промени

МЗ определя щатовете, ЦСМП разпределя длъжностите

09-04-2020 11:27
Clinica.bg

press@clinica.bg
МЗ определя щатовете, ЦСМП разпределя длъжноститеТова е заложено в проекта за промяна на Правилника за устройството и дейността на център за спешна медицинска помощ
Министерството на здравеопазването определя числеността на персонала в центровете за спешна медицинска помощ, разпределението на щатните длъжности обаче се поема от директорите на структурите. Това става ясно от проекта за изменение на Правилника за устройството и дейността на център за спешна медицинска помощ, публикуван на сайта на МЗ за обществено обсъждане.
В проекта се предвижда структурата на центъра за спешна помощ и щатното разписание на длъжностите, както и видовете и броят на екипите да се утвърждават от директора на центъра. Това ще се случва като се спазват изискванията на медицински стандарт „Спешна медицина". В правомощията на Министерството на здравеопазването остава да определи числеността на работещите. Така според новите разпоредби с най-голяма численост ще разполага столичната спешна помощ – 942 души. В топ три по брой персонал се нареждат Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив, с 453 персонал и Центъра за спешна медицинска помощ във Варна, където щатните бройки са 399.

 

Освен това Центровете за спешна

медицинска помощ, които са получили одобрение от министъра на здравеопазването ще осъществяват обучение на персонала на онези, които нямат такова. Също така промяна има и в правилата за управление на центровете. Функциите и правомощията на директора ще се изпълняват от заместник-директора, а в случай че в центъра няма заместник-директор, от служител, притежаващ образователно-квалификационна степен „магистър" по медицина, когато директорът отсъства. Единствено в центровете по трансфузионна хематология се иска този служител да има и призната специалност по трансфузионна хематология. Министърът на здравеопазването утвърждава общата численост на персонала на всеки център за трансфузионна хематология, като по този начин се запазва възможността му при предлагане на тригодишната бюджетна прогноза да съблюдава динамиката на разходите и изпълнение на ангажименти за увеличаване на възнагражденията на работещите в тези структури на националната система за здравеопазване.

Броят и видът на отделенията,

на лабораториите и на останалите звена ще се определят от директора, съобразно обема и нуждите на центъра в съответствие с медицински стандарт „Трансфузионна хематология", се посочва в проекто документа. Така става ясно, че в Национален център по трансфузионна хематология – София ще разполага с 196 персонал, който ще бъде разпределен по длъжности, съобразно нуждите от директора. Районеният център за трансфузионна хематология – Пловдив ще разполага с 133 щатни бройки, а този във Варна с 56. Промени има в Плавилника за работа на психиатричните стационари. Структурата на заведението за психиатрична помощ, както и броят на неговите легла, и щатното разписание на длъжностите се утвърждават от директора на стационарите, числеността на персонала остава в правомощията на ресорното винистерство. От приложението,

в което е посочена числеността на персонала

става видно, че Държавна психиатрична болница „Свети Иван Рилски" – Нови Искър ще разполага с 141 щатни бройки, Държавна психиатрична болница – Карлуково със 125, а Държавна психиатрична болница в Раднево със 164. „Очакваният резултат от проекта на е осигуряване на гъвкавост при осигуряването с медицински и немедицински специалисти в центровете за спешна медицинска помощ, центровете за трансфузионна хематология и лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ и намаляване на административната регулация от страна на централния орган на управление", посочват от министерството. Проектът е поместен на страницата на Министерството на здравеопазването в интернет и на Портала за обществени консултации за обществено обсъждане в 30-дневен срок. Целият проект, може да видите ТУК.


Актуализират правилата за лечението на гражданите от ЕС

 

МЗ синхронизира правилата за лечение на граждани от ЕС у нас с измененията на националното ни законодателство. Това става ясно от измененията на Наредбата за упражняване правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване. Промените засягат условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частичноот НЗОК, както и пакета от здравни дейности по каса. Актуализирани са и текстовете, според които Изпълнителна агенция „Медицински надзор" е компетентната институция поуправлението и координацията на дейностите по трансплантация. В проекта на Наредба са отбелязани и промените свързани със закриването на Фонда за лечение на деца.

 


Очаква се свръхпоток в болниците

Очаква се свръхпоток в болниците

Надзорният съвет на НЗОК отпусна допълнителни средства на болниците и медиците, за да се справят с последиците от пандемията. Ще помогнат ли те за оцеляване на лечебните завединия, попитахме д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и представител на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК.
Психичното здраве на българите не се подобрява

Психичното здраве на българите не се подобрява

Стресът, качеството на живот и условията на труд са сред причините за това, сочат изводите от Годишния доклад за здравето на гражданите
БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
Редактират фарма-ръководството по неврология

Редактират фарма-ръководството по неврология

Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
Нова сграда за Детската болница

Нова сграда за Детската болница

Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Увеличение на раходите за извънболнична помощ и спад на тези за лекарства предвижда Националната програма "България 2030"
НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

От началото на годината касата е заплатила над 256 хил. лв. за 63-ма пациенти
1 2 3 4 5 ... 215 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020