Меню
Данни

Расте броят на големите сърдечни операции

25-03-2020 06:19
Все още има клиники, чиято дейност е по-малка от 250 интервенции на година, показва „Индекс на болницитеРасте броят на големите сърдечни операции
Clinica.bg

press@clinica.bg

Броят на големите сърдечни операции в страната, при които се използва екстракорпорално кръвообращение, расте. Това показват анализите на „Индекс на болниците" за 2019 г. Данните за изготвянето му са предоставени от НЗОК.

Общо 4 918 кардиохирургични операции с екстракорпорално кръвообращение са били извършени у нас през миналата година срещу 4326 през предходната. Проф. Генчо Начев - председател на медицинското дружество по кардиохирургия , вчера съобщи, че този метод на изкуствено кръвообращение може да помогне и при тежките случаи на Ковид-19. 3233 е бил броят на най-големите операции сред тях срещу 2753 през 2018 г. Отделно от това в страната е имало 967 операции на сърце без машина срещу 1077 през предходната.


Болниците, в които са осъществени

кардиохирургичните интервенции остават непроменени. Това са 10 лечебни заведения, като най-голям обем дейност традиционно се осъществява в „Св. Екатерина" – над 1136, „Аджибадем Токуда" - 873, и „Аджибадем Сити Клиники" в София - 735. Единствената болница, в която се изъвршват детски кариохирургични операции е НКБ. Броят на интервенциите в клиниката обаче бележи спад с всяка година, тъй като дейността е недофинансирана.

За миналата година броят на операциите

при деца е бил 118 срещу 124 през предходната. Продължава да има и кардиохирургични клиники с по-малко операции от 250 на година, колкото е заложено в последния проект за медицински стандарт по кардиохирургия. Тъй като той не е действащ обаче, дейността им не е в нарушение на нормите.

Къде колко операции на сърце са осъществени през 2019 вижте ТУК.


Трябва да се оценява качеството в онкологията

Трябва да се оценява качеството в онкологията

Защо българските пациенти с онкологични болести доплащат за лечението си, проблем ли е това, ясен ли е пътят им на лечение, има ли комплексност и качество в него. Това са част от въпросите, които отправихме към доц. Ася Консулова.

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

Инвитро процедурите без промяна в успеваемостта

За поредна година тя остава около 27% за финансираните от държавата, показват официалните данни

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Няма структуриран подход към онкозаболяванията

Ако се знае какво точно покрива НЗОК, застрахователите можем да помогнем много, като надградим системата с втори стълб, казва Ивана Димова
Онкологични ръководства у нас няма

Онкологични ръководства у нас няма

Нито една клинична пътека на НЗОК не е построена въз основа на стандартни оперативни процедури, казва доц. Димитър Калев
Държавата абдикира от контрола на болниците

Държавата абдикира от контрола на болниците

Здравната система не е пазар, а ние я докарахме до сергия, тя е елемент от националната сигурност на всяка страна, казва д-р Мими Виткова
69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат

Средната сума на човек е била 1495 лв., което поставя сериозни финансови бариери пред достъпа до адекватна здравна помощ, показва изследване на "Индекс на болниците"

Онкологията се разрасна

Онкологията се разрасна

През миналата година две болници са отворили нови отделения - по лекарствено лечение и по лъчелечение

17858 операции в неврохирургията

17858 операции в неврохирургията

Въпреки че 115 болници са осъществявали някаква дейност в тази област, тя остава концентрирана в 15 центъра в страната

Ръст в ортопедичните операции

Ръст в ортопедичните операции

През миналата година те са били над 74 хиляди, с което почти догонват нивата отпреди пандемията

На демографията пречи политическата конюнктура

На демографията пречи политическата конюнктура

Ражданията в болниците през 2023 г. за първи път се оказаха под 50 000, показва анализът на „Индекс на болниците" върху данните на НЗОК. Защо се случва това, ще се промени ли негативната тенденция, попитахме доц. Спас Ташев.

1 2 3 4 5 ... 13 »
открийте болница
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