медицина

Обезлесяването има връзка с хантавирусите

24-03-2020 17:22
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Обезлесяването има връзка с хантавируситеПри пациенти с кръвоизлив, трябва да се мисли и за заболяване причинено от този вирус, каза проф. Аргирова
Новината за нова зараза от Китай обиколи за минути медиите и предизвика напрежение, в и без това уплашените от КОВИД 19 граждани. Става дума за човек от китайската провинция Юнан, който е починал от хантавирус. Какво знаем за хантавирус, как става заразяването и иде ли нова зараза за света, попитахме вирусологът проф. Радка Аргирова.
- Проф. Аргирова, какво знаем за хантавирусите?

- Много неща се знаят за тези вируси. Хантавирусите ги имаме и в България и то изключително много. Това са едни вируси, които са РНК съдържащи, както и този нов вирус КОВИД 19. Нов това няма нищо притеснително. Най-важното за хантавирусите е, че се предават чрез гризачи и са широкоразпространени в целия свят.

- Имат ли тези вируси гостоприемнци?

- Да, в редица гръбначни животни, затова обясняваме заболяванията, които причиняват като зоонози т.е. от животното към човека се предава заболяването.

- Кои са тези заболявания?

- Две са заболяванията у нас. Това са конго- кримска- хеморагична треска и освен това хеморагична треска с бъбречен синдром. Заболяванията протичат тежко с температура и с кръвоизливи. За това се казва хеморагична треска, с бъбречни смущения, като има и смъртни случаи. Но не всички завършват така.

- Казахте, че това е често срещана инфекция у нас?

- Така е. Има интересен факт тяхното разпространение. От една страна е това, че има глобално затопляне на климата. А от друга страна, че има обезлесяване на големи площи. Много гори са унищожени и преди каквото е било гора, сега не е гора. С други думи наличието на хантавируса има връзка и с екологията.

- Има ли тестове за този вирус у нас?

- Имаме тестове, разбира се. Ние така диагностицираме пациентите си. В Националния център по заразни и паразитни болести, при проф. Ива Христова те имат всички видове диагностикуми.

- Кога се появяват първите симптоми след заразяването и какви са те?

- До 6-7 дни е инкубационния период. Ако е много силно ухапването може и малко по-рано да се появят. Но има и друг начин да се зарази човек, от фекалите на гризачите. За това съветваме, хората които си държат плодове и зеленчуци в мазите, преди консумация да ги измиват много добре. Аз не знам защо има такова притеснение около случая с починалия китаец, като ние този вирус си го имаме и той не е нов за нас.Това не е нещо нечувано и невиждано.

- Какво е разпространението му на картата на Европа, професор Аргирова?

- Този вирус е разпространен в цяла Европа, в Турция , в Западните Балкани има много, в Гърция също. Вирусът е известен. Мога да ви кажа, че в България повече горски работници са поразени от него, както и хора, които се занимават със селскостопанска работа, има и ветеринари поразени от него.

- Тогава, какви трябва да първите мерки?

- Проблемът е, че много често хората въобще не разбират че са ухапани от гризача, то това е големият проблем. Човек напълно е възможно да не разбере, че е ухапан. Няколко дни след това започва една картина с кръвоизливи, общо взето средно тежка към тежка клинична картина. Когато има кръвоизливи това си е сериозна работа. Човек отива да търси медицинска помощ и тук е мястото на добрата ориентация на колегите, да мислят че зад един кръвоизлив може да стои и заболяване причинено от този вирус. Искам да ви кажа, че са ме търсили за консултация в болницата, дали това не е конго-кримска-хеморагична треска.69% от българите се страхуват от заразяване с КОВИД-19

69% от българите се страхуват от заразяване с КОВИД-19

Действията на правителството срещу вируса продължават да получават висока оценка, сочи проучване на „Галъп интернешънъл"
БЧК набира доброволци сред студентите медици

БЧК набира доброволци сред студентите медици

Кампанията е по инициатива на Министерство на здравеопазването
Касата ще плаща и тестовете за КОВИД-19

Касата ще плаща и тестовете за КОВИД-19

Променят се клиничните пътеки за лечение на пациентите с коронавирус
СЗО защити действията си срещу пандемията

СЗО защити действията си срещу пандемията

Ще имаме много повече чували с трупове за напред, ако не се отнесем подобаващо, каза Тедрос Аданом Гебрейесус
Държавата подцени здравната система

Държавата подцени здравната система

Ковид-19 постави пред изпитание не само всеки човек, но и цялата ни здравна система. Под въпрос са всички разчети на публичните средства, които бяха направени миналата година, а дейността на болниците и лекарите се промени. Затова НЗОК реши да им плаща по 85% от приходите, които са имали през януари, независимо колко са работили. Добра ли е тази мярка, попитахме проф. Григор Димитров.

Разширяват дейността на болниците

Разширяват дейността на болниците

Готови са бързите тестове на полицаите, епидемията е контролирана, но за колективен имунитет не може да се говори, каза доц. Ангел Кунчев
Вирусът е най-патогенен сега, защото е нов

Вирусът е най-патогенен сега, защото е нов

Така нареченият „колективен имунитет" ще се увеличи, което ще намали заболеваемостта и разпространението на Ковид-19 през зимата, казва проф. Стоян Шишков

12  са положителните проби за деня

12 са положителните проби за деня

Така потвърдените случаи на КОВИД-19 у нас стават 593
Наднорменото тегло е рисково при КОВИД-19

Наднорменото тегло е рисково при КОВИД-19

Франция увеличава капацитета си за тестване до близо 250 000 на ден
Обмислят облекчен достъп до парка за деца

Обмислят облекчен достъп до парка за деца

Това са част от промените, които могат да се случат след Великденските празници
1 2 3 4 5 ... 45 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Коя е най-голямата опасност за хората по време на настоящата пандемия

Април 2020