лица

За здрава ценностна система

27-03-2020 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
За здрава ценностна системаНе съм колебал нито за миг да стана доброволец, в ситуация като тази, в която се намира страната ми
Това е Диян Ганев, последна година студент по медицина в МУ-София. Той е един от доброволците във ВМА. За изборите в живота и за непреходните стойности започва разговорът ни с него.
Диян е от Стара Загора. Казва, че е завършил търговска гимназия, но вместо да стане банкер се насочва към медицината. Избира да се грижи за най-голямото богатство, здравето."Като тийнейджър исках да дам най-добро на света през политиката и финансите, но те ме разочароваха и се пренасочих към най-хуманната професия. Всъщност избрах да последвам детската си мечта- да стана лекар", разказва Диян.

 

Никой от семейството му не е лекар

майка му е учителка, а баща му има бизнес. Питам го за следването му и за живота  в столицата, за откъсването от дома, а той ми разказва, че това е като полет към по-далечен хоризонт."Това е мотивация и стимул, да знаеш, че от теб зависи това, което ще направиш с живота си", добавя той. Разбирам, че все още не е избрал конкретна специалност от медицината, на която да се посвети, но му харесва имунологията и специалностите от спектъра на вътрешните болести.

В извънредността на положението,

в което се намира страната ни, Диян не ходи на лекции в университета. Избрал е да бъде доброволец и да помага на ангелите в бяло, които се борят с КОВИД 19. Подал е документи в най-авторитетното лечебно заведение, защото се възхищава на лекарите от ВМА и на тяхната отговорна позиция и морален дълг. Споделил е решението с родителите си, те са били притеснени, но не са застанали на пътя му. Споделя, че харесва, това което прави сега. Радва се, че доброволци като него има още и то не само студенти по медицина."Има хора от моя курс, от по-малки курсове, както и вече завършили и хора, които не са медици, те се включват в санитарската работа, която е много важна, защото има нужда хора там", обяснява Диян.

Във време на изпитания,

излизат на показ моралните стойности на всеки. За тях продължава разговорът ни с бъдещият д-р Ганев. Така разбирам, че според него първите седем години от живота на един човек са важната основа, върху която се надгражда и усъвършенства характера. За добрата основа много е помогнала баба му. За нея младежът казва, че му е била като духовен учител. „Давам си сметка, че от нея съм започнал да имам интерес и към вярата и към религията. Тя ми диктуваше правилата на живота. И никога няма да забравя две неща, които ми казваше. Едно беше, че доверието между хората се гради цял живот, а се разрушава за миг. А другото е да си спомням, за нейната щедрост, когато ми казваше „най ми е лесно да ти направя каквото искаш", споделя Диян.

Така неусетно се прехвърляме

и върху учителите, оставили траен отпечатък у него. Питам го дали има фраза, която помни от някой от тях. „Не се тревожете и не се грижете, това са думи от психиатъра д-р Николай Михайлов, на когото искрено се възхищавам", добавя той. Питам го дали е вярващ човек. Потвърждава и споделя, че с един колега са коментирали, надеждата, която поставя като въпрос Кант. „Аз му казах, че Кант е философ, който твори във времето на постренесанса, когато Ницше заявява, че Бог е мъртъв. Така модерния човек губи надеждата. А надеждата е нещо, което ти се дарява свише", казва Диян.Шефът, който пръв отиде при КОВИД

Шефът, който пръв отиде при КОВИД

Новият директор на Александровска болница доц. Димитър Буланов е фин човек, който милее за пациентите, смятат колегите му
Рицарят на Червения кръст

Рицарят на Червения кръст

Когато помагаме, не делим хората, пред трудностите всички са равни, казва Христо Григоров
Медсестрата от барикадите

Медсестрата от барикадите

Мая Илиева отказа работа в чужбина, бори се за достоен труд тук
Майка Тереза от Монтана

Майка Тереза от Монтана

Патронажната сестра Даниела Томова обикаля 18 села, за да лекува най-бедните и да им вдъхва надежда

Скромният отговор на славата

Скромният отговор на славата

Няма как да не съм вярващ и да работя това, раждането е Божествено дело, казва д-р Иван Китов
Магията на Новолунието

Магията на Новолунието

В миналото е съществувало поверие, че името, дадено на детето при раждане, оказва влияние върху съдбата му. Днес едва ли някой вярва в „програма", която определя пътя на човек. И все пак, малко вълшебство в живота не е излишно. Поне така ми се струва, че се е получило при д-р Айча Заралиева. Защото името й означава Новолуние.
За стрелките на времето и спортния хъс

За стрелките на времето и спортния хъс

Най-голямата ми болка е, че покрай свръхинформираността на хората, медицината "олекна", казва проф. Асен Балтов
Лъчи от доброта

Лъчи от доброта

Мечтая да видя всичко смислено, което е създало човечеството , защото този свят е чудесен, казва д-р Румяна Станоева
Духовният лечител на българите в Страсбург

Духовният лечител на българите в Страсбург

Мечтая, един ден да имаме тук хубава българска църква, в която да служа, каза отец Георги
Когато математиците станат лекари

Когато математиците станат лекари

Кабинетите на джипитата са с най-широко отворени врати, казва д-р Румен Алексов
1 2 3 4 5 ... 18 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020