Мерки

Парламентът спира редовните заседания

26-03-2020 11:23
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Парламентът спира редовните заседанияЩе се събира само за законопроекти, свързани с извънредното положение
Народното събрание спира редовните си заседания и ще се събира само за обсъждане и гласуване на мерки, свързани с извънредното положение. Това е решението на председателския съвет, което беше представено в зала от председателя на НС Цвета Караянчева.
Предвижда се да бъде преустановен и парламентарният контрол, като министрите ще отговарят само писмено. Мярката предизвика бурни дебати, включително и остри реплики между управляващи и опозиция. БСП категорично отказа да подкрепи решението на председателския съвет.


Цвета Караянчева обясни, че трябва

да се спазват препоръките на Националния оперативния щаб за социална изолация, защото ако се установи един положителен за коронавирус случай, парламентът ще бъде автоматично блокиран. По думите й в зала не може да се спазва необходимата дистанция от 2 метра. „Запитайте се вие лично готови ли сте да бъдете виновни, че сте заразили близък роднина или някой случаен човек?", попита тя.

„Covid-19 не подбира нито по партийна, нито по социална, нито по религиозна, нито по етническа принадлежност. Не можем да искаме цялата страна да е под карантина, която все повече се затяга, а ние показно да нарушаваме всички предписания за социално дистанциране. Приехме най-важните закони, които да помогнат на страната да преодолее кризата възможно най-леко. Сега е време и ние да се подчиним на тези закони, сега е времето да се отървем от илюзиите и на първо място от илюзията за изключителност. И не можем да станем разпространители на тази зараза", заяви тя.


БСП категорично отказа да подкрепи

решението на председателския съвет. „Българският парламент е заседавал по време на война и чума, а днес сме на път да ни запомнят като дезертьори и страхливци, заяви Явор Божанков от БСП. Според съпартиецът му Кристиан Вигенин това разрушава авторитета на институцията.

Крум Зарков пък дори предложи парламентът да се събере още веднъж, за да гласува оставката на правителството. Лидерът Корнелия Нинова стигна и по-далече. „Парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията на България. Имаме живот на кредит, свобода под карантина, а утре влиза в действие диктатура - заяви тя. -  3 дни заличиха 29 години съществуване и прилагане на българската Конституция. Вчера правителството предложи като компенсация за кризата на българските граждани единствено живот на кредит. Пари чрез кредит, работа чрез кредит, живот на кредит ви дадоха вчера. Днес ви дадоха свобода под карантина, а утре влиза в действие диктатурата. Това са трите дни, които променят България за месеци напред", подчерта Нинова.

В крайна сметка депутатите приеха

парламента да преустанови редовните заседания и да се събира само при нужда от промени в законодателството, свързано с извънредното положение. „За" предложението гласуваха 115 народни представители, „против" – 65, намаше „въздържали се".

По правилник заседание на НС може да се свика по всяко време от председателя по негова инициатива, по искане на 1/5 от народните представители или минимум 48 депутати, по искане на президента и по искане на правителството."Българската Коледа" помогна на още 201 деца

В края на март са дарени и респиратори на болници, отчетоха от Президентството
618 случая на коронавирус, 7 нови

618 случая на коронавирус, 7 нови

230 са пациентите с потвърден КОВИД-19, които са хоспитализирани
Удължават срока на инвалидните пенсии

Удължават срока на инвалидните пенсии

НОИ призовава да не се посещават офисите, а да се използват онлайн услугите на института
Изчезна от пазара лекарство за хепатит В

Изчезна от пазара лекарство за хепатит В

Сменят терапията на пациентите заради проблем с доставката на основния медикамент
„Столичния патронаж“ на тест за КОВИД-19

„Столичния патронаж“ на тест за КОВИД-19

Става дума за 200 социални работници, санитари и шофьори, които всекидневно доставят храна по домовете на 1500 души
Актуализацията на бюджета вече е в сила

Актуализацията на бюджета вече е в сила

Промените са обнародвани в извънредния брой на „Държавен вестник"
Без върби на Цветница

Без върби на Цветница

Най-страшната епидемия за някои хора е да не ги пуснем на Великден, каза дядо Гавриил
69% от българите се страхуват от заразяване с КОВИД-19

69% от българите се страхуват от заразяване с КОВИД-19

Действията на правителството срещу вируса продължават да получават висока оценка, сочи проучване на „Галъп интернешънъл"
БЧК набира доброволци сред студентите медици

БЧК набира доброволци сред студентите медици

Кампанията е по инициатива на Министерство на здравеопазването
Касата ще плаща и тестовете за КОВИД-19

Касата ще плаща и тестовете за КОВИД-19

Променят се клиничните пътеки за лечение на пациентите с коронавирус
1 2 3 4 5 ... 46 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Коя е най-голямата опасност за хората по време на настоящата пандемия

Април 2020