Предпоследно

Москов "за" правителство в този парламент

30-11-2016 11:06
ГЕРБ обяви, че няма партия, която да подкрепи, ако състави нов кабинетМосков
Clinica.bg

press@clinica.bg
Здравният министър в оставка д-р Петър Москов иска правителство на мнозинството в този парламент. Вероятността то да се сформира обаче е минимална. Причината е, че ГЕРБ няма да подкрепи нов кабинет в рамките на този парламент. Това стана ясно днес от думите на зам.-председателят на партията Цветан Цветанов. Категоричната позиция на партията дойде ден, след като премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ би подкрепила кабинет с мандата на Патриотичния фронт.
„Ако говорим за това, че в рамките на този парламент трябва да бъде употребено всяко едно усилие и всяка една възможност, за да може да има съставяне на правителство на мнозинство, това е така, защото аз съм скептичен за подобен, качествен състав на следващ български парламент при предсрочни избори", каза Москов днес на обяд. Според него едни предсрочни избори няма да доведат до по-добра конфигурация в парламента.
„Не предвиждам по-добри възможности от тази, която има като възможност за съставяне на управленско мнозинство. За да има ново правителство в този парламент, първо трябва да има мнозинство, второ трябва да е ясно каква трябва да бъде програмата, зад която застава това мнозинство. Чак тогава идва въпросът коя ще бъде фигурата на министър-председателя. Не виждам друго възможно мнозинство, обединено около сходна такава програма, различно от сегашното", коментира той.

Министърът в оставка обясни още, че е скептик за това дали ще бъде сформирано ново правителство в рамките на 43-ото Народно събрание до една седмица, но бе категоричен, че трябва да бъдат положени усилия в тази насока.

Засега не е ясно дали Москов би станал министър в ново правителство. Той изтъкна, че всичко зависи от това дали неговата партия ще предприеме действия по участие в преговори за съставяне на кабинет. От Реформаторския блок са "за" съставяне на нов кабинет, не е ясно обаче дали Москов има предвид, че е представител на реформаторите или на ДСБ.
Първата покана за министър в бъдещ кабинет той вече получи от Патриотичния фронт (ПФ). Лидерът на формацията Валери Симеонов обяви след консултациите при президента Росен Плевнелиев, че иска Петър Москов да бъде здравен министър, ако патриотите направят кабинет в рамките на този парламент. Засега шансовете това да се случи са на кантар и зависят от преговорите в следващите дни.

Във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ясно заяви, че партията му ще осигури подкрепа за кабинет на ПФ. Днес обаче партията му е с нова позиция. Още сутринта финансовият министър Владислав Горанов беше категоричен, че не всички депутати на ГЕРБ ще гласуват за подобно правителство. Следобед тази теза беше категорично подкрепена от цялата партия.

„Не смятаме, че 43-я парламент има политическа сила която може да поеме мандат заради всички тези различия, а днес те бяха показани по много ясен начин при обсъждането на бюджета", обясни днес следобяд Цветан Цветанов. Той допълни, че са обсъждали варианта да подкрепят мандат, ако бъде връчен на Реформаторски блок или Патриотичния фронт, без да участват във властовите позиции в съответните министерства.

Но дебатите по бюджета за 2017 година са ги отказали от това решение. „Бюджетът на държавата дава възможност да се правят реалните политики. Точно за това сме достатъчно обезпокоени от начина, по който върви дебатът в пленарна зала", каза той.


МЗ отново в квотата на ПП-ДБ

МЗ отново в квотата на ПП-ДБ

Имената, които основно се спрягат за наследник на проф. Христо Хинков са две – на проф. Илко Гетов и на Катя Панева

Ротацията пак в ръцете на Денков и Габриел

Ротацията пак в ръцете на Денков и Габриел

Ако се разберат, ще има, заяви днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а Христо Иванов от ПП-ДБ обяви, че след 6 март искат политиките документално оформени
Премиерът отчете и здравеопазването в борбата с корупцията

Премиерът отчете и здравеопазването в борбата с корупцията

Частните болници бяха задължени да провеждат обществени поръчки, спрени са старите схеми за източване на Здравната каса, каза той, обобщавайки мерките, които кабинетът е предприел

Нямаме промяна в оценката си за проф. Хинков

Нямаме промяна в оценката си за проф. Хинков

Защо в годините се стигна до толкова страшни картини в психиатричните болници, какви законодателни мерки са необходими, има ли механизъм, по който за 2024 г. да се увеличи лекарстводена и хранодена за тях. Това попитахме Деница Сачева.
Проф. Хинков избърза със заявката си

Проф. Хинков избърза със заявката си

Критиките към министрите са много несправедливи, а всъщност те работят за обществото, смята акад. Николай Денков

След ротацията с нов здравен министър

След ротацията с нов здравен министър

Всички са подложени на натиск, но до момента само проф. Христо Хинков е заявил, че ще се оттегли, обясни премиерът

Започват разговорите за ротацията

Започват разговорите за ротацията

Смяна на министри ще има само след оценка на работата им и със съгласието от Николай Денков и Мария Габриел

Рокади само с oдобрението на Денков и Габриел

Рокади само с oдобрението на Денков и Габриел

Това е договорката, ако някой иска да я променя, разбира се трябва да се обоснове, каза министър-председателят при посещението си в Монтана
Оставката за здравния министър е морален въпрос

Оставката за здравния министър е морален въпрос

Ако се смени името на „Проф. Ал. Чирков", можем да очакваме нов скандал като този с Пирогов, не разбирам защо МЗ хаби енергия за това, казва проф. Андрей Чорбанов

Министър Хинков не се справя

Министър Хинков не се справя

Колкото до позицията на МС и на ПП-ДБ за оставката му - в такава ситуация е нормално да се изчака страстите да спаднат и да се вземе правилното решение, казва доц. Васил Пандов

1 2 3 4 5 ... 31 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