отговор

Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

24-03-2020 15:40
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здравеДоплащаме от джоба си главно за лекарства и в извънболнична помощ
Не е вярно, че в България разходите за здравеопазване са едни от най-ниските в ЕС, ние заемаме 17-то място от 28 държави. Това отговаря здравният министър Кирил Ананиев на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков за негативните констатации в доклада на ЕК за здравеопазването в България. Освен за отделените пари за здраве, народният представител пита и какви мерки взимат министерството и правителството за да се доближи страната ни до средната стойност за ЕС и какви действия се предприемат за намаляване на кешовите плащания, които у нас са 46,6%, а средните за ЕС са 15,8%. Директните плащания от пациентите у нас са главно от доплащанията за лекарства и в извънболнична помощ, казва Ананиев.
„Средно държавите в ЕС отделят 9,8 % от БВП за здравеопазване. В България този процент е 8,1%. Сравнението между тези проценти ясно показва, че разходите за здравеопазване на глава от населението (като дял от БВП) в България не са „едни от най- ниските в ЕС". България заема 17-то място по размер на разходите за здравеопазване от 28 държави в ЕС. Това, разбира се, е повод за допълнителна мотивация на правителството и на Министерството на здравеопазването за подобряване на този показател.

Усилията на правителството в това

отношение са видни и от ежегодното увеличение на разходите за здравеопазване като дял от БВП, което е доказателство за приоритетността на сектора", подчертава министърът. И припомня, че в НРД за тази година е постигнато по-адекватно остойностяване на медицинските дейности. Средно с 14% са увеличени цените на 251 клинични пътеки и 7 клинични процедури, с 18% са увеличени цените на медико-диагностичните дейности и със 7% стойностите в извънболничната помощ за преглед, медицинска експертиза и др. Парите за зъболечение също са вдигнати със 7%. Министърът подчертава също, че в Закона за общественото здраве е записано, че изпълнителите на медицинска помощ нямат право да изискват допълнителни средства за дейности, които се покриват от НЗОК. Нерегламентираните плащания са почти напълно преодолени и се упражнява строг контрол и мониторинг в тази посока, заявява Ананиев.

 

Министърът отбелязва, че т.нар. директни

плащания се „обуславят главно от доплащанията за лекарствени продукти и извънболнична помощ". „Тоест във формирането на личните плащания за лекарства (според Доклада те са най-съществени при формирането на директните плащания на потребителите) са включени изписаните медикаменти в първичната и специализирана извънболнична помощ, частично или напълно реимбурсирани от НЗОК; изписаните медикаменти, които не се реимбурсират, както и всички други лекарствени продукти, които са със свободен достъп в аптечната мрежа. Това означава, че размерът на т.нар. директни плащания до някаква степен е въпрос и на личен избор. Подобен личен избор неизбежно увеличава общата стойност на личните разходи за медикаменти, които основно формират високия процент на директните плащания на потребителите в България, както е посочено и в доклада", подчертава Ананиев. И допълва, че последният доклад „България. Здравен профил на страната 2019 г." се базира на данни от 2017 г. Затова екипът на министерството очаква следващото изследване да посочи по-добри резултати, които страната ни вече е постигнала в сектора.НЗОК да плати надлимитната дейност

НЗОК да плати надлимитната дейност

Увеличението на цените на пътеките да е пропорционално на тежестта им, искат болнични сдружения
Пак ще местят Психиатрията в София

Пак ще местят Психиатрията в София

Скоро се очаква да бъде готов и проекта на Националната стратегия за психично здраве, каза здравният министър Костадин Ангелов
Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации

Вдигат заплатите в 28 администрации

Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците

700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Болниците започват да изплуват

Болниците започват да изплуват

През юли само 95 клиники ще получат 85% от бюджета си, останалите са надхвърлили КОВИД-базата

Нови договори за 11 болници с НЗОК

Нови договори за 11 болници с НЗОК

Надзорният съвет одобри парите на клиниките по Методиката за КОВИД за юни

Почти без намаление на здравните вноски

Почти без намаление на здравните вноски

Само с 3 млн. по-малко са очакваните приходи спрямо планираните, по-ниски са и разходите на касата, отчитат от фонда

Приходите на болниците надолу с 16%

Приходите на болниците надолу с 16%

За първи път в историята на здравната каса клиниките не могат да усвоят с реална дейност прогнозния си бюджет

МС направи холдинг за детската болница

МС направи холдинг за детската болница

Дружеството е с капитал от 100 милиона лева, които ще отидат за изграждането на клиниката

1 2 3 4 5 ... 220 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020