зараза

Нови 8 заразени, те са от София

29-03-2020 17:21
Clinica.bg

press@clinica.bg
Нови 8 заразени, те са от София37 годишен мъж е интубиран в УМБАЛ „Св. Анна”, каза проф. Мутафчийски
8 са новите положителни проби за деня. Всички те са от София, каза проф. Мутафчийски на редовния брифинг. Така общия брой на заразените в страната е 346 души. 13 са интубираните, като сред тях е 37 годишен мъж, който е в УМБАЛ „Св. Анна".
"Болестта протича тежко при всички възрастови групи. Специално за тези по-млади, които са починали, имаме логично обяснение - те са със странични заболявания - хипертония или с астма. Да не се изгражда в обществото мнение, че младите не се разболяват, напротив", обясни ген.майор Мутафчийски. Той съобщи, че в София лицата с коронавирусна инфекцияса 214, като общият брой на заразените в страната е 346.

 

От тях 125 са приети за лечение в болница,

13 от болните пък, са в интензивен сектор и са интубирани. По думите на професора доста се е снижила средната възраст на починалите у нас. Тя е станала 66 години. Има и лекари, които са заразени. Техният брой е 17 души. „ От днешните положителни проби има един колега в „Александровска" на 69 години. В УМБАЛ „Св. Анна" пациент на 61 години. И 6 амбулаторни случая", уточни професор Мутафчийски. От амбулаторните случай стана ясно, че има мъж, който се е завърнал от Испания през Германия. Като в Германия е изследван и е дал положителна проба, която е потвърдена и в България, а заразения вече има и симптоми на заболяването.

Добрана новина е, че има

нови изписани българи с две положителни проби. Те са един мъж от „Александровска" болница, от Пирогов един пациент и от Бургас един пациент. Така броят на изписаните с по две отрицателни проби е 14. От приетите в Пещера болни с коронавирус, двама са изписани за домашно лечение, макар че нямат две отрицателни проби, те са с добри клинични показатели. До този момент броят на изследваните проби днес е 276, има проби които се работят още в Националната референтна лаборатория и в Стара Загора. До момента над 7 хиляди са изследваните проби. В момента вървят около 8 медицински проучвания за лекарствата, които се прилагат при лечението на пациенти с КОВИД-19, каза проф.Мутафчийски, като напомни, че все още няма лекарство, което да лекува заболяването. По думите му ако мерките, които е предприело правителството за ограничаване на разпространението на заболяване не сработят ще се премине, към по драстични мерки. „ Най-вероятно следващата мярка е да се излиза с декларация и в града, която вече е обмислена и е въпрос на време да бъде въведена", уточни професорът. Той изтъкна, че в някои медицински списания има съобщения за презаразяване на хора, които са преболедували.

 

На Пловдив му предстои много сериозна ситуация,

защото улиците са пълни и тестването се случва в нужния обем, предупреди генерал Мутафчийски. А големият брой на заразените лекари, той обясни така „ Не са тествани всички заподозрени лица, въпреки нашите инструкции. Защото във всяка една клиника може да се появи такъв болен. Още повече става въпрос за много лесно предаваща се зараза и трябва да се работи винаги с мисълта, че пациентът срещу нас е потенциално заразен. Най-вероятно не е имало мислене към някои от пациентите", изтъкна началникът на НОЩ. Очаква се през новата седмица да започне тестването на онези 1000 души, които ще изградят модела на заразата. От понеделник вече редовният брифинг на Щаба ще бъде всяка сутрин в 8 часа в Министерски съвет.Испания на път да забрани цигарите на открито

Испания на път да забрани цигарите на открито

Мярката вече е придприета в провинция Галисия в опит да се ограничи КОВИД
Още една лаборатория за PCR в Пловдив

Още една лаборатория за PCR в Пловдив

До дни започват да правят тестове за КОВИД и в УМБАЛ-Пловдив
Над 4200 случая на К-19 отчетени в НЗОК

Над 4200 случая на К-19 отчетени в НЗОК

Най-много са приетите по пътеката за леки симптоми, общо лечението е за над 3 млн. лева
171 нови заразени с КОВИД

171 нови заразени с КОВИД

Тестовете са над 5000, най-много случаи има във Варна
Не може инфекциозни отделения в търговски дружества

Не може инфекциозни отделения в търговски дружества

КОВИД-19 сериозно затрудни работата на здравната система у нас и най-вече на болниците. Приходите намаляха, а разходите се увеличиха. Медиците най-вече в държавните болници водят битка с коварната болест вече шести месец, а пандемията се увеличава. Какво е положението в клиниките, ще издържат ли още дълго, ще ги спаси ли готвеното увеличение на пътеките с новия анекс на рамковия договор, попитахме проф. Красимир Иванов.

К-19 ваксина няма, но антиваксърите са против

К-19 ваксина няма, но антиваксърите са против

Не искаме експериментално лечение за КОВИД, ако децата ни се разболеят, гласи петиция
Има реални пропуски в Добрич

Има реални пропуски в Добрич

Трябваше да използваме месеците с ниска заболеваемост за по-добра подготовка, казва д-р Валери Веселинов
Гърция е пред локални карантини

Гърция е пред локални карантини

В Брюксел маските вече са задължителни на всички обществени места
Маските задължителни в Пловдив

Маските задължителни в Пловдив

Ще се носят на концерти и футболни мачове, още 2 болници приемат пациенти с К-19
Западът скептичен към руската ваксина

Западът скептичен към руската ваксина

Целта е да има безопасен продукт, а не просто да започнат имунизации, смятат в Европа и САЩ
1 2 3 4 5 ... 123 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020