Мерки

Парламентът спира редовните заседания

26-03-2020 11:23
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Парламентът спира редовните заседанияЩе се събира само за законопроекти, свързани с извънредното положение
Народното събрание спира редовните си заседания и ще се събира само за обсъждане и гласуване на мерки, свързани с извънредното положение. Това е решението на председателския съвет, което беше представено в зала от председателя на НС Цвета Караянчева.
Предвижда се да бъде преустановен и парламентарният контрол, като министрите ще отговарят само писмено. Мярката предизвика бурни дебати, включително и остри реплики между управляващи и опозиция. БСП категорично отказа да подкрепи решението на председателския съвет.


Цвета Караянчева обясни, че трябва

да се спазват препоръките на Националния оперативния щаб за социална изолация, защото ако се установи един положителен за коронавирус случай, парламентът ще бъде автоматично блокиран. По думите й в зала не може да се спазва необходимата дистанция от 2 метра. „Запитайте се вие лично готови ли сте да бъдете виновни, че сте заразили близък роднина или някой случаен човек?", попита тя.

„Covid-19 не подбира нито по партийна, нито по социална, нито по религиозна, нито по етническа принадлежност. Не можем да искаме цялата страна да е под карантина, която все повече се затяга, а ние показно да нарушаваме всички предписания за социално дистанциране. Приехме най-важните закони, които да помогнат на страната да преодолее кризата възможно най-леко. Сега е време и ние да се подчиним на тези закони, сега е времето да се отървем от илюзиите и на първо място от илюзията за изключителност. И не можем да станем разпространители на тази зараза", заяви тя.


БСП категорично отказа да подкрепи

решението на председателския съвет. „Българският парламент е заседавал по време на война и чума, а днес сме на път да ни запомнят като дезертьори и страхливци, заяви Явор Божанков от БСП. Според съпартиецът му Кристиан Вигенин това разрушава авторитета на институцията.

Крум Зарков пък дори предложи парламентът да се събере още веднъж, за да гласува оставката на правителството. Лидерът Корнелия Нинова стигна и по-далече. „Парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията на България. Имаме живот на кредит, свобода под карантина, а утре влиза в действие диктатура - заяви тя. -  3 дни заличиха 29 години съществуване и прилагане на българската Конституция. Вчера правителството предложи като компенсация за кризата на българските граждани единствено живот на кредит. Пари чрез кредит, работа чрез кредит, живот на кредит ви дадоха вчера. Днес ви дадоха свобода под карантина, а утре влиза в действие диктатурата. Това са трите дни, които променят България за месеци напред", подчерта Нинова.

В крайна сметка депутатите приеха

парламента да преустанови редовните заседания и да се събира само при нужда от промени в законодателството, свързано с извънредното положение. „За" предложението гласуваха 115 народни представители, „против" – 65, намаше „въздържали се".

По правилник заседание на НС може да се свика по всяко време от председателя по негова инициатива, по искане на 1/5 от народните представители или минимум 48 депутати, по искане на президента и по искане на правителството.Нови 255 случая на КОВИД

Нови 255 случая на КОВИД

Те са резултат от 5074 теста, починалите са 4
Щабът пак с редовни брифинги

Щабът пак с редовни брифинги

Финансовият министър обещава повече специалисти да получават 1000 лв. заради пандемията и по-дълго

Заразяват с К-19 при тест за ваксина

Заразяват с К-19 при тест за ваксина

Във Великобритания ще се прави първото клинично проучване, при което доброволците получават и доза от вируса
По-малко ин витро заради К-19

По-малко ин витро заради К-19

С 2% са намалели преминалите двойки, а с 11% - молбите през първото шестмесечие, каза министър Костадин Ангелов
С мерките ще ограничим КОВИД в училище

С мерките ще ограничим КОВИД в училище

Какъв пример даваме, когато седим без маски в парламента, запита министър Костадин Ангелов
МЗ готви решения за кадровия дефицит

МЗ готви решения за кадровия дефицит

В началото на другия месец започва строителството по големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ, съобщиха от ведомството

290 нови случая на КОВИД

290 нови случая на КОВИД

Направените тестове за изминалите 24 часа са 4859, показват данните на Единната информационна система

127 паралелки под карантина

127 паралелки под карантина

От началото на годината 81 ученици са дали положителни проби за КОВИД-19, отчетоха от МОН
По-тежки мерки срещу КОВИД по света

По-тежки мерки срещу КОВИД по света

В Турция ще се лежи в затвор за укрити контакти, Израел затвори и синагогите
Най-пълният човек в света пребори К-19

Най-пълният човек в света пребори К-19

В момента мексиканецът тежи 208 килограма, има диабет и ХОББ
1 2 3 4 5 ... 148 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020