Цитрусите подсилват имунитета
ВИЗИТКА
Д-р Лалка Рангелова завършва Медицински университет- Пловдив. Придобива специалност „Хранене и диететика" в Медицински университет- София. Тя е главен асистент в отдел „Храни и хранене" на Националния център за обществено здраве и анализи, Член е на Българското научно дружество по хранене и диететика, на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД), на Международната асоциация по затлъстяване (IASO), на Федерацията на европейското общество по хранене (FENS). |
Цитрусовите плодове са една от 6-те групи храни, които задължително трябва да присъстват в менюто ни този сезон. В съветите за здравословно хранене на отделните възрастови групи има препоръчителни дневни дози, като за 5-6-годишните е хубаво да се приемат най-малко 350 грама дневно (общо плодове и зеленчуци), смята специалистът по хранене, според която няма препоръка каква част от тях да са цитрусови плодове. „И все пак през зимата те са за предпочитане, тъй като това е сезонът им. По принцип сезонните плодове съдържат оптимално количество ценни хранителни вещества като витамини, минерали и други в сравнение с несезонните", допълва тя.
Важна е обаче формата, под която се консумират. Фрешовете например не са най-доброто средство за подсилване на имунната система. „По-полезни са самите цитруси, а не техният сок. Целите плодове освен ценни витамини, минерали и биологично активни вещества, съдържат и много хранителни влакнини, които имат значение за подобряване на моториката на червата и храносмилането. Те създават усещане за ситост, съдействат за намаляване на риска от свръхтегло и затлъстяване", разказва д-р Рангелова.
Полезните свойства на цитрусите зависят и от други неща, например дали човек взема лекарства. Причината е, че не всички плодове могат да се комбинират с медикаментите. Такъв например е грейпфрутът. „Той може да повлияе върху действието на повече от 50 вида лекарства. Това е свързано с блокирането на ензима, който метаболизира лекарството от кръвта, с последващо натрупване и поява на неговите токсични свойства. Вторият механизъм е свързан със забавяне на абсорбцията на лекарството от червата. Ако медикаментът не се абсорбира, той няма да достигне необходимата концентрация в кръвта, за да постигне терапевтичен ефект", обяснява д-р Рангелова. Грейпфрутът и неговият сок влияят още на антихипертензивните лекарства, антидепресантити, антибиотиците и други медикаменти.
Силата на цитрусите не е само в подсилване на имунитета. Сокове от портокал, лайм и лимон могат да бъдат полезни за намаляване на риска от образуване на камъни в бъбреците. „Лимоните имат най-висока концентрация на цитрати и затова ежедневната им консумация е показана при склонност за образуване на бъбречни камъни.
Грейпфрутът се използва за понижаване на кръвното налягане, тъй като пречи на метаболизма на блокерите на калциевите канали. Изследвания са показали, че той помага за понижаване на холестерола, а семената имат антиоксидантни свойства", казва специалистът по хранене. Цитрусовите плодове също могат да възпрепятстват развитието на ракови и сърдечно-съдови заболявания и остеопороза.
Кои вещества съдържат най-консумираните цитруси:
Портокали
Както и при другите цитрусови плодове, портокалите са отличен източник на витамин С. В 100 грама портокали се съдържа 65-75% от препоръчителния дневен прием на витамин С при възрастни, казва специалистът по хранене. Този вид плод носи със себе си и много други основни хранителни вещества, например минерали, различни фитохимикали, включително каротеноиди (бета-каротин, лутеин и бета-криптоксантин), флавоноиди (нарингенин) и много летливи органични съединения, придаващи специфичен оранжев цвят, включително алдехиди, естери, терпени, алкохоли и кетони, допълва д-р Рангелова.
Грейпфрути
Те са богати на витамин С, минерали, микроелементи, пектин, а тези с розови и червени нюанси съдържат полезното съединение с антиоксидантно действие ликопен. „Имат кисело-сладък вкус с характерен горчив привкус, който се дължи на по-голямото съдържание на киселини и по-малкото съдържание на захароза и фруктоза в сравнение с други цитрусови плодове като портокали и мандарини.
Лимони
Тези цитруси съдържат органични киселини (например лимонена, ябълчена), пектинови вещества, захари (до 3,5%), каротин, фитонциди, витамини (тиамин, рибофлавин, аскорбинова киселина), рутин, флавоноиди, производни на кумарина, галактуроновата киселина, сесквитерпени, хесперидин, ериоцитрин, еридиктиол и други. Според д-р Рангелова, в семената на лимона могат да се открият множество липиди и горчиви вещества като лимонин, които също са много полезни. Специфичният аромат на лимона пък се дължи предимно на лимоновото етерично масло, съдържащо терпен, α-лимонен и цитрал.
Мръсният въздух вреди и на кожата
Ръст на усложненията в естетичната дерматология
При ботулиновия токсин е ключово да се знае с какъв продукт работи лекарят, казва д-р Снежана Атанасова
Как да отслабнем здравословно и трайно
Сладък ден на влюбените и за диабетиците
Грижа за суха коса
Как да изберем крем против бръчки през бременността
Превърнете своите мечти в цели
Любовта ни дава криле
Хората живеят много по-освободено, с разчупени граници, това е една от причините за нестабилността на връзките, казва Таня Илиева
Да събудим метаболизма за 15 минути
Бърн аут ли сте?
Преценете сами, като отговорите на 13 лесни въпроса, подбрани от експертите по човешки ресурси