Пандмеия

Ковид-19 не е по-опасен за хората с хемофилия

06-04-2020 09:08
Заради социалната изолация случаите на кръвоизливи при тях намаляха, казва д-р Атанас БанчевКовид-19 не е по-опасен за хората с хемофилия
Clinica.bg

press@clinica.bg

Ковид-19 е превзел не само света, но и съзнанието на всеки човек. Особено притеснени са хората със съпътстващи заболявания като белодробните, сърдечно-съдовите или диабета, както и най-възрастните. Имат ли основание за по-голямо безпокойство пациентите с хемофилия, какво да правят, за да се чувства добре в тези дни, попитахме д-р Аатанс Банчев. Той работи в Клиниката по детска клинична хематология и онкология към УМБАЛ „Царица Йоанна" в София.

- Д-р Банчев, имат ли основание хората с хемофилия да се чувстват по-притеснени от останалите в условията на тази пандемия?

- Ако трябва да отговоря еднозначно, бих казал – не. Това не са пациенти с проблеми в имунната си система. В огромната част от случаите пациентите с хемофилия в България не получават терапия, която да потиска имунната система и това да се превърне в причина за по-лесното разболяване от всякакъв вид инфекции, между която и тази. От друга страна обаче голяма част от пациентите с хемофилия, както и останалото българско население, попада в групата на застаряващите и от тази гледна точка част от тях имат и допълнителни заболявания като високо кръвно, диабет, за които знаем, че са усложняващ фактор при заразяване с корона вирус. Така че като цяло на би трябвало да се притесняват, но има и едно малко изключение – хората с придружаващи заболявания.

- Поддържате контакт с пациентите, как се чувстват в момента, страхуват ли се от нещо? Има ли достатъчно лекарства, например?

- Честно казано, не съм забелязал някои от тях да са показали сигнали за голяма тревожност. Още първите дни ние влязохме в контакт с производителите на медикаменти, които ни увериха, че са направили разчетите си за 6 месеца напред със завишени количества и пациентите не трябва да се притесняват, защото лечение ще има. Също така процесите на вирусна инактивация, през които преминават плазмените препарати за лечение на хемофилия, са абсолютно достатъчни да осигурят безопасност на използващите ги хора. От тази гледна точка към момента не е необходимо те да преминават към нови видове лекарствени препарати. Така че паника няма. Освен това ние с тях сме в изключително добри отношения, притесняваме се за тяхното благосъстояние и винаги се грижим да имат добро качество на живот. Може би този факт, че знаят, че няма да ги оставим, им помага да се чувстват сигурни.

- Има ли преустройства в тази част от болницата, където се лекуват тези пациенти, които да затрудняват работата ви?

- За щастие пациентите с хемофилия се лекуват в специализирани отделения, които няма как да преустановят дейността си, защото лекуват хронично болни пациент и са клинични структури, които се занимават с лечение на пациенти с онкологични заболявания. А там планируемост не може да има, така че няма как да прекратим дейността си.

- С доставките на медикаменти няма проблеми, а механизмът за получаването им в аптеките добре ли е регулиран?

- Не сме получавали сигнали от наши пациенти, че са имали проблеми с получаването на лекарствата си, смятам, че няма проблеми. Няма и причини да мислим, че ще има проблеми, защото редът е канализиран от много години насам, а на последното заседание на НС на НЗОК се взе решение протоколите да бъдат удължение с един месец. Сега заради новото удължаване на извънредното положение вероятно ще се удължат с още един. Така че всички се грижат да има комфорт за пациентите.

- Последните седмици всички живеем малко повече в къщи и сме по-обездвижени, как хората с хемофилия да поддържат тонуса си добър?

- Ако трябва да бъде абсолютно честен, трябва да призная, че тези мерки се отразяват позитивно на хората с хемофилия, защото проблеми при тях се наблюдават при повишена физическа активност. Тогава настъпват кръвоизливи в стави, мускули. Колкото по-голяма е физическата активност, толкова по-голяма е възможността да се получи кървене. Откакто хората преминаха към социална изолация, наблюдавам следната тенденция, проблемите им отшумяха. В никакъв случай не искам да кажа, че е нормално да сме между 4 стени, но виждам и позитивна страна. По-големият проблем не е липсата на физическа активност, а четенето на панически новини. Колкото по-малко внимание обръщаме на голямото медийно пространство, толкова по-добре ще се съхраним. Смятам, че взетите мерки са изключително правилни. Вярвам, че хората в щаба са добре подготвени специалисти, на които трябва да се доверим, за да преминем през това изпитание.

- Ако някой човек почувства, че е тревожен или тъжен, какво бихте го посъветвали да прави?

- Четене на книги, автогенен тренинг, ако има нужда от психологическа помощ, във всичките ни клинични структури функционират и психолози, които биха могли да бъдат достъпни и по телефона. Така че мисля, че има какво да се направи за подобен тип проблеми.

- В сегашните условия на пандемия и идваща пролет как трябва да се хранят хората с хемофилия?

- Препоръчителните мерки не са по-различни от тези, които се дават за всички хора. Добре е да се създаде правилен режим на бодрост и сън, да се наблегне на продуктите, богати на витамини, включително и на готови формули с витамини, които между другото изчезнаха от аптеките за разлика от лекарствата за хемофилия. Мисля, че разнообразното хранене, балансирано откъм съдържание на белтъчини, мазнини и въглехидрати ще доведе до положителен ефект.

