интервю

КОВИД-19 може да се самоограничи във времето

25-04-2020 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
КОВИД-19 може да се самоограничи във времетоБързите тестове могат да кажат дали сме преболедували, казва проф. Аргирова
Заразяването с КОВИД-19 набира скорост през последните дни. Все повече са и изследванията, които се правят у нас. Спорът дали бързите тестове са ефективни или дават лъжливи резултати не престава. Какво показват те и може ли да се разчита на резултатите от тях, попитахме проф. Радка Аргирова. Тя е един от най-добрите вирусолози у нас, като беше член на Медицинския експертен съвет към Министерски съвет.
- Проф. Аргирова, какво могат да ни покажат т. нар. бързи тестове? Ефективни ли са те?

 

- Нека да внесем коректност в терминологията – КОВИД-19 е заболяването, причинено от вируса SARD-CoV-2.Тестовете се наричат бързи, защото резултатът от тях излиза за 10-15 минути, работи се с кръв, а може и с плазма и серум. Бързите тестове могат да определят дали в организма на човека са се образували антитела от два типа. Когато тестът е положителен за IgG (имуноглоболин Г) антитела, това означава, че инфекцията е прекарана, а когато е положителен за IgM (имуноглобулин М) – че става въпрос за прясна инфекция или такава, която е настъпила 2-3 седмици преди времето на вземане на кръв за изследването. Приблизително от третата седмица нататък вече IgM телата преминават в IgG антитела, които са по-трайни, но все още не знаем колко време – месеци или години. Те показват, че човек вече се е срещнал с вируса и ще бъдат нещо като „пазители" на организма срещу повторна инфекция. Това е обикновената дефиниция на IgG телата. Но има едно условие - тези антитела, за да имат такава пазеща, протективна функция за организма спрямо вируса, трябва да бъдат антитела с неутрализиращо действие. С други думи, като се срещнат с вируса отново, да неутрализират неговото действие, да не му позволят да навлиза в клетката, което е равносилно да не му позволяват да разболява организма. Ако обаче те не са неутрализиращи, а са от друг тип - имат редица други свойства, то тогава те нямат такова протективно действие. Целият въпрос при резултатите, които се определят с тези тестове е, дали организмът образува такива неутрализиращи антитела.

- Това, като че ли все още не е доказано?

- Да, все още не е доказано. Такива подобни случаи имаме при ХИВ – в началото нямаме неутрализиращи антитела, те се появяват малко по-късно – 6-7 седмици след заразяването. Тук ние още не знаем дали образуваните антитела вследствие на инфекцията, наистина са неутрализиращи или са от друг вид и следователно не знаем до каква степен протектират организма. Тестовете определят едновременно IgG и IgM телата. Тестът има това предимство, че може да определи горе-долу началната дата на инфекцията, примерно преди 2-3 седмици или преди няколко дни. Може да е имало симптоми или не, но хубавото все пак е, че когато имаме IgG антитела, се счита поне засега, че те до голяма степен, не мога да кажа 100%, предпазват организма от друга инфекция със същия вирус. Или пък това, че ако се сблъска човек с някаква нова разновидност на този вирус, ще бъде предпазен. За колко време – все още не знаем.

- Това, че един тест е положителен, може ли да показва нещо друго – примерно, че е преболедуван грип или друг коронавирус, а не точно КОВИД-19?

- Възможно е да е положителен и при друг коронавирус. Това особено важи за хора, които са прекарали настинки, грипоподобни състояния, но не истински грип, защото в случая не говорим за грипен вирус и това до известна степен е ограничение на теста, но зависи от производителя и качеството му. Има различни тестове.

- Нещо интересно се получи в Спешна помощ. Бързите тестове дават 266 положителни проби за КОВИД, а с PCR излиза, че заразените са 13. Как си обяснявате това?

- Какви антитела са дали положителен резултат - IgG или IgМ?

- Обявиха, че има и с двата вида антитела при изследванията с бързи тестове.

- Трябва да се знае точно. PCR тестът би трябвало да е положителен, когато имаме IgМ-антитела, т. е. когато човекът е инфектиран и е болен в момента. Така че явно в тази фаза са само 13 души. Но искам да кажа за PCR теста, че е много важно как се взима материалът. Бръкването в едната и другата ноздра не трябва да бъде галене, а дълбоко навлизане почти на нивото на долната част на окото с тампона. Това е много важно, защото там е лигавицата, в която фактически вирусът най-добре се чувства, най-добре се размножава и оттам нализа през ларинкса и фаринкса в трахеалното и в бронхиалното дърво, за да отиде и да се настани в долната част на белите дробове.

