зараза

Разширяват лаборатории и болници за коронавируса

24-03-2020 08:53
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Разширяват лаборатории и болници за коронавируса202 са вече случаите на заразените у нас, каза проф. Венцислав Мутафчийски
Да се разширяват лабораториите и болниците за коронавируса в страната. Това ще предложи Щабът на министъра на здравеопазването и на премиера. За днес има само една нова положителна проба и тя е от София. До момента заразените с коронавируса у нас са 202 души, каза началникът на Националния оперативен щаб.
Проведени са консултации със здравния министър и с премиера