- Доколко по-различен е Ковид-19 от обикновения грип?

- Знам, че изключително много се спекулира в пространството по този въпрос, но разликата е огромна. Ако мога да обобщя, големите разлики са следните:

1. За сезонния грип има ваксина и тя е ефективна. Последните 20 години не съм допускал сезон без ваксина и съм много доволен.

2. Дори да не се направи ваксина, налични са антивирусни препарати, които действат изключително добре.

3. При грип може да се наблюдава пневмония, но в малки случаи се стига до апаратна вентилация, а при коронавируса пациентите се нуждаят от подпомагане на дишането или апаратна вентилация. Представете си, че ако 10% от заразените се нуждаят от апаратна вентилация, а има 1000 заразени, това значи, че ще трябват 100 интензивни легла. Вероятно толкова са в цяла София, а има и други пациенти, които се нуждаят от тях – например хора с перитонит, инфаркт, инсулт. Оттам идва основният проблем и затова не трябва да допускаме здравната ни система да се претовари.

- Ако се открие лекарство, обществото и лекарите ще спрат ли да се притесняват?

- Да, но като лекар, който работи с клинични изпитвания, мога да кажа, че това няма да стане в рамките на два месеца. Терапия ще може да бъде обявена за безопасна след година или две. Така че на този етап можем само да си останем вкъщи.

- Наближава 17 април – Световният ден на хемофилията, имаме ли основание за притеснение, осигурено ли е всичко в системата ни за лечение на хемофилия?

- В системата ни както се видя, липсват много неща. Това е и причината да не можем да твърдим с голяма сигурност, че можем да се справим с всичко. На ежедневна база в нашата система липсват комплексни грижи за пациентите с хемофилия. У нас те се разглеждат като пациенти на хематолозите, но това не е вярно. Тези пациенти изискват екипност в подхода, хемофилията е състояние, която те съпътства от раждането до смъртта. Твърди се, че продължителността на живота на хората с хемофилия е съпоставима с тази на общата популация и в рамките на живота си такъв пациент ще се срещне с други специалисти – стоматолог, ортопед, физиотерапевт. Ще дам пример с физиотерапията. У нас тя се разбира като физиотерапия след смяна на става, а физиотерапията при тези пациенти се състои в прилагане на специфични физиотерапевтични методики, ако не ежедневно, то поне ежеседмично или ежемесечно. Пациентът с хемофилия в България обаче има право да постъпи в клиника за рехабилитация ограничен брой пъти в годината. Това е следствие на пътечната медицина у нас, която не е насочена към пациента, а към пътеката на пациента. Ние много се опитваме да работим срещу тази тенденция и срещаме разбирането на колегите от различните специалности, които също като нас интересуват от качеството на живот на пациентите. Ако се преструктурира системата, всички ще се почувстват по-добре.

- Какво бихте пожелали на всички в тези дни на пандемия?

- Повече усмивки и повече позитивизъм!


Грипът дойде у нас

Грипът дойде у нас

Той е доказан при дете на три години и жена на 27 г. , хоспитализирани са в МБАЛ-Сливен, обясни проф. Нели Корсун
Инфекциите растат, но грип още няма

Инфекциите растат, но грип още няма

Медицинските специалисти да не лекуват вирусни заболявания с антибиотици, предупреди отново проф. Ива Христова
Отпадна изолацията за пациентите с КОВИД

Отпадна изолацията за пациентите с КОВИД

Кандидатите за подуправител на здравната каса ще разполагат с 15 минути да се представят и с 30 за отговор на въпросите към тях

ЕМА препоръча ваксина срещу КОВИД

ЕМА препоръча ваксина срещу КОВИД

Тя е адаптирана, казва се Nuvaxovid е насочена срещу субварианта Омикрон XBB.1.5 на коронавируса
СЗО с нова е-платформа за КОВИД

СЗО с нова е-платформа за КОВИД

Тя е специално за Европа и е направена съвместно с Центъра за превенция и контрол на заболяванията (ECDC)

Първи случай на Пирола у нас

Първи случай на Пирола у нас

Новият подвариант на Омикрон е установен при анализиране на 88 клинични проби взети от 14 области в страната, съобщиха от НЦЗПБ
Не знам дали е-рецептите са приложими

Не знам дали е-рецептите са приложими

Каква е готовността на лекарите за изписват антибактериални препарати само електронно, къде сме в класацията по резистентност към тях, има ли интерес към ваксините срещу коронавируса, имаме ли вече изграден масов имунитет, възможен ли е пробив от други инфекциозни заболявания, попитахме проф. Тодор Кантарджиев.
Лек ръст на болните от КОВИД и грип

Лек ръст на болните от КОВИД и грип

Средната заболеваемост от коронавирус в страната е ниска - 55.32 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Работодателите да вземат мерки срещу КОВИД

Работодателите да вземат мерки срещу КОВИД

Не трябва да забравяме, че имаме възможност да се предпазим, да защитим своето здраве и това на близките си и колегите, казват от КНСБ
СРЗИ с втори кабинет за ваксини срещу КОВИД

СРЗИ с втори кабинет за ваксини срещу КОВИД

Той е отворен от днес 27 септември, столичната здравна инспекция е получила 5760 от новите дози
1 2 3 4 5 ... 451 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има нов здравен министър?

Декември 2023 Предишен Следващ