интервю

Вирусът е най-патогенен сега, защото е нов

09-04-2020 06:31
Clinica.bg

press@clinica.bg
Вирусът е най-патогенен сега, защото е новТака нареченият „колективен имунитет" ще се увеличи, което ще намали заболеваемостта и разпространението на Ковид-19 през зимата, казва проф. Стоян Шишков

Вече почти два месеца Ковид-19 продължава да занимава съзнанието на всеки човек не само в страната ни, но и по света. Адекватни ли са мерките срещу него, има ли достатъчно натрупани данни, за да знаем колко опасен е вирусът наистина, кога ще се намери ваксина и лекарство, попитахме проф. Стоян Шишков. Той е декан на Биологичния факултет към СУ „Св. Кл. Охридски", професор по вирусология и молекулярен биолог.

- Проф. Шишков, панически ли реагира света в ситуацията с Ковид-19?

- В момента част от света реагира панически –това са обикновените хора, които не са добре запознати с опасността от този нов, за човечеството, коронавирус. Докато правителствата и съответните институции в почти всички страни предприеха адекватни мерки. Мерките на нашето правителство смятам, че са много добри. Това е показва и разпространяването на инфекцията с коронавируса в Англия, въпреки че там преди това бяха предприели друга политика на справяне с тази инфекция, после я промениха.

- Има ли достатъчни данни за вируса, за да е оправдано предприемането на толкова рестриктивни мерки за изолация на цялата популация?

- Смятам, че да, тъй като това е нов вирус и когато прониква за пръв път в нова популация той е по-агресивен в сравнение с популацията, от която идва. Тоест, при прескачането на междувидовата бариера и попадайки новата популация, където имат възможност да се предават от индивид на индивид, патогените предизвикват по-големи поражения. Но следва така наречената коеволюция между вируса и човека, при която постепенно тази силна заразност намалява, както ще стане и с този вирус. Той е опасен в две направления. Първото е леталитетът, който предизвиква. Средно за света той е 3.90%, този показател го прави по-слаб от предишните два коронавируси, които атакуваха човечеството – SARS-coronavirus и MERS-coronavirus. Н0, докато вторият се каза, че се разпространява много бавно, то този се разпространява много по-лесно и това е една от основните причини за рестриктивните мерки. Има огромен брой хора, които ще се заразяват с този вирус и това има индиректен ефект върху икономиката. И фактически проблемът е както от гледна точка на здравето на човека, така и на икономиката. Втората особеност на вируса е при въздействието върху организма на човека. Коронавирусите предизвикват най-вече заболявания на горните дихателни пътища, в този случай обаче се атакуват долните дихателните пътища и усложненията, които се предизвикват са значителни.

- Доколко реален е леталитетът, който СЗО и останалите официални власти изнасят и който и вие цитирахте от 3.9?

- Това е малко щекотлива тема, защото едни го изчисляват като смъртност на доказани случаи, а други като смъртност плюс доказани случаи. Там има леко разминаване, но като цяло е достоверен. Китайците например изследват смъртните случаи спрямо всички лабораторно потвърдени. Не трябва да забравяме, че според специалистите на един човек, който е индикиран като носител, седят 6 или 7, които не са диагностицирани и не се знае, че боледуват.

Има много обяснения и защо в различни страни леталитетът е различен. В Италия например има предиспозиция това заболяване да се развива повече, защото е държавата с най-възрастното население в Европа. При хората на възраст заболеваемостта е по-голяма, при предишния САРС-коронавирс смъртността надвишаваше 50% при възрастните над 50 години. Същото е и при други вирусни заболявания.

Много се говори за ролята на БЦЖ-ваксината, което е доста интересна тема, защото се оказва, че в страните, които я прилагат, леталитетът и заболеваемостта са по-ниски. Явно ваксината има страничен позитивен ефект върху имунната система. Най-вероятно става въпрос за въздействие, при което се активират определени клетки на паметта на имунната система, които са свързани със защитата на човека от тези вируси. Има значение и какви са били щамовете, които са използвани във ваксината, защото при новите заболеваемостта е по-висока, а при по-старите по-ниска, както е в Източна Германия.

- Над 40 са проектите за разработка на ваксина в момента за Ковид-19, те са различни видове – живи, умрели, рекомбинантни, коя според вас би била най-удачна за този вирус?

- Не мога да кажа, защото ваксините могат да се разделят според биохимичната си природа, но едните и другите имат позитивна и негативна страна. Примерно при полиомиелитните ваксини срещу детски паралич някои страни предпочитат жива ваксина, а други убита, а трети комбинират и двата вида. Естествено рекомбинантната и убитата ваксина са с по-слаба вероятност за странични ефекти, но имуногеността при тях е по-слаба и трябва няколко пъти да се прилагат, за да се създаде нужната имуногенност.

- БЦЖ би ли могла да стане основа за ваксина срещу Ковид-19?

