правила

КОВИД-19 и чакащите трансплантация

02-04-2020 17:03
Clinica.bg

press@clinica.bg
КОВИД-19 и чакащите трансплантацияИзпълнителна агенция „Медицински надзор“ и Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония подготвиха информацията
Изпълнителна агенция „Медицински надзор" и Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония подготвиха информация за трансплантираните хора и за чакащите трансплантация с цел предпазване от заразяване с КОВИД-19.
Информацията има за цел да отговори на най-често срещаните въпроси свързани с коронавирусната инфекция, интересуващи хората, които са с онкологична диагноза, на химиотерапия, трансплантирани или очакващи трансплантация. В нея се съдържат препоръки, които е добре да се следват за предпазване от заразяване с КОВИД-19. Ако за някои хора правилата, наложени поради пандемията от КОВИД-19 са тежки за изпълнение, то за всички трансплантиран или получаващи имуносупресивни терапии пациенти те са ежедневие.

 

1.Какво е КОВИД-19?

КОВИД-19 е остро респираторно заболяване, причинено от нов вариант на коронавирус. Коронавирусите са често срещани вируси, които могат да заразят хора и животни(зоонози). При хората коронавирусите обикновено причиняват инфекции на горните дихателни пътища като обикновената настинка. Новите коронавируси са коронавируси от животни, които развиват способността да заразяват хората. SARS и MERS са други примери за заболявания, причинени от нови коронавируси.

2.Какви са симптомите на КОВИД-19?

Над 80% от клиничните проявления изглеждат леки, като сравнително при малка част симптоматиката се проявява тежко и се налага хоспитализация. Пациентите, които развият тежко заболяване, могат да имат бавно прогресиращ процес, като симптомите продължават седем или повече дни, преди да прогресират до степен, в която се изисква хоспитализация.

Клиничните презентации са разнообразни и варират от асимптоматични до тежки и могат да включват:

Температура – 83-98%

Кашлица – 46-82%

Умора или болки в мускулите – 11-44%

Задух – 31%

Други: главоболие, болки в гърлото, коремна болка, диария.

4.Колко често КОВИД-19 причинява тежко заболяване?

Въз основа на анализ на над 40 000 китайски пациенти с потвърден КОВИД-19, инфекцията причинява леки симптоми в 81% от случаите и причинява тежко заболяване, включително респираторна или мултиорганна недостатъчност в 5% от случаите. Приблизително 2% от пациентите почиват, а рискът от смърт е по-голям при пациенти на възраст над 70 години и с вече съществуващи хронични заболявания. Както е отбелязано във въвеждането, малко се знае за влиянието на имуносупресията, раковата химиотерапия или трансплантация върху предаването или тежестта на COVID-19. Предполага се, че пациенти преминали трансплантация и тези, които получават имуносупресивна терапия, включително лечение на рак, биха били изложени на по-висок риск от развитие на тежко заболяване.

5.Как се проявява КОВИД-19 в сравнение с други респираторни инфекции или пандемии?

Въз основа на наличните понастоящем данни процентът на хората, умиращи от КОВИД-19, е много по-нисък от докладите за заболеваемост от SARS, но по-висок от сезонния доклад за грип. КОВИД-19 е по-широко разпространен от SARS.6.Трансплантираните пациенти изложени ли сме на по-голям риск от заразяване с вируса?

Няма категорични данни дали инфекцията с КОВИД-19 е по-честа и/или по-често сериозна при трансплантирани, отколкото при здрави хора. Въпреки това, други вируси често причиняват по-сериозни заболявания при хора с подтисната имунна система, като трансплантирани пациенти. Поради тази причина е важно да се вземат предпазни мерки за предотвратяване на инфекцията. Вирусът се предава главно чрез близък или директен контакт с човек, който има вируса. Смята се, че хората са по-заразни, когато имат симптоми, но някои хора могат да пренасят и предават вируса, дори ако нямат симптоми или са само леко болни. Възможно е да се заразите с вируса от повърхност, до която се е докоснал заразен човек. Вероятно преди това той е пипал носа, устата или очите си без да измие ръцете си, преди да пипа повърхности като дръжки на вратите, маси, бутони на асансьори, на тоалетни казанчета и др. Вероятността от инфекция зависи от това дали има заразени индивиди в средата, където се намира трансплантирания пациент.

7.Какво да правя, ако член на моето семейство се върне от рискова зона с КОВИД-19?