- Предложихте да се тестват по 20 човека с един PCR тест. Прави ли се вече това?

- Предложих го за работодателите, които се интересуват за здравето на своите работници. Да, започнахме, като сега го правим за магазин МЕТРО с 20 души в пул.

- Получиха ли се вече някакви резултати?

- Днес ще излязат първите. Наши хора ходиха на място да вземат пробите, защото това си е майсторлък. Вече са взети проби от 560 души, записани са имената, ЕГН. От всеки 20 проби се отделят равни количества течност и се прави една сборна проба. Тя се изследва с PCR тест и ако се окаже, че е отрицателна, значи хората не са били заразени допреди 2-3 дни преди взимането на пробата. Ако се окаже, че има вирус, тогава всички тези 20 души се изследват поотделно, за да видим кои точно са положителните.

- В болница „Св. Иван Рилски" бързите тестове на пациент са дали отрицателен резултат, а след това третата проба, направена с PCR тест е била положителена за КОВИД. През това време обаче пациентът е заразил и други хора. Може ли бързите тестове да доведат до заблуда, че сме здрави и да забавят откриването на инфекцията?

- Не знам точно какъв е случаят в „Св. Иван Рилски" след като резултатът от PCR –теста е направен по-късно, но е важно да се знае, че за образуването на антителата трябва време, за да се появят. Явно затова първите бързи тестове са дали отрицателен резултат. Ако вчера си се заразил, те не могат да покажат инфекцията, необходими са поне 7 дни, за да се образуват тези антитела, т. е. организмът да реагира. При PCR –теста още на втория ден, ако има вирус, той може да бъде открит.

- Според Вас, къде сме в момента у нас – наближава ли пикът на епидемията и колко време след това ще затихва?

- Много стръмно се катерим нагоре, така че явно наближава, но кога точно ще дойде, не мога да кажа. Аз продължавам да поддържам моята мисъл, че ще бъде в средата на май. Това отдавна съм го казала, защото имах предвид, че по Цветница и Великден хората няма да могат да бъдат задържани вкъщи. Така че като сметнем тези празници и нарушенията на социалната дистанция, горе-долу 15-тина дни след това, между 10-ти и 15-май ще имаме голям брой заразени. Вече започна да се вижда това. Колко време ще затихва, също не може да се прецени, защото не е ясно дали ще бъде само един пик или дълго време след него ще наблюдаваме плато.

- Това може ли да доведе до удължаване на извънредното положение?

- Разбира се, че може да бъде удължено извънредното положение, но никак не е желателно, защото освен всичко друго има и икономика.

- Какви са очакванията ви за лятото. Ще има ли спад на заболелите, заради високите температури?

- Мисля, че ще има. От една страна го очаквам, но от друга си казвам, ако високите температури са толкова благоприятни за хората, в Бразилия защо се появи заразата? Не мога да бъда категорична, но се надявам.

- Как си представяте живота ни в бъдеще заедно с КОВИД-19?

- Трябва да свикнем с този вирус, защото има една стара поговорка, която казва, че като не можеш да победиш врага и ако искаш да останеш жив, трябва да се сприятелиш с него и да живеете заедно. Такъв е този случай. Вижте, човечеството се научи да живее с ХИВ, трябва да го направи и с КОВИД-19. Разбира се, няма скоро да имаме ваксина – това е ясно, но пък може да имаме ефективно лечение и аз много се надявам на това. Ефктивно противовирусно лечение, така че бързо да оздравяват тези, които са заболели.

- А възможно ли е да има нови вълни на други разновидности на коронавируси?

- Да, възможно е, защото това е естественото развитие, еволюцията на този вирус, която може да бъде стимулирана от редица фактори – пазари, прилепи и т. н. Това са особености на околната среда, които съществуват.

- Има ли връзка между унищожаването на природата и тези нови разновидности на вирусите?

- Ако става въпрос за естествената природна среда, няма опасности от тези неща, но когато има гъсто населено място, в което живеят и хора, и животни в голяма близост между всички, когато има огромни пазари, тогава вирусът може да прескача и да се приспособява. И да си намери най-удобното място - човекът.

- Колко по-опасен е КОВИД-19 в сравнение с другите вируси от последните години?