- Не смятам, защото тя е насочена срещу микроорганизми, а не срещи вируси. Но може би е добре да се види какво съдържат старите видове БЦЖ-ваксини, за да стане ясно дали някой от останалите компоненти в тях може да предизвиква такова положително въздействие върху имунната система. Иначе прилагането на БЦЖ с разработена ваксина с Ковид-19 може да се изследва и приложи, макар че тогава имунната система се натоварва повече, защото трябва да изработи защита срещу няколко патогена.

- Учените имат ли вече представа дали човек успява да изработи естествен имунитет и колко време трае той?

- Всеки инфектиран организъм създава антитела, но още е рано да се каже дали този имунитет ще е пожизнен или с времето ще отшуми.

- Колко време очаквате да продължи епидемията сега и зимата ще се завърне ли с традиционните грипни вируси?

- Пандемията ще продължи по-дълго време в света, за да го обиколи. За България епидемиолозите ще кажат, но още преди смятах, че пикът ще бъде точно за Великден. Някои вирусолози казваха, че това ще бъде края на месеца, началото на следващия. А дали има вероятността да се появи есенно-зимния сезон съществува - много е вероятно тогава да има повишаване на случаите. Дотогава има още 6 месеца и така нареченият колективен имунитет в популацията ще се увеличи, което ще намали заболеваемостта и възможността за разпространения на вирусите от човек на човек.

- В момента, изолирайки се един от друг, не затрудняваме ли много разпространението на вируса и изграждането на колективния имунитет?

- Разпространението на вируса действително се ограничава, но имайте предвид, че това е нов вирус и ограничаването на контактите ще ограничи броя на инфектираните хора, които са по-чувствителни към вирусни инфекции, основно при възрастните хора, оттам леталитетът ще е по-нисък, и пикът също. Зимата, като студен сезон, малко или много изолира хората. Затова ползването на лични предпазни средства и социалното изолиране са важни сега.

- Каква част от българите ще преболедуват Ковид-19?

- Най-вероятно близо до 70%, доц. Атанас Мангъров каза дори 80%, предполагам, че са приблизително толкова.

- Коя терапия е най-подходяща за коронавируса от всички, които се тестват?

- Засега няма медикамент, който да е насочен към коронавирусите и към този специално. Основните медикаменти, които се прилагат, са насочени за поддържане на хора с ХИВ-инфекция. Те съдържат активни вещества спрямо ензими, необходими за реализацията на ХИВ-вируса, а подобни ензими притежава и коронавируса. От друга страна нормално е да се изследват и други вещества, които са показани за действие на подобни вируси. В бъдеще смятам, че ще се разработят вещества, които ще са насочени точно спрямо ензимите на коронавирусите.

- Защо смъртността при хората с диабет, ССЗ, метаболитен синдром е по-висока?

- Тези три групи състояния променят достатъчно организма, така че той да е податлив на различни заболявания, включително инфекциозни. Борбата на организма е насочена към няколко симптома, с които трябва да се справи и един допълнителен фактор, какъвто е вирусната инфекция, предизвиква по-тежко протичане. Аналогично е положението и при възрастните хора.Връщат 14 дневна карантина за пристигащите от Северна Македония

Връщат 14 дневна карантина за пристигащите от Северна Македония

Отпада изолацията за идващите от Босна и Херцеговина и от Черна гора, гласи заповед на министър Кирил Ананиев
Продават спирт за горене, вместо дезинфектант

Продават спирт за горене, вместо дезинфектант

Той крие риск от отравяне, затова ще бъде забранен, твърдят експерти
180 хил. безработни от февруари до края на май

180 хил. безработни от февруари до края на май

73 000 са си намерили препитание, сочат данните на НОИ и Агенцията по заетостта
Затварят инфекциозното отделение в Ямбол

Затварят инфекциозното отделение в Ямбол

В Сливен ще се тестват всички медици от болница „Хаджи Димитър"
Благодаря на всички!

Благодаря на всички!

Ген. Венцислав Мутафчийски изрази признателност към гражданите, колегите си, правителсвото и редица други структури за овладяване на кризата с КОВИД-19
Маските по желание, спират брифингите

Маските по желание, спират брифингите

От 15 юни остават силно препоръчителни дезинфекцията и  добрата лична хигиена
Разрешиха публика на спортни събития

Разрешиха публика на спортни събития

Общата заетост на местата трябва да е до 30%, нарежда здравният министър
Втора градска ще тества пациенти от общинските болници

Втора градска ще тества пациенти от общинските болници

След две седмици ще бъдат възстановени и безплатните профилактични прегледи в лечебното заведение
250 лв. еднократно за семейства на деца в 8 клас

250 лв. еднократно за семейства на деца в 8 клас

Мярката 60/40 с нови правила от 15 юни, ще се разшири обхвата, каза министър Сачева
Доц. Кунчев: Надявам се, че епидемията за тази година приключва

Доц. Кунчев: Надявам се, че епидемията за тази година приключва

И да отпаднат задължителните мерки, част от тях ще останат препоръчителни, каза главният държавен инспектор
1 2 3 4 5 ... 83 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020