статистика

Ръст на починали от болести на дихателната система

27-04-2020 14:43
Clinica.bg

press@clinica.bg
Ръст на починали от болести на дихателната система С близо 1000 души е нараснал броят им от 2010 до 2018 г., казва министър Ананиев
През 2018 г. от болести на дихателната система са почина общо 4866, от които 2878 са мъже и 1988 са жени. Умиранията нарастват с възрастта и при мъжете, и жените, като за възрастовите групи от 80 до 84 год. и над 85 г. смъртността е най-висока. Това става ясно от отговора на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков. Народният представител от левицата е поискал информация за периода от 1 януари 2005 г. до 10 април 2020 г.
Министърът уточнява, че МЗ и НЦОЗА не разполагат с поисканите данни за смъртност по възраст, които съгласно Националната статистическа програма се произвеждат от НСИ. Данните са от електронната страница на Националния статистически институт „Умирания по причини за смъртта през 2018 година по пол и възрастови групи", допълва Ананиев.

 

През 2010 г. умиранията по причини за смъртта

„Болести на дихателната система" са общо 4069, от които 2558 са мъже и 1511 са жени, като при възрастовите групи умиранията нарастват с възрастта и при мъжете е водеща възрастовата група от 75 до 79 год., а при жените - над 85 год., пояснява той.

Министърът съобщава още, че по отношение на заразяването с коронавирус и влиянието му върху смъртността, анализите са предстоящи. „След приключване на епидемичната ситуация ще бъдат обработени съответните статистически данни и ще бъдат подготвени коректни сравнителни анализи. На този етап, по предоставени данни от НЦОЗА, умрелите по причини за смъртта от грип, предизвикан от идентифициран вирус на грипа и от неидентифициран вирус, съгласно МКБ - X ревизия, през 2005 г. са били общо 33, а през 2018 г. са били 8", пише министърът.


Георги Гьоков пита и дали въвежданите

ограничителни мерки се базират на анализи и научнообосновани прогнози. На този въпрос Ананиев отговаря, че правомощията на министъра на здравеопазването, разписани в Закона за извънредното положение имат ясна нормативна регламентация за осигуряване на общественото здраве и са в съответствие с ескалацията на разпространение на коронавирусна инфекция, определена като пандемия от Световната здравна организация (СЗО). „В тази връзка се проучва и анализира опита в други държави като Китай, Италия, Турция и т.н., в които сериозността и притеснителните нива на разпространение предоставят сведения за неблагоприятни/благоприятни практики, свързани основно със степента на изолация и противоепидемичните мерки", казва Ананиев. И допълва: „Връзка с регистрирани случаи на коронавирусна инфекция в страната, от Регионалните здравни инспекции (РЗИ) се извършват епидемиологични проучвания с цел изучаване на епидемичното огнище. Активно се издирват контактните лица, които се поставят под карантина, провеждат се съответни лабораторни изследвания и се дават указания за противоепидемични мероприятия. По препоръка на Националния оперативен щаб и след проведени заседания на Министерския съвет се предприемат мерки за реорганизация и увеличаване на наличния леглови фонд в лечебните заведения за болнична помощ за лечение и наблюдение на пациенти с коронавирусна инфекция", подчертава Ананиев.


На друг въпрос на депутата от БСП

Гьорги Гьоков за плановете на правителството за отмяна на извънредните мерки и сценариите за излизане от ситуацията, здравният министър отговаря, че за периода до 6 април 2020 г. са проведени 8 тематични видеоконференции на министрите на здравеопазването от ЕС. Обсъдени са въпроси за координиране на здравните мерки по вътрешните и външните граници. На последната он лайн среща от 15 април е проведен дебат по оценка на условията, при които да започне облекчаване на ограничителните мерки, подходите за успешно постепенно отпадане на ограниченията и създаване на синхронизиран подход на ниво ЕС. Министърът подчертава, че всяка държава следва внимателно да прецени рисковете и ползите от премахването на мерките, като ключовите моменти са развитието на епидемичната ситуация и капацитета на здравната система. Необходим е и анализ на надеждно събраните данни.

Ананиев допълва, че възможните сценарии

са записани в публикуваната от ЕК „Обща европейска пътна карта към вдигане на мерките за КОВИД-19 при координация между държавите членки". Документът включва постепенно отваряне първо на вътрешните граници в ЕС, а след това и външните, и поетапно възстановяване на икономическата дейност. Националният оперативен щаб обсъжда прилагане на препоръчаните подходи, като проследява ефекта от всяка мярка, преди прилагане на следващата, подчертава министърът. Предвижда се поетапно разрешаване на събиране на хора в учебни заведения, търговска дейност, социални действия, транспорт. Всички дейности ще се извършват при постоянен мониторинг и непрекъснато информиране на обществото, казва Ананиев.НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

От началото на годината касата е заплатила над 256 хил. лв. за 63-ма пациенти
Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Aко те са изтекли след края на извънредното положение, срокът им не се измества служебно, казаха от здравната каса
Точни данни за смъртността - с е-системата

Точни данни за смъртността - с е-системата

Средно по 40 хил. българи почиват през първите 4 месеца на последните 4 години, каза Ананиев
Радев: Да изградим съвременна детска болница

Радев: Да изградим съвременна детска болница

Държавният глава изтъкна необходимостта от обществен консенсус, за да се вземе най-доброто решение
150 хил. лв. за диализни апарати за болницата в Севлиево

150 хил. лв. за диализни апарати за болницата в Севлиево

Още 400 хил. лв. са за енергийната ефективност на МБАЛ Тутракан, реши правителството
Ананиев: Няма данни 5G да вреди на здравето

Ананиев: Няма данни 5G да вреди на здравето

План на ЕС предвижда мрежата да се изгради у нас до 2022 г., казва министърът
Изоставаме в лечението на чревните заболявания

Изоставаме в лечението на чревните заболявания

Над 20 хил. е броят на хората с такива проблеми, но едва около 3000 от тях са на терапия
Болниците няма да връщат пари

Болниците няма да връщат пари

Това е потвърдено след среща в МЗ, казаха от Българския лекарски съюз
Карантината намали случаите на хепатит А

Карантината намали случаите на хепатит А

Честото миене на ръцете заради КОВИД-19 доведе до драстичен спад на заразените, сочат данните на НЦОЗА
Отстраниха 19 миоми на жена, за да има второ дете

Отстраниха 19 миоми на жена, за да има второ дете

Лекари от болница „Надежда" извършиха уникална операция с диоден медицински лазер
1 2 3 4 5 ... 214 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020