Зараза

Удължават мерките до 12 април

26-03-2020 08:21
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Удължават мерките до 12 априлОще един заразен е регистриран за денонощието, така случаите у нас стават общо 243
Извънредните мерки у нас ще продължат до 12 април. Според заповедта на министър Кирил Ананиев, срокът за тяхното прилагане изтича на 29 март, но ръководителят на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски ще поиска той да се удължи. Още един заразен с коронавирус е регистриран у нас за денонощието. Така общо случаите в страната стават 243. Това обяви ген. Мутафчийски по време на сутрешния редовен брифинг.

Мерките за ограничение на заразата в страната остават същите с малки корекции. Така например всеки, който пристига в България независимо от коя държава, трябва да бъде под 14 дневна карантина.  Това важи и за чужденците. До момента тази мярка се прилагаше за идващите от определени страни. Четирима пациенти в „Пирогов" са в тежко състояние и са интубирани, а двама от болните във ВМА са на ръба на дихателна недостатъчност, обяви ген. Венцислав Мутафчийски. Всички те имат съпътстващи заболявания.

Най-рискови от опасни усложнения на коронавирус са

хора със сърдено-съдови заболявания, диабет, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).  Ген. Мутафчийски припомни на хората да бъдат особено бдителни към симптоми като задух, посинели устни и висока температура. Той обясни, че маските задължително трябва да се поставят на болни, за да се спре разпространението на вируса. За медиците също те са задължителни, но за здравите-маските не носят защита. Има обаче една подробност, ако човекът е заразен с КОВИД-19, но все още няма симптоми, то тогава предпазното средство ще ограничи възможността да предаде вируса на други хора.

Отново бе поставен въпросът за бързите тестове.

Повод стана различният подход на държавите-така например в Румъния здравният министър обяви, че ще тества хората "от врата на врата", в Германия обаче не са привърженици на този метод.  Физическо лице е дарило 1 млн. лв. за борбата с КОВИД-19 у нас, съобщи още ген. Венцислав Мутафчийски. Засега обаче името му няма да бъде оповестено, докато дарението не стане факт. Ръководителят на щаба апелира средствата да се превеждат по дарителнската сметка на МЗ. 69% от българите се страхуват от заразяване с КОВИД-19

69% от българите се страхуват от заразяване с КОВИД-19

Действията на правителството срещу вируса продължават да получават висока оценка, сочи проучване на „Галъп интернешънъл"
БЧК набира доброволци сред студентите медици

БЧК набира доброволци сред студентите медици

Кампанията е по инициатива на Министерство на здравеопазването
Касата ще плаща и тестовете за КОВИД-19

Касата ще плаща и тестовете за КОВИД-19

Променят се клиничните пътеки за лечение на пациентите с коронавирус
СЗО защити действията си срещу пандемията

СЗО защити действията си срещу пандемията

Ще имаме много повече чували с трупове за напред, ако не се отнесем подобаващо, каза Тедрос Аданом Гебрейесус
Държавата подцени здравната система

Държавата подцени здравната система

Ковид-19 постави пред изпитание не само всеки човек, но и цялата ни здравна система. Под въпрос са всички разчети на публичните средства, които бяха направени миналата година, а дейността на болниците и лекарите се промени. Затова НЗОК реши да им плаща по 85% от приходите, които са имали през януари, независимо колко са работили. Добра ли е тази мярка, попитахме проф. Григор Димитров.

Разширяват дейността на болниците

Разширяват дейността на болниците

Готови са бързите тестове на полицаите, епидемията е контролирана, но за колективен имунитет не може да се говори, каза доц. Ангел Кунчев
Вирусът е най-патогенен сега, защото е нов

Вирусът е най-патогенен сега, защото е нов

Така нареченият „колективен имунитет" ще се увеличи, което ще намали заболеваемостта и разпространението на Ковид-19 през зимата, казва проф. Стоян Шишков

12  са положителните проби за деня

12 са положителните проби за деня

Така потвърдените случаи на КОВИД-19 у нас стават 593
Наднорменото тегло е рисково при КОВИД-19

Наднорменото тегло е рисково при КОВИД-19

Франция увеличава капацитета си за тестване до близо 250 000 на ден
Обмислят облекчен достъп до парка за деца

Обмислят облекчен достъп до парка за деца

Това са част от промените, които могат да се случат след Великденските празници
1 2 3 4 5 ... 45 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Коя е най-голямата опасност за хората по време на настоящата пандемия

Април 2020