Искам думата

Категорично не приемаме генеричното заместване

02-04-2020 16:23
Clinica.bg

press@clinica.bg
Категорично не приемаме генеричното заместванеБЛС е против смесването на медицината и лечебния процес с търговията
Предложението да се заместват от фармацевтите лекарства с техните генерични аналози продължава да предизвиква дискусии. КРИБ обявиха своя позиция, в която защитиха правото аптекарите да могат да сменят медикаменти, които не се плащат от здравната каса. От БЛС обаче излязоха с остра позиция по този въпрос. Публикуваме я без редакторска намеса.
Български лекарски съюз остро възразява и е категоричен, че няма да приеме предложение, което е в ущърб на пациентите и лекарите и единственото, което прави е да обслужва търговски интереси. Подобни промени могат да доведат до сериозни последствия за здравето на пациентите и да предизвикат конфликти по оста „лекар – пациент – фармацевт".
Задължение на аптеките е да поддържат възможността ако даден медикамент липсва в аптеката той да може да бъде доставен на клиента в определен срок. Изключение се прави само, когато става дума за медикамент, който е спрян от производство или чийто внос е спрян, за което трябва да бъде уведомен първо лекарят, а след това фармацевта!

Има три условия, които трябва да са изпълнени,

за да се реализира генеричното заместване на медикаменти в аптеките. Първо – аптеките не трябва да имат вертикална интеграция – т.е. складове и производители не трябва да имат собственост на аптеки. Второ – заместването става по желание на пациента, но със знанието на лекаря, защото лечебният процес е процес на наблюдение и лекарят трябва да знае какво се случва с пациента му. Трето – заместването е винаги в посока надолу, към по-евтино лекарство. Не е позволено заместване с по-скъпо лекарство.
Нито едно от горепосочението условия не може да бъде намерено в даденото предложение. Отново се иска единствено и само фармацевтите да имат право да подменят лекарство, когато в аптеката липсва предписаното. Лечението не е търговия с лекарства. Пациентите вярват на лекуващия си лекар. Той е наясно с тяхното общо здравословно състояние, познава техните съпътстващи заболявания. Лекарят е този, които следи тяхното здраве и обсъжда предварително със своите пациенти назначаването на
терапия.

Фармацевтите НЕ МОГАТ да диагностицират,

НЕ МОГАТ да проследяват заболяването и НЕ МОГАТ да лекуват. Това е грижа и отговорност на лекарите! Задължението на фармацевтите е да отпускат предписаното лекарство. БЛС предупреждава, че ако подобни безумни предложения бъдат приети, изписването на рецепта от лекар, става ненужно в условията на безпроблемно заменяне от страна на отпускащия лекарството. При това положение ние ще откажем да изписваме такива. Нека фармацевтът диагностицира, лекува и проследява здравето на пациентите. Нека е ясно: и ние бихме могли и да предложим безумни решения, като например: За срока на извънредното положение медикаментите да се получават от пациентите директно в кабинета на лекаря, вместо в аптеките. Не го правим, защото вярваме, че всеки трябва да изпълнява задълженията си и да носи своите отговорности на база на това, за което е учил и което е завършил.

Искаме да напомним на всички тези,

които през последните дни дават различни предложения, уж в полза на пациентите и зад гърба на лекарите, че подобно поведение е недопустимо.
БЛС е против смесването на медицината и лечебния процес с търговията! В тези трудни времена, в които се грижим за пациентите с риск за живота и здравето си лекарят трябва да бъде оставен да лекува, а не да бъде превръщан в заложник на немедицински претенции от определени лица!!! Вместо да бъдем подпомогнати в този кризисен момент ние сме атакувани. Спрете набезите срещу лекарите!


Оттегляме се от Алианса на НПО

Оттегляме се от Алианса на НПО

С изненада установихме, че се организират срещи с НЗОК и МЗ, на които са поканени медицинските дружества, казват от БЛС
Респект за вашата всеотдайност и любов

Респект за вашата всеотдайност и любов

Вие сте специалистите на първа линия, благодарение на които пациентите получават шанс за навременна и животоспасяваща помощ, казват от БАПЗГ
Благодаря Ви, че сте избрали Спешна помощ

Благодаря Ви, че сте избрали Спешна помощ

Вашите усилия, денонощен труд и отдаденост са видими за цялото ни общество, казват от БЛС
МЗ да плаща тестовете преди прием в болница

МЗ да плаща тестовете преди прием в болница

Това е очаквана и логична стъпка, която ще върне спокойствието на хората, казват от три болнични организации
Няма да позволим да се удържат или връщат пари

Няма да позволим да се удържат или връщат пари

Никога подобен въпрос не е стоял на дневен ред, казаха от Българския лекарски съюз
Благодаря Ви, че винаги сте на първата линия

Благодаря Ви, че винаги сте на първата линия

Желая Ви най-вече да бъдете здрави, защото от Вашето здраве зависи здравето на цялото ни общество, казва д-р Бойко Миразчийски
Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата

Благодарност за времето, усилията, ресурсите, енергията които инвестирате в себенадграждането си, каза д-р Меджидиев
Вашата дейност е не по-малко важна от тази на лекарите

Вашата дейност е не по-малко важна от тази на лекарите

Медицинските сестри са гръбнакът на всяко лечебно заведение, казва ген. Венцислав Мутафчийски
Настояваме за извинение от РЗИ-Благоевград

Настояваме за извинение от РЗИ-Благоевград

Отхвърляме каквито и да е обвинения към УМБАЛ „Св. Иван Рилски" за разпространение на заразата от COVID-19, казаха от лечебното заведение
Честит празник, акушерки!

Честит празник, акушерки!

Вашият благороден и неуморен труд ни дава надежда и увереност, че животът е по-силен от всичко!
1 2 3 4 5 ... 25 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020