Интервю

Няма страх, има умора

23-04-2020 10:22
При коронавируса се редуват периоди на подобряване и влошаване в клиничните прояви, стига се до трайни промени на белия дроб, казва д-р Биляна СлавчеваНяма страх, има умора
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Целият свят се намира в примката на една пандемия. България не прави изключение. На първа линия в борбата с неочаквания и невидим враг се оказаха медицинските специалисти - лекари, сестри, фармацевти, зъболекари. Как оцеляват в трудното си ежедневие, страхуват ли се, как изглежда пандемията през тяхната призма, с какво КОВИД-19 се различава от другите вируси, попитахме д-р Биляна Славчева. Тя е лекар в Клиниката по инфекциозни болести към ВМА-София.
- Д-р Славчева, как научихте за КОВИД-19?

- За COVID-19 се заговори по-сериозно през месец януари, когато стана ясно, че в Китай има нов вирус, който протича много тежко. Предприетите мерки говореха сами по себе си, че става дума за нещо сериозно и СЗО алармира за евентуално разпространение, което в последствие се случи.

- Тогава мислихте ли, че е нещо наистина сериозно, очаквахте ли да се превърне пандемия ?

- Винаги трябва да имаме едно наум, когато става дума за инфекции и да сме подготвени за действие, ако стигне до нас, както и стана на практика. Без значение, че някои хора не го смятаха за „нещо сериозно", ние бяхме готови като „за нещо сериозно". Все пак това е ново, непознато заболяване.

- Какъв беше първият ви реален сблъсък с вируса?

- Първите случаи бяха доказани през месец март. Месец преди това в България, спомняте си, бяха транспортирани двама студенти от Ухан. Те бяха настанени в Катедрата по инфекциозни болести на ВМА. В крайна сметка се оказа, че те не са заразени, но ние бяхме с нагласата, че е съвсем възможно да са потенциални заразоносители. Затова бяхме подготвени и ги обслужвахме с необходимита защитна екипировка. Що се отнася до първия ми реален сблъсък с вируса – разбрах за него случайно и не веднага. Оказа се, че пробата на първия пациент във ВМА с доказан случай на COVID-19 съм я взела аз.

- Страх ли ви беше?

- Не, не ме е било страх – нито мен, нито колегите от Катедрата. Защото бяхме подготвени. Във ВМА бяха предприети редица мерки в това отношение още в средата на януари. Няма страх, има умора. За нас това е предизвикателство, за това сме учили и един отдаден на професията си човек, няма от какво да се страхува. Допускахме още от самото начало, че рано или късно може да стигне и до нас. Така и стана.

- Как се промени вашето ежедневие?

- Денят ми е по-натоварен от една страна, различен, но и същевременно обикновен. Ние работим и с много други инфекции, отделно и преди сме били ангажирани с епидемии. Различното са предпазните средства, с които ни е малко по-трудно да работим. Също така незаобиколим фактор е и притеснението на самите пациенти. Но не е нещо необичайно, работим както винаги. Умората се трупа, защото имаме 12-часови дежурства. Прегледите са много повече, работим в изолация и по 24 часа с пациенти.

- Чувствате ли се вече по-сигурни вече в диагностиката и лечението ?

- Постоянно следим препоръките на СЗО и опита на международно ниво в борбата със самия вирус, като стъпваме и на нашия опит и наблюдения в диагностиката и лечението. Правим това, което за момента е най-добро, следим тенденциите на световно ниво относно препаратите, които се прилагат, начина, по който се лекуват болните, в зависимост от това дали пациентите са асимптомни или са със симптоматика, имат ли придружаващи заболявания, нуждаят ли е от болнично лечение. Ако се стигне до хоспитализация, се прилага основно кислородолечение и наблюдение на болния, при необходимост се стига и до реанимационни действия. Още от началото мисля, че бяхме подготвени, но с всеки ден трупаме опит и ставаме по-уверени. Нашата стратегия срещу заболяването е индивидуален подход към всеки пациент. Като цяло смятам, че се справяме добре – не само ние, но и пациентите, хората около нас, държавата.

