Коментар

Генезисът на пандемичните ереси

14-04-2020 06:14
Clinica.bg

press@clinica.bg
Генезисът на пандемичните ересиИли когато абсолютната власт се сблъска със силата на инакомислещата личност

Дали поради началото на Страстната седмица и символиката, която носи, или просто заради обективните дадености, но в главата ми изниква една аналогия. Тази между Светата Инквизиция и старателното преследване на всяко нарушаване на противоепидемичните мерки. Старателно до педантизъм, като при ереста.

Рецептата е проста. За да имаш ерес, трябва да имаш абсолютна истина. За абсолютната истина е нужна абсолютна власт, която да я артикулира. И задължително един неин враг - инакомислеща личност. Когато разбъркаш трите съставки, може да получиш безотказна поточна линия за защита на статуквото и разчистване на всякакви сметки. В нашия случай - едно обвинение и едно досъдебно производство за нарушаване на противопандемичните мерки само за два работни дни.


В петък Прокуратурата повдигна обвинение

срещу новия председател на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова за всяване на тревога сред хората, тъй като е припомнила, че пандемията може да доведе до липса на лекарства. В понеделник предприе досъдебно производство за нарушаване на противоепидемичните мерки срещу председателя на партия „Атака" Волен Сидеров, тъй като е призовал хората да излязат на Великден и да покажат, че „Бог е над Мутафчийски". И в двата случая на повърхността седи плахия опит за оспорването на авторитета на абсолютната истина – официалната противопандемична доктрина, която ще спаси населението. В основата отново лежи инакомислието, само че абсолютната истина вече е друга. И ако властовата заигравка с един спорен политически лидер е в голяма степен прозрачна, то върху втората – тази с един уважаван и обществено признат здравен експерт, си струва да помислим.


И така - коя истина си позволи да оспори

проф. Асена Стоименова. Възможната вероятна липса на лекарства. Но недостигът на медикаменти е тема, вечна, като свободното движение на стоки и пазарната икономика. Тя е в центъра на общественото внимание от години. Само преди броени дни два международни доклада – на Европейската фармацевтична асоциация и на Европейската асоциация на болничните фармацевти, обърнаха отново внимание върху проблема. За опасността от очакван недостиг на медикаменти по време на пандемията, както и как да предотвратим този проблем, говорят всички регулаторни здравни органи и фармаиндустрията от самата поява на КОВИД-19. Позиции и гайдлайни по темата публикуват постоянно Европейската комисия, ЕФПИА, Европейската агенция по лекарствата и т.н. Всичко това кара отговорните органи да бъдат нащрек във всяка страна, а ограничаването на свободния износ на медикаменти от една държава заради евентуален недостиг на лекарства би засегнал интереса на паралелните търговци. Но темата е толкова обществено чувствителна, че дори те трудно биха се осмелили да злоупотребят, оставяйки хората в държавата без лекарства.


Успоредно с проблема за недостига на медикаменти

проф. Асена Стоименова засегна и една друга истина – кой да контролира лекарствата с рецепта. И ако при паралелния износ говорим за неуточнен размер на пазара, чиято стойност може би вече е плюс-минус 500 млн. лв., то в случая с генеричното заместване, размерът на търговията е над 2.5 млрд. лв. – горе долу толкова са продадените лекарства с рецепта за година. В момента право да ги определят имат лекарите, проф. Стоименова обаче предложи по време на пандемията такова право да имат и фармацевтите. Подобна промяна би накърнила интересите на медиците и не само. Тя би засегнала и тези на големите фармацевтични компании – както иновативни, така и генерични. Защото у нас съществува вертикална интеграция, която кара срещу подобна политика да се обявят и по-голямата част от генеричната индустрия. Това обаче беше първата битка, която проф. Стоименова поведе като новоизбран председател на БФС. Но засега тя е изгубена, а статуквото е непроменено.


Само че макар и отскоро да е начело на гилдията

на фармацевтите, проф. Стоименова отдавна е разпозната като неоспорим експерт с лидерски потенциал в здравните среди. Тя е част от така наречените „opinion maker", хора, които модулират общественото мнение в даден сегмент. За тези, които не познават биографията й - тя бе директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата, който се опълчи на началника си – тогавашния здравен министър Илко Семерджиев, името й бе част от борда на Европейската агенция по лекарствата, а титлата й недвусмислено говори, че е и университетски преподавател. Или казано накратко – тя е смел, знаещ и можещ човек, който контролираш трудно, защото притежава силата на инакомислещата личност. А тази комбинация е опасна за всяка абсолютна власт, особено самозабравилата се.БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
Редактират фарма-ръководството по неврология

Редактират фарма-ръководството по неврология

Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
Фармацевтичният съюз с апел към властта

Фармацевтичният съюз с апел към властта

Те настояват да бъде снето обвинението от проф. Асена Стоименова
Нова сграда за Детската болница

Нова сграда за Детската болница

Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Увеличение на раходите за извънболнична помощ и спад на тези за лекарства предвижда Националната програма "България 2030"
НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

От началото на годината касата е заплатила над 256 хил. лв. за 63-ма пациенти
Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Aко те са изтекли след края на извънредното положение, срокът им не се измества служебно, казаха от здравната каса
1 2 3 4 5 ... 271 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020