лица

За здрава ценностна система

27-03-2020 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
За здрава ценностна системаНе съм колебал нито за миг да стана доброволец, в ситуация като тази, в която се намира страната ми
Това е Диян Ганев, последна година студент по медицина в МУ-София. Той е един от доброволците във ВМА. За изборите в живота и за непреходните стойности започва разговорът ни с него.
Диян е от Стара Загора. Казва, че е завършил търговска гимназия, но вместо да стане банкер се насочва към медицината. Избира да се грижи за най-голямото богатство, здравето."Като тийнейджър исках да дам най-добро на света през политиката и финансите, но те ме разочароваха и се пренасочих към най-хуманната професия. Всъщност избрах да последвам детската си мечта- да стана лекар", разказва Диян.

 

Никой от семейството му не е лекар

майка му е учителка, а баща му има бизнес. Питам го за следването му и за живота  в столицата, за откъсването от дома, а той ми разказва, че това е като полет към по-далечен хоризонт."Това е мотивация и стимул, да знаеш, че от теб зависи това, което ще направиш с живота си", добавя той. Разбирам, че все още не е избрал конкретна специалност от медицината, на която да се посвети, но му харесва имунологията и специалностите от спектъра на вътрешните болести.

В извънредността на положението,

в което се намира страната ни, Диян не ходи на лекции в университета. Избрал е да бъде доброволец и да помага на ангелите в бяло, които се борят с КОВИД 19. Подал е документи в най-авторитетното лечебно заведение, защото се възхищава на лекарите от ВМА и на тяхната отговорна позиция и морален дълг. Споделил е решението с родителите си, те са били притеснени, но не са застанали на пътя му. Споделя, че харесва, това което прави сега. Радва се, че доброволци като него има още и то не само студенти по медицина."Има хора от моя курс, от по-малки курсове, както и вече завършили и хора, които не са медици, те се включват в санитарската работа, която е много важна, защото има нужда хора там", обяснява Диян.

Във време на изпитания,

излизат на показ моралните стойности на всеки. За тях продължава разговорът ни с бъдещият д-р Ганев. Така разбирам, че според него първите седем години от живота на един човек са важната основа, върху която се надгражда и усъвършенства характера. За добрата основа много е помогнала баба му. За нея младежът казва, че му е била като духовен учител. „Давам си сметка, че от нея съм започнал да имам интерес и към вярата и към религията. Тя ми диктуваше правилата на живота. И никога няма да забравя две неща, които ми казваше. Едно беше, че доверието между хората се гради цял живот, а се разрушава за миг. А другото е да си спомням, за нейната щедрост, когато ми казваше „най ми е лесно да ти направя каквото искаш", споделя Диян.

Така неусетно се прехвърляме

и върху учителите, оставили траен отпечатък у него. Питам го дали има фраза, която помни от някой от тях. „Не се тревожете и не се грижете, това са думи от психиатъра д-р Николай Михайлов, на когото искрено се възхищавам", добавя той. Питам го дали е вярващ човек. Потвърждава и споделя, че с един колега са коментирали, надеждата, която поставя като въпрос Кант. „Аз му казах, че Кант е философ, който твори във времето на постренесанса, когато Ницше заявява, че Бог е мъртъв. Така модерния човек губи надеждата. А надеждата е нещо, което ти се дарява свише", казва Диян.За стрелките на времето и спортния хъс

За стрелките на времето и спортния хъс

Най-голямата ми болка е, че покрай свръхинформираността на хората, медицината "олекна", казва проф. Асен Балтов
Духовният лечител на българите в Страсбург

Духовният лечител на българите в Страсбург

Мечтая, един ден да имаме тук хубава българска църква, в която да служа, каза отец Георги
Когато математиците станат лекари

Когато математиците станат лекари

Кабинетите на джипитата са с най-широко отворени врати, казва д-р Румен Алексов
Ангелът на българските лекари  в чужбина

Ангелът на българските лекари в чужбина

Българската общност е нещо много важно, когато стане въпрос за работа и квартира, само българин може да ти помогне, каза Наталия Константинова
Очи в очи с КОВИД-19

Очи в очи с КОВИД-19

Винаги съм работила спешност, защото това беше мечтата ми, каза д-р Дияна Димитрова
Любовта е над всичко

Любовта е над всичко

Моето хоби е образната диагностика, каза д-р Ваня Страхинова
Красивият ловец на лъжи

Красивият ловец на лъжи

Най-много мразя да ме лъжат, за това избрах професия, която се бори с лъжите, казва инспектор Весела Крумова
Четвърто поколение медик

Четвърто поколение медик

Винаги съм искал да бъда хирург, колебанието беше във вида хирургия, казва д-р Димитър Пенчев
Богатството на сивите нюанси

Богатството на сивите нюанси

Мечтая доброто да се случва, все повече между нас, каза проф. Росен Коларов
Посланичката на любовта

Посланичката на любовта

Музата, която ме е споходила е любовта във всичките й измерения, казва д-р Джина Дундова- Панчева
1 2 3 4 5 ... 17 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020