- С какво се различава един тежък случай на свински грип от този при КОВИД-19?

- Първо коронавирусът протича по-дълго. Редуват се периоди на подобряване и влошаване в клиничните прояви, а така се удължава цялостното боледуване. По принцип това, което знаем, е че и грипът, и коронавирусът засягат белия дроб. Само че при COVID-19 се стига до трайни промени на белия дроб. Когато човек премине реанимационни мероприятия и се възстанови, остават последствия. Но не може да се говори с категоричност по тези въпроси. За нас вирусът все още е една загадка, с която се борим.

- КОВИД-19 тест ли е за здравната система и какво показва?

- Не бих казала, че е тест, реалност е. Мисля, че до момента се справяме добре и адекватно, благодарение на общите усилия на всички, които са ангажирани пряко и косвено в борбата с COVID-19.

- Какъв ще бъде светът след КОВИД-19?

- Надявам се по-обединен и по-човечен. Така го виждам. Може би хората се промениха, сякаш станаха по-съпричастни. И се надявам за по-добър свят.

- Знак за какво е КОВИД-19?

- За мен лично е знак, че ваксините са нещо много важно. Надявам се по-скоро да има такава. Както при всяка друга инфекция, имунизацията решава проблема. Има много заболявания, които са изчезнали, именно благодарение на ваксините.

- На какво залагате по-големи надежди – на лекарство или на ваксина?

- И двете са необходими.

- Как може да оцелеем в тази пандемия

- Можем да се справим като бъдем обединени, спазвайки правилата и препоръките на специалистите, които са включени в борбата. Ако не сме единни, не знам как бихме преодолели това изпитание. Много е важна положителната нагласа, въпреки трудностите. Но трябва да сме заедно, за да преминем по-безболезнено през цялата тази ситуация.

- С какво се различава КОВИД-19 от всичко останало, с което сте се сблъсквала досега в професионалния си път?

- Това е едно предизвикателство, което не е ясно. Ще го проучваме и ще се борим с него.


Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Лекарският съюз и две етични комисии решават в сряда как да действат срещу безпочвените му изказвания, казва проф. Мая Аргирова
Етичната комисия подхваща Мангъров

Етичната комисия подхваща Мангъров

Тя ще разгледа изказването му, че 564 души са починали, защото са ваксинирани, а от МЗ вече отрекоха твърдението му
Само 4 области извън тъмночервеното

Само 4 области извън тъмночервеното

Средната заболеваемост достигна 1144.4 на 100 000 души, и Велико Търново спря плановия прием
Разследват поръчките на тестове

Разследват поръчките на тестове

Специализираната прокуратура образува досъдебно производтсво за длъжностно престъпление
Запазват парите на личните асистенти

Запазват парите на личните асистенти

От „Продължаваме промяната" предлагат поправка в бюджета, за да се компенсират пенсионерите с намалените доходи след индексацията

9996 са новите случаи на КОВИД

9996 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 44 772 показват данните на Единния информационен портал
Смъртността е висока при застаряващо население

Смъртността е висока при застаряващо население

Към причините тя да се покачва нагоре влияе пандемията и ниското ваксинационно покритие в България, казва доц. Любомира Гломб
Болниците и НЗОК си стиснаха ръцете

Болниците и НЗОК си стиснаха ръцете

И през тази година ще действа Методиката, а лимитите на клиниките ще запазят стойностите си от миналата година

КОВИД води до безплодие при мъжете

КОВИД води до безплодие при мъжете

Ваксината предпазва от това, много травмиращо, усложнение за всеки човек, казва акад. Чавдар Славов

5 области в третия етап на пандемията

5 области в третия етап на пандемията

Според плана в Силистра, Русе, Разград, В. Търново и Габрово заведенията трябва да работят на 50%, а половината ученици да са на ротация

1 2 3 4 5 ... 414 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