отговор

Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

24-03-2020 15:40
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здравеДоплащаме от джоба си главно за лекарства и в извънболнична помощ
Не е вярно, че в България разходите за здравеопазване са едни от най-ниските в ЕС, ние заемаме 17-то място от 28 държави. Това отговаря здравният министър Кирил Ананиев на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков за негативните констатации в доклада на ЕК за здравеопазването в България. Освен за отделените пари за здраве, народният представител пита и какви мерки взимат министерството и правителството за да се доближи страната ни до средната стойност за ЕС и какви действия се предприемат за намаляване на кешовите плащания, които у нас са 46,6%, а средните за ЕС са 15,8%. Директните плащания от пациентите у нас са главно от доплащанията за лекарства и в извънболнична помощ, казва Ананиев.
„Средно държавите в ЕС отделят 9,8 % от БВП за здравеопазване. В България този процент е 8,1%. Сравнението между тези проценти ясно показва, че разходите за здравеопазване на глава от населението (като дял от БВП) в България не са „едни от най- ниските в ЕС". България заема 17-то място по размер на разходите за здравеопазване от 28 държави в ЕС. Това, разбира се, е повод за допълнителна мотивация на правителството и на Министерството на здравеопазването за подобряване на този показател.

Усилията на правителството в това

отношение са видни и от ежегодното увеличение на разходите за здравеопазване като дял от БВП, което е доказателство за приоритетността на сектора", подчертава министърът. И припомня, че в НРД за тази година е постигнато по-адекватно остойностяване на медицинските дейности. Средно с 14% са увеличени цените на 251 клинични пътеки и 7 клинични процедури, с 18% са увеличени цените на медико-диагностичните дейности и със 7% стойностите в извънболничната помощ за преглед, медицинска експертиза и др. Парите за зъболечение също са вдигнати със 7%. Министърът подчертава също, че в Закона за общественото здраве е записано, че изпълнителите на медицинска помощ нямат право да изискват допълнителни средства за дейности, които се покриват от НЗОК. Нерегламентираните плащания са почти напълно преодолени и се упражнява строг контрол и мониторинг в тази посока, заявява Ананиев.

 

Министърът отбелязва, че т.нар. директни

плащания се „обуславят главно от доплащанията за лекарствени продукти и извънболнична помощ". „Тоест във формирането на личните плащания за лекарства (според Доклада те са най-съществени при формирането на директните плащания на потребителите) са включени изписаните медикаменти в първичната и специализирана извънболнична помощ, частично или напълно реимбурсирани от НЗОК; изписаните медикаменти, които не се реимбурсират, както и всички други лекарствени продукти, които са със свободен достъп в аптечната мрежа. Това означава, че размерът на т.нар. директни плащания до някаква степен е въпрос и на личен избор. Подобен личен избор неизбежно увеличава общата стойност на личните разходи за медикаменти, които основно формират високия процент на директните плащания на потребителите в България, както е посочено и в доклада", подчертава Ананиев. И допълва, че последният доклад „България. Здравен профил на страната 2019 г." се базира на данни от 2017 г. Затова екипът на министерството очаква следващото изследване да посочи по-добри резултати, които страната ни вече е постигнала в сектора.Новата детска болница ще се строи по стария договор

Новата детска болница ще се строи по стария договор

Ананиев продължава да смята, че изоставеното скеле е правилният вариант
Сестрите ще работят и самостоятелно (ОБНОВЕНА)

Сестрите ще работят и самостоятелно (ОБНОВЕНА)

Министерски съвет ще избира болница на властта по предложение на здравния министър
НЗОК все още не плаща кислородните апарати

НЗОК все още не плаща кислородните апарати

Чака се Експертният съвет по белодробни болести да предостави критериите, по които ще се отпуска техниката
Пишат критерии за мозъчната стимулация

Пишат критерии за мозъчната стимулация

Двойно са скочили пациентите, които се нуждаят от апаратите, а те струват над 40 000 лв. за брой
Сменяме личния лекар до края на юни

Сменяме личния лекар до края на юни

Това може да стане и он лайн, не е необходимо да се информира настоящото джипи
В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

От 8 до 10 юни ще преглеждат без пари за бъбречни заболявания
Очаква се свръхпоток в болниците

Очаква се свръхпоток в болниците

Надзорният съвет на НЗОК отпусна допълнителни средства на болниците и медиците, за да се справят с последиците от пандемията. Ще помогнат ли те за оцеляване на лечебните завединия, попитахме д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и представител на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК.
Психичното здраве на българите не се подобрява

Психичното здраве на българите не се подобрява

Стресът, качеството на живот и условията на труд са сред причините за това, сочат изводите от Годишния доклад за здравето на гражданите
БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
1 2 3 4 5 ... 216 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020