Най-добре е да се избягва контакт в продължение на 14 дни с хора, завърнали се от район с висок риск, където биха могли да бъдат изложени на КОВИД-19. Ако човекът остане здрав след 14 дни, контактът може да продължи.

8. Какво трябва да направя, ако имам симпноми на грип/респираторни симптоми?

Има много различни причини, които могат да причинят температура, кашлица, задух и грипоподобни симптоми. Ако обаче имате симптомите, изброени във въпрос 2, то информирайте личния си лекар или се свържете с денонощната гореща линия 112. Носете маска, когато сте с други хора, за да избегнете предаването на инфекцията. Не посещавайте болница, а се свържете с личния си лекар и той ще Ви съдейства за по-нататъшни стъпки.

9. Какво трябва да направя, ако знам, че член на моето семейство е с КОВИД-19?

Ако близък член на семейството или партньор е със съмнение или е диагностициран с КОВИД-19, трябва да избягвате всякакъв по-нататъшен контакт, защото сте трансплантиран. Трябва да се следите за симптоми и е препоръчително да се самоизолирате в продължение на 14 дни. Свържете се с личния си лекар, ако имате следните симптоми: температура, кашлица, задух, диария, гадене, повръщане, болки в корема. Понастоящем няма одобрена ваксина или лекарство за предотвратяване или лечение на инфекцията, но клинични изпитвания продължават.

10. Как мога да проверя дали имам инфекция с КОВИД-19?

Може да направите скрининг за КОВИД-19 в държавни или в частни лаборатории. Ако смятате, че имате КОВИД-19, обадете се на личния Ви лекар и той ще Ви съдейства за по-нататъшни изследвания, наблюдение и указания. Към момента вече и в България има частни лаборатории, които предлагат възможност за тестване за коронавирус. Специалистите се обединяват около мнението, че бързите тестове могат да помогнат за по-бързото идентифициране на заболелите, но при положителен бърз тест всеки трябва да се подложи и на PCR тест.Следвайки процедурата, ако в частната лаборатория тестът е бил положителен той се изпраща до Националната референтна лаборатория за потвърждение. Хората, чиито тестове са положителни, биват поставяни под домашна карантина или ако състоянието е по-сериозно – хоспитализирани.

11. Безопасно ли е да правя рутинни тестове или да отида на планиран преглед в болницата?

Рискът от инфекция с КОВИД-19 в болниците все още е малък. Здравните заведения оценяват пациентите за риска от КОВИД-19 и ако има подозрения, тези пациенти се изолират. Въпреки това, тъй като условията на работа в болницата могат да се променят постоянно в този момент е полезно предварително да проверите дали планираната ви визита е все още валидна. Ако вашето здравословно състояние позволява, може да помислите за отлагане на визитата си по-късна дата в центъра за проследяване. Ако имате респираторни симптоми (например кашлица, задух) или повишена температура в деня на посещение в болница или поликлиника, моля, уведомете Вашия лекар преди да отидете, за да може екипът да предприеме адекватни мерки.

12.Какво мога да направя, за да се предпазя от заразяване с КОВИД-19?

Вие и хората около Вас е добре да спазвате следните препоръки. Ограничете преките си контакти с хора извън семейството. Носете маска на оживени места – няма нужда да откриваме топлата вода. Търсете обикновени маски – тези с висок фактор на филтрация не са за ежедневна употреба, а и през тях се диша трудно и няма да ги траете – през повечето време ще бъдете без маска. Масовото използване на обикновени маски има полза не само при директен контакт с някого – намалява се замърсяването на повърхности от секретите на носители на вируса. Носейки маска заразените пазят здравите...но това НЕ важи за маски с клапа за издишване! Маските за многократна употреба са далеч по-удачни. Могат да се изпират, изваряват или пръскат от външната страна със спирт. Най-простият начин за дезинфекция на маска от плат е да я намокрите, а след това изсушите с нагорещената ютия. Неочаквана за повечето, но много важна полза от маските – възпират ни от докосване на носа и устата. Дезинфекцирайте често ръцете си. Миенето с вода и сапун е напълно достатъчен вариант. Разтриването с разтвор на спиртна основа също. Има смисъл в това дръжките на вратите периодично да се почистват с дезинфектант или спирт. На обществени места ги отваряйте с лакът. Правете, същото, ако е възможно с всякакви бутони. Ако имате възрастни или болни роднини се постарайте да ги снабдявате с всички нужно, за да ограничите максимално контактите им извън дома. Като и Вие самите ограничете прекия контакт с тях. Няма специфична профилактика. Добре е да се приема витамини С, А и Е в умерени дози. Важно е пълноценното хранене, особено приема на достатъчно протеин. Няма нужда и от домашно запасяване с лекарства различни от тези, които бихте използвали за настинка. Мийте плодовете и зеленчуците, които консумиране сурови. Не влизайте с обувки в къщи. Правете лека гимнастика, кардио и лека физическа активност, според възможностите си.

