Профилактика

Миенето на зъбите в училище трябва да е задължително

28-11-2016 05:30
Clinica.bg

press@clinica.bg
Миенето на зъбите в училище трябва да е задължителноД-р Николай Шарков, главен секретар на БЗС
Кариесите при децата са намалени със 70%. Това е един от основните резултати от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18-годишна възраст, стана ясно на годишния форум на Български зъболекарски съюз. Защо е важна профилактиката при малчуганите и какво целят следващите етапи на проекта, попитахме д-р Николай Шарков, главен секретар на Българския зъболекарски съюз.
Има по близо 400 случая на заболели от рак на устната кухина на година. Преждевременно раждане, усложняване на диабета, пневмония, артрити, са част от заболяванията, които проблемите в устната кухина могат да причинят. Една от целите на нас зъболекрите и програмата в следващите й етапи е миенето на зъбите в училищата и детските градини да стане задължително.

Децата от 3 до 18-годишна възраст ядат средно по 15 кг захар годишно. При по-големите количеството е 17 кг. за година или 52 грама средна доза захар за деня. Това са изследвания от преди няколко години, а в момента с добавяне на захар към всички продукти, които досега не съдържаха, нещата са още по-страшни. Общо 14 държави в света са въвели такса върху захарта, говоря за бялата захар. Данъците върху захарта са оказали изключително нищожно влияние върху крайната цена на продукта в Барбадос, Белгия, Чили, Доминиканската република, Финландия, Франция, Унгария, Мавриций, Малта, Мексико, Норвегия, Обединеното кралство и други. Там са помислили за здравето на населението, защото консумацията на захар допринася не само за зъбен кариес, а и за ендокринни заболявания.

Оралните заболявания са много тежък товар върху държавите. Обикновено разходите за лечение на орални заболявания- на зъбите, венците, зъбодържащ апарат и други, се движат от около 6% от общите, но не на здравеопазването, а общите разходи в развитите страни. В Монголия е 0,5%, в България по задължително здравно осигуряване се движим около 4%, а в САЩ процентът вече скача на 8. В България, ако въведем 8% от задължителното здравно осигуряване, ще подкачаме от радост, защото ще покрием нуждите от населението, ще покрием и нуждите на обезъбените хора. През 2009 г. САЩ е похарчила 100 милиарда долара за лечение на оралните заболявания. В ЕС преди четири година сумата бе 4 милиарда. Тези пари обаче не влизат в джоба на нашите лекари по дентална медицина. Това са похарчени средства за орлано здраве общо.

Установено е, че ефектът от заболяванията на устната кухина са такава тежест като други незаразни заболявания като например сърдечно-съдовите заболявания, шизофренията. Ако някой се замисля колко се отделя за шизофренията и нейното лечение, ще видим, че те многократно надхвърлят средствата, които се отделят за дентална помощ, да не говорим по задължително здравно осигуряване. Също така заболяванията, свързани с хемоглобина като хемолитичните анемии. Това показват данните от изследване за тежестта на заболяванията, направено в периода 2003-2010. Всичко това доведе до момента, когато държавниците, не политиците, защото аз правя разлика между тях, помислиха за народа и въведоха програмата за орална профилактика при децата, защото такива, които имат научни знания, касаещи опазване на оралното им здраве, означава възрастни с ценностна система, която ги предпазва от заболяване на устната кухина.

Последната дефиниция за орално здраве бе представена на световния конгрес на световната дентална федерация септември месец тази година: „Оралното здраве е многостранно и включва, но не се ограничава само способността на човека да говори, да се усмихва, да пропушва, да вкусва, да докосва, да дъвче и да създаде набор от емоции чрез изражения на лицето с умереност, без болка и дискомфорт и без заболяване на храно-фацилания комплекс. Оралното здраве е основен компонент на здравето ни, и на физическото и психическото благополучие, и се влияе от ценностите и нагласите на хората и общностите". Аз си пожелавам след останалите четири години от втория етап на програмата, тя да продължи и след 2020 г.Бюджетът отново ще раздели медиците

Бюджетът отново ще раздели медиците

Срамно е, че средствата които се заделят за ПИМП, СИМП и за МДД отново са смешни
Да се въведе понятието Амбулаторен случай

Да се въведе понятието Амбулаторен случай

Той трябва да бъде на цена 50.00лв., профилактичният преглед или диспансерният не по-малко от 35лв., за да се постигне справедливо измерение на дейността на лекарите в СИМП, каза д-р Галинка Павлова
Одобряваме идеята за демонополизация

Одобряваме идеята за демонополизация

Имаме и някои въпроси, примерно кой ще вземе осигуряваните от държавата на половин вноска, казва Пенка Георгиева
Болниците не могат да са нон-профит организации

Болниците не могат да са нон-профит организации

Отпадането на регистрацията по Търговския закон няма да реши финансовите им проблемите, казва д-р Елиза Георгиева
Новият министър да лобира за клиничните пътеки

Новият министър да лобира за клиничните пътеки

Повечето бебета трябва да са приоритет N1 за всяка партия, казва изп. директор на Първа САГБАЛ "Св. София" доц. Иван Костов
Касата е господарят, болниците - роби

Касата е господарят, болниците - роби

Директорите сами да определят месечните си бюджети, предлага д-р Петър Георгиев
ВМА е символ на позитивна промяна

ВМА е символ на позитивна промяна

Поздравления по случай годишнината на болницата поднесе президентът Росен Плевнелиев.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020