- Появяват се разни статистики и аз ги чета редовно. Малко по-висока е смъртността от КОВИД-19 засега, в сравнение с последните вълни грип. По-висока е от тази при т. нар. свински грип през 2009 г., но пък SARS или ТОРС, както го наричахме у нас през 2003 г., беше с по-висок леталитет, само че се разпространяваше по-малко и някакси се самоограничи. Доказано е, че вирусите нямат „полза" да убиват гостоприемника, това лежи в основата на самоограничаването. Ще ви дам пример с ебола – страшен вирус, огромна смъртност, но той остана локализиран на едно място и не се разпространява много. Той няма никаква полза да убива човека, къде тогава ще се размножава. На тази логика, която е абсолютно вярна и доказана, се счита, че и този може би ще се самоограничи, а може и да се намали неговата патогенност.

- На този фон в момента как оценявате мерките, които взеха властите в България?

- Смятам, че са правилни, те други не можеха да бъдат. Целият свят взе подобни мерки. Сега вече, кой народ или коя общност как ги спазват, е въпрос на народопсихология и дисциплинираност. Важно е и доколко хората вярват на правителствата си, защото нашият народ не е от най-вярващите, а по-скоро обратното.

- Оптимист ли сте, че ще се справим в крайна сметка?

- Да, ще се справим, но ще има жертви, дано да са малко. Сега за мен най-интересното е да се направи едно сравнително изследване на генома на вируса, който циркулира в момента у нас и в Европа, дали той е еднакъв с вируса, който тръгна от Китай и този, който циркулира в САЩ. Защото в едно изследване на учени от Ню Йорк се твърди, че вирусът при тях е дошъл от Европа, а не от Китай именно въз основа на данни от вирусната генетика. Според тях вирусът е един и същ, но има генетични различия, а това е важно. Важно е кое е било първичното и след това какво е станало, за да разберем как се изменя той във времето. Да се определи и пътя му – дали от Китай е дошъл първо в Европа и оттам в Америка или обратното. Точно какви изменения настъпват, дали става по-опасен. Да видим първо кои са най-изменчивите области в неговия геном и второто е с какво са свързани евентуалните изменения . Дали е опасен, с по-тежка патология, която да предизвиква, или е по-лека. Ето виждаме, че в Европа като че ли се засягат повече млади хора, чисто статистически, отколкото в Китай.

- Вие препоръчвате ли хората да си правят бързите тестове?

- Зависи каква цел имат. Ако искат да разберат дали са прекарали тази инфекция, е добре да си направят. Ако имат някакви оплаквания и искат да разберат дали са заразени в дадения момент, тогава да се изследват с PCR теста.Второ майско плащане за безработица

Второ майско плащане за безработица

Близо 5 млн. лв. са определени за още 10 хил. души за април
Система за контактно проследяване в Англия

Система за контактно проследяване в Англия

Очакванията са така броят на заразените да се намали с 5 до 15 процента
Снимат поредица за лекарите по време на пандемия

Снимат поредица за лекарите по време на пандемия

Проектът е на Български лекарски съюз и сдружение "Избери България", съобщиха от съсловната организация
17 са новите случаи на КОВИД, 53 са излекувани

17 са новите случаи на КОВИД, 53 са излекувани

Обменяме опит с Италия за лечение на коронавируса, съобщиха от оперативния щаб
Още 800 хил. лв. за храна заради кризата с КОВИД-19

Още 800 хил. лв. за храна заради кризата с КОВИД-19

Това реши правителството, средствата ще бъдат целево насочени към БЧК
Пациенти с КОВИД от Пазарджик ще се лекуват в Пловдив

Пациенти с КОВИД от Пазарджик ще се лекуват в Пловдив

Решението е взето заради продължаващата карантина на медицинския персонал в местната болница
Защо свинският грип премина по-леко от КОВИД

Защо свинският грип премина по-леко от КОВИД

Учени проверяват съществува ли „кръстосана защита" срещу коронавируса
32 излекувани, 17 новозаразени

32 излекувани, 17 новозаразени

Три са смъртните случаи за последното денонощие, каза доц. Димо Димов
Стига сме гледали на здравеопазването като пласмент на продукция

Стига сме гледали на здравеопазването като пласмент на продукция

Трябва да се анализира всичко, което се случи в системата по време на пандемията и да се направят съответните изводи, казва д-р Константинов
Психолози в градините при необходимост

Психолози в градините при необходимост

Директорите трябва да организират проучвания за нагласите на родителите относно посещаемостта на децата им в условия на КОВИД-19
1 2 3 4 5 ... 79 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020