интервю

Извънредното положение не отменя правото на свободно мнение

16-04-2020 09:06
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Извънредното положение не отменя правото на свободно мнениеНе мога да си обясня приравняването на експертно мнение към фалшив сигнал за поставено взривно устройство, казва проф. Стоименова.
Председателят на Български фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова получи обвинение от прокуратурата заради изказано мнение в медиите. В две интервюта тя заявила, че е възможно да изчезнат лекарства от аптеките в условията на пандемията с КОВИД-19. Според прокуратурата по този начин се е създала тревожност в населението. Как изглеждат нещата от другата страна, попитахме проф. Асена Стоименова.
- Проф. Стоименова, може ли да кажете, за какво конкретно Ви обвиниха и как разбрахте за това?

 

- Миналата седмица, на 10 април 2020 г., получих обвинение от българската прокуратура по чл. 326, ал.1 от Наказателния Кодекс (НК), във връзка с мои интервюта за Българското национално радио и Българската национална телевизия по повод на лекарствоснабдяването в страната в условията на пандемията с COVID-19. В тези мои медийни изяви информирам българското общество за важни въпроси в областта на лекарствоснабдяването, като се позовавах на моя опит, както и на данни от Световната здравна организация, Европейската комисия и други авторитетни институции, а също и на данни за българския фармацевтичен пазар. Отнася се за интервюта, които са излъчени на 7 април, а на следващия ден – 8 април. Получих обаждане от СДВР, че в края на седмицата трябва да се явя с адвокат, за да ме привлекат като обвиняема. Прокуратурата твърди, че с отговорите на поставените ми въпроси съм създала тревожност.

- СЗО също обяви, че е възможна липса на лекарства по време на пандемията, заявиха го и евродепутати. Обвинението към Вас не е ли безсмислено при това положение?

- Да, така е, тази тема се дискутира не само от СЗО, но също и от ЕК и от Европейската агенция по лекарствата, както и от регулаторните органи и съсловните организации на фармацевтите на национално ниво. Не мога да коментирам събраните само за няколко часа доказателства, тъй като те не ми бяха предоставени, още повече в контекста на известното ми към онзи момент. По ирония на съдбата в деня, в който получих обаждането, на сайта на НЗОК бе публикувана поредната информация за очакван недостиг на лекарствен продукт. Разчитам на здрав разум и обективност. Предстои да разберем дали такива има.

- Всъщност има ли данни, че сте уплашили населението, повиши ли се търсенето на лекарства след Вашите интервюта?

- Не ми бяха предоставени никакви данни, че съм уплашила населението и не виждам как това може да стане, тъй като чувството на тревожност е субективно, а информацията, която бе поднесена е обект на чести дискусии. Текстът на чл.326, ал.1, който прокуратурата използва в този случай не се отнася за създаване на чувство на тревожност, а за подаване на фалшив сигнал за тревога. Един кратък преглед на делата по чл. 326, ал.1, по който е обвинението, предявено към мен показва, че делата по този член са за оставени фалшиви сигнали за взривни устройства и неверни повиквания за помощ на телефон 112... Да се приравни даването на обективна информация относно възможни ситуации в лекарствоснабдяването, които са предотвратими и решими, поднесена по безспорно балансиран начин, основано на анализи, препоръки от Световната здравна организация, ЕК, Европейска агенция по лекарствата и др. източници към неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, означава грубо погазване на принципите, залегнали в Закона за нормативните актове. По отношение на това дали има търсене в резултат на фактите, изнесени в тези интервюта, мога да заявя, че първо в тях не се цитират конкретни продукти и на второ място, дни след това бяха изнесени точно обратните данни – че има рязък спад в търсенете на лекарства.

- Не оспорвам правителствените мерките за изолация, но когато се говори за хиляди трупове и невъзможност на болниците да поемат пациентите, не се ли всява по-голяма паника?

- Отговор на този въпрос може да ви даде само прокуратурата.

- Поискаха Ви 20 000 лв. гаранция - сериозна сума. Чувствате ли се сред най-големите престъпници у нас?

- Обжалвам гаранцията, предстои да видим решението на съда. Въпреки старанието на някои медии и заинтересовани страни да се възползват от създалата се ситуация, аз знам, че това, което съм коментирала в цитираните интервюта отговаря на фактите и се дискутира и на световно и европейско ниво, както от законодателите, така и от редовите лекари и фармацевти. Чувствам се като човек, който е обвинен, че е съобщил, че Земята има кълбовидна форма и трябва да докаже, че тя не е плоска.

- Защитихте колегите си, след като срещу тях имаше обвинения в спекула. Предупредихте, че в аптеките влизат по 5-6 проверяващи наведнъж и не спазват противоепидемичните мерки. Дали пък там не е причината за обвинението?

- Аз представлявам Българския фармацевтичен съюз и е съвсем нормално да реагирам в ситуация, в която българските фармацевти работят в извънредни условия, които допълнително усложняваха обслужването на населението в този тежък за всички ни момент. В нито едно изявление, както мое, така и на останалите колеги, не сме се обявявали против контрола. Просто апелирахме за провеждането му по начин, съобразен с новата обстановка. Ако живеем в правова държава то би следвало да има пряка връзка само между текста на съответния член от НК и деянието, в което ме обвиняват и то да бъде неоспоримо доказано преди повдигането на обвинението. Никакви други предшестващи изявления и действия, които нямат връзка с това, не би следвало да влияят. Не мога да си обясня приравняването на експертно мнение към фалшив сигнал за поставено взривно устройство. Факт е обаче, че след апелите ни за адекватност на държавния контрол в условията на усложнена епидемична обстановка, министърът на здравеопазването издаде заповед за промяна на организацията им.