13.Ако чакам за трансплантация, мога ли да се заразя с КОВИД-19 от моя донор?

Рискът от инфекция с КОВИД-19 чрез даряване на органи е много нисък. Живите донори не трябва да бъдат изложени на риск от заразяване с КОВИД-19 през последните 28 дни (пътуване до зона с висок риск или контакт с лице с положителен тест за КОВИД-19). Препоръчва се донорът да бъде изследван и да бъде отрицателен тест на КОВИД-19. Със Заповед на министъра на здравеопазването временно са преустановени трансплантациите в Република България.

14.Какво да правя, ако се разболея?

Посъветвайте се с личния или наблюдаващия Ви лекар. При тежко състояние се обадете на личния лекар, наблюдаващия Ви лекар или на телефон 112. Ако имате прогресиращи симптоми като задух и бърза уморяемост може да изискате приемане в болницата за допълнителни изследвания. Понастоящем няма одобрено лечение за COVID-19, но навсякъде в болниците в страната се прилагат работещите практики за лечение на вируса.Най-добрият съвет остава: Останете вкъщи (избягвайте контакт с други хора). Бъдете добре хидратиран. Спазвайте хигиенните изисквания.Консултирайте се с личния си лекар преди да предприемете каквито и да е стъпки.

15. От къде мога да получа повече информация за КОВИД-19?

Често проверявайте за актуални предложения от следните организации, които работят усилено, за да поддържат актуална информация за разпространението на КОВИД-19, включително променящите се условия в нашата страна: Министерство на здравеопазването:www.mh.government.bg Европейски център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC, EUROPEAN CENTRE FOR DISEASE PREVENTION AND CONTROl):www.ecdc.europa.eu, СЗО (WHO, World Health Organization):www.who.intПозволяват семинари и конференции

Позволяват семинари и конференции

Премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на Българското конгресно бюро
Епидемията отслабна двойно през май

Епидемията отслабна двойно през май

14 нови случая при 1353 проби и 48 излекувани през последното денонощие, отчете проф. Тодор Кантарджиев
Отваряме границите за ЕС, Сърбия и Македония от 1 юни

Отваряме границите за ЕС, Сърбия и Македония от 1 юни

Идващите от рискови зони с КОВИД с 14-дневна карантина, пише в нова заповед на министър Ананиев
34 от починалите с КОВИД-19, са без придружаващи заболявания

34 от починалите с КОВИД-19, са без придружаващи заболявания

Данните са актуални към 27 май, когато смъртните случаи са били общо 133, става ясно от писмен отговор на министър Ананиев
НЗОК плаща над 1.2 млн. лв. за КОВИД-19

НЗОК плаща над 1.2 млн. лв. за КОВИД-19

Около половината от пациенти с КОВИД-19 са били хоспитализирани, показва справката на касата
Българите сред най-пострадалите финансово в ЕС

Българите сред най-пострадалите финансово в ЕС

Анкета на Европейския парламент ни поставя сред хората с най-малко доходи по време на пандемията
2000 семейства с еднократна помощ

2000 семейства с еднократна помощ

Останалите без доходи заради КОВИД родители ще получат по 375 лв.
Нов хладилник за плазма в болницата в Ловеч

Нов хладилник за плазма в болницата в Ловеч

Струва 13 хил. лв. и е купен чрез дарения, съобщиха от лечебното заведение
Излекуваха пациент след 33 дни на апаратно дишане

Излекуваха пациент след 33 дни на апаратно дишане

75-годишната леля Здравка от село Петърч е абсолютния рекордьор сред болните от КОВИД-19 в УМБАЛ „Св. Анна"
9,3 млрд. евро за България от фонда на ЕК за кризата

9,3 млрд. евро за България от фонда на ЕК за кризата

От тях 6.1 млрд. евро са безвъзмездни, но трябва да се защитят програми за реформи
1 2 3 4 5 ... 80 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020