са били 8", пише министърът.


Георги Гьоков пита и дали въвежданите

ограничителни мерки се базират на анализи и научнообосновани прогнози. На този въпрос Ананиев отговаря, че правомощията на министъра на здравеопазването, разписани в Закона за извънредното положение имат ясна нормативна регламентация за осигуряване на общественото здраве и са в съответствие с ескалацията на разпространение на коронавирусна инфекция, определена като пандемия от Световната здравна организация (СЗО). „В тази връзка се проучва и анализира опита в други държави като Китай, Италия, Турция и т.н., в които сериозността и притеснителните нива на разпространение предоставят сведения за неблагоприятни/благоприятни практики, свързани основно със степента на изолация и противоепидемичните мерки", казва Ананиев. И допълва: „Връзка с регистрирани случаи на коронавирусна инфекция в страната, от Регионалните здравни инспекции (РЗИ) се извършват епидемиологични проучвания с цел изучаване на епидемичното огнище. Активно се издирват контактните лица, които се поставят под карантина, провеждат се съответни лабораторни изследвания и се дават указания за противоепидемични мероприятия. По препоръка на Националния оперативен щаб и след проведени заседания на Министерския съвет се предприемат мерки за реорганизация и увеличаване на наличния леглови фонд в лечебните заведения за болнична помощ за лечение и наблюдение на пациенти с коронавирусна инфекция", подчертава Ананиев.


На друг въпрос на депутата от БСП

Гьорги Гьоков за плановете на правителството за отмяна на извънредните мерки и сценариите за излизане от ситуацията, здравният министър отговаря, че за периода до 6 април 2020 г. са проведени 8 тематични видеоконференции на министрите на здравеопазването от ЕС. Обсъдени са въпроси за координиране на здравните мерки по вътрешните и външните граници. На последната он лайн среща от 15 април е проведен дебат по оценка на условията, при които да започне облекчаване на ограничителните мерки, подходите за успешно постепенно отпадане на ограниченията и създаване на синхронизиран подход на ниво ЕС. Министърът подчертава, че всяка държава следва внимателно да прецени рисковете и ползите от премахването на мерките, като ключовите моменти са развитието на епидемичната ситуация и капацитета на здравната система. Необходим е и анализ на надеждно събраните данни.

Ананиев допълва, че възможните сценарии

са записани в публикуваната от ЕК „Обща европейска пътна карта към вдигане на мерките за КОВИД-19 при координация между държавите членки". Документът включва постепенно отваряне първо на вътрешните граници в ЕС, а след това и външните, и поетапно възстановяване на икономическата дейност. Националният оперативен щаб обсъжда прилагане на препоръчаните подходи, като проследява ефекта от всяка мярка, преди прилагане на следващата, подчертава министърът. Предвижда се поетапно разрешаване на събиране на хора в учебни заведения, търговска дейност, социални действия, транспорт. Всички дейности ще се извършват при постоянен мониторинг и непрекъснато информиране на обществото, казва Ананиев.Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации

Вдигат заплатите в 28 администрации

Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците

700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Болниците започват да изплуват

Болниците започват да изплуват

През юли само 95 клиники ще получат 85% от бюджета си, останалите са надхвърлили КОВИД-базата

Нови договори за 11 болници с НЗОК

Нови договори за 11 болници с НЗОК

Надзорният съвет одобри парите на клиниките по Методиката за КОВИД за юни

Почти без намаление на здравните вноски

Почти без намаление на здравните вноски

Само с 3 млн. по-малко са очакваните приходи спрямо планираните, по-ниски са и разходите на касата, отчитат от фонда

Приходите на болниците надолу с 16%

Приходите на болниците надолу с 16%

За първи път в историята на здравната каса клиниките не могат да усвоят с реална дейност прогнозния си бюджет

МС направи холдинг за детската болница

МС направи холдинг за детската болница

Дружеството е с капитал от 100 милиона лева, които ще отидат за изграждането на клиниката

Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
1 2 3 4 5 ... 220 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020