- Получихте подкрепа от фармацевтите, които заявиха, че тяхното мнение е същото. Те са убедени, че е възможен недостиг на лекарства и са готови на протест във Ваша защита. Да очакваме ли още обвинени?

- Искам отново да подчертая, че недостигът на лекарства е нормално явление. Към определен момент може да има недостиг на едни или други лекарствени продукти, като този недостиг може да бъде временен или постоянен. Причините за недостига на конкретни лекарства могат да бъдат от най-различен характер – логистични, регулаторни, проблеми в производството, маркетингови – липса на интерес от компанията-производител, изчерпване на продуктите поради повишено търсене и пр. Фармацевтите, които са в аптеките ежедневно се сблъскват с откази за доставка, както и са информирани от търговците на едро и НЗОК за предстоящ временен или постоянен недостиг. Кой по-добре от фармацевтите в аптеките може да знае дали има недостиг на определени продукти? Дали ще има още обвинени, е въпрос, който трябва да зададете на прокуратурата.

- От Асоциацията на европейските журналисти бяха още по-категорични, като заявиха, че „да се обвиняват експерти заради изразени становища е мракобесие". Как приемате тази защита?

- Приемам я с благодарност, като принципна защита. Хиляди граждани подписаха петицията в моя покрепа. Десетки адвокати се обадиха, за да помогнат. Също и асоциацията на помощник-фармацевтите, на търговците на едро с лекарства, на три национално представени пациентски организации, две политически партии, Фармацевтичната група на ЕС (PGEU) и още много други. Тази безпрецедентна защита е показателна, че обществото бди над ценностите си, независимо от наличието на извънредното положение. Няколко международни организации следят внимателно производството. Такава защита, от толкова много посоки не може да не ми дава позитивна енергия и вяра.

- Извънредното положение позволява ограничаване на някои права, но трябва ли и правото на свободно изразяване на мнение да е сред тях?

- Извънредното положение не отменя законите в Р България, включително правото на сбоводно изразяване на мнението. Напротив, в условията на извънредно положение, които са изпитание за ценностите на мнозина, повече от всякога е нужно да общуваме адекватно, да се изразяваме свободно.

- Трябва ли да се „пресява" информацията, която се поднася на обществото, за да няма стресирани, или пък само някои да имат право да ни плашат ежедневно?

- Информацията, която аз поднасям, е на базата на моя опит и данни от Световната здравна организация, Европейската агенция по лекарствата и други авторитетни източници, както и на базата на данни от българския фармацевтичен пазар. В този смисъл е преминала през най-ситното сито. Тревожността обаче е субективно чувство – един човек ще се разтревожи от едно, друт – от друто. Един може да се разтревожи, защото е разбрал, друг – защото не е разбрал. Интерпретациите са безкрайни. Друг е въпросът как се доказва, погрешна ли е информацията и какви вреди са произтекли от това.

- Какво смятате да предприемете оттук нататък? Очаквате ли сериозно наказание?

- Обжалвам гаранцията, очаквам решението на съда по този казус. Информирали сме Европейската фармацевтична група, която вече реагира подкрепящо. БФС информира и Европейския парламент. Що се отнася до производството в България, смятам да се възползвам от всички възможности, които ми предоставя както българското законодателство, така и общностното.

- Успяхте ли да си платите гаранцията?

- Първо очаквам решението на съда относно гаранцията. За мен основният въпрос, свързан с гаранцията е защо точно тази мярка за неотклонение ми бе наложена, при условие, че съм публична личност и имам задължения, както по отношение на съсловните дела, така и по отношение на студентите, на които преподавам и не бих моглад да се укрия. Още повече, в условията на извънредно положение, когато възможностите за пътувания са ограничени.Второ майско плащане за безработица

Второ майско плащане за безработица

Близо 5 млн. лв. са определени за още 10 хил. души за април
Система за контактно проследяване в Англия

Система за контактно проследяване в Англия

Очакванията са така броят на заразените да се намали с 5 до 15 процента
Снимат поредица за лекарите по време на пандемия

Снимат поредица за лекарите по време на пандемия

Проектът е на Български лекарски съюз и сдружение "Избери България", съобщиха от съсловната организация
17 са новите случаи на КОВИД, 53 са излекувани

17 са новите случаи на КОВИД, 53 са излекувани

Обменяме опит с Италия за лечение на коронавируса, съобщиха от оперативния щаб
Още 800 хил. лв. за храна заради кризата с КОВИД-19

Още 800 хил. лв. за храна заради кризата с КОВИД-19

Това реши правителството, средствата ще бъдат целево насочени към БЧК
Пациенти с КОВИД от Пазарджик ще се лекуват в Пловдив

Пациенти с КОВИД от Пазарджик ще се лекуват в Пловдив

Решението е взето заради продължаващата карантина на медицинския персонал в местната болница
Защо свинският грип премина по-леко от КОВИД

Защо свинският грип премина по-леко от КОВИД

Учени проверяват съществува ли „кръстосана защита" срещу коронавируса
32 излекувани, 17 новозаразени

32 излекувани, 17 новозаразени

Три са смъртните случаи за последното денонощие, каза доц. Димо Димов
Стига сме гледали на здравеопазването като пласмент на продукция

Стига сме гледали на здравеопазването като пласмент на продукция

Трябва да се анализира всичко, което се случи в системата по време на пандемията и да се направят съответните изводи, казва д-р Константинов
Психолози в градините при необходимост

Психолози в градините при необходимост

Директорите трябва да организират проучвания за нагласите на родителите относно посещаемостта на децата им в условия на КОВИД-19
1 2 3 4 5 ... 79 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020