наблюдение

Шест клиники с невронавигация

02-04-2020 06:23
Clinica.bg

press@clinica.bg
Шест клиники с невронавигацияБроят на местата, където се осъществява неврохирургична дейност е нараснал до 121, показва „Индекс на болниците
Клиниките, които работят в областта на неврохирургията са се увеличили през миналата година до 121. Най-високотехнологичният метод като невронавигация обаче се прилага само в шест от тях. Това показват наблюденията на „Индекс на болниците" за 2019 г. Данните за изготвянето му се предоставят от НЗОК.
121 са клиниките и отделенията по неврохирургия през миналата година, които са извършвали някаква дейност в областта на неврохирургията срещу 115 през 2018 г. Случаите в тях заедно с консервативното лечение на пациенти са били 28 579 или с 493 повече спрямо предходната година. Сред новите лечебни заведения в тази област са „Онкохоспитъл"′ в Пловдив, „Майчин дом" във Варна, МС „Здраве" в Пазарджик, МБАЛ-Пещера и т.н., тяхната дейност е в областта на консервативното лечение на травми на главата или на операции на черепно мозъчни нерви.

 


Въпреки увеличаващия се брой болници

в областта на неврохирургията сериозната оперативна дейност се запазва в големите центрове, а високотехнологичната – в университетските. През 2019 г. в страната са осъществени 14 737 срещу 14 015 през 2018 г. В тях влизат интервенции по основните клинични пътеки в тази област - при травми на главата, онкологични, епилепсия, мозъчно съдови и др. заболявания, малформации, при гръбначни проблеми, както и на черепно-мозъчните нерви. Така например в 41 болници се осъществяват операции при травми на главата, като големите са в 29 от тях, в 73 - на черепномозъчни нерви, а в 69 – гръбначни.


Центровете, където се прилагат високотехнологични

неврохирургични методи на лечение намаляват от 12 на 11, като от тях изпада „Уни хоспитъл". Тези клиники са концентрирани в София, Пловдив, Варна и Плевен, където са и медицинските ни университети. Невронавигация се прилага само в шест от тях – Пирогов, ВМА и „Св. Ив. Рилски" в столицата, „Св. Георги" в Пловдив, Св. Марина" във Варна и „Сърце и Мозък" в Плевен. Като безспорен лидер в иновативното лечение, за поредна година се налага „Св. Ив. Рилски" в София с най-много интервенции. Подробности за всяко лечебно заведение може да откриете в таблицата ТУК.15% с проблем с достъпа до лекар по време на пандемията

15% с проблем с достъпа до лекар по време на пандемията

28% са се затруднили при осигуряването на медикаменти и консумативи, показва "Индекс на болниците"
Инсултите са „намалели“ с 21% по време на Ковид-19

Инсултите са „намалели“ с 21% по време на Ковид-19

Една трета от пациентите с нужда от диагностика или инвазивно кардиологично лечение са отложили медицинските интервенции по време на пандемията, показва анализ на „Индекс на болниците"

1294 бебета инвитро за година

1294 бебета инвитро за година

Успеваемостта на клиниките, които финансира държавата се е повишила с по-малко от процент за това време

Расте броят на големите сърдечни операции

Расте броят на големите сърдечни операции

Все още има клиники, чиято дейност е по-малка от 250 интервенции на година, показва „Индекс на болниците"
Дейността на болниците в сферата на oртопедията

Дейността на болниците в сферата на oртопедията

Анализът е изготвен от проф. Петко Салчев
Основните тенденции в системата се запазват

Основните тенденции в системата се запазват

Тромболизите се увеличават, диспропорциите в ортопедичните операции остават същите, показват цифрите в "Индекс на болниците"
Броят на операциите в страната расте

Броят на операциите в страната расте

Не всички болници, които ги осъществяват покриват минималните изисквания за обем дейност, показват цифрите в „Индекс на болниците"
Ражданията намаляват, ин витро процедурите растат

Ражданията намаляват, ин витро процедурите растат

Диспропорциите в дейността на болниците в тези две направления се запазват непроменени, показва още анализът на „Индекс на болниците"

Пациентите намаляват, разходите се увеличават

Пациентите намаляват, разходите се увеличават

През 2018 г. преминалите през химиотерапия са били 31022 срещу 31878 за предходната година, показва "Индекс на болниците"
Индекс на болниците с Обществен съвет

Индекс на болниците с Обществен съвет

В него влизат изтъкнати експерти, ще очертават посоките за развитие на инициативата
1 2 3 4 »
открийте болница

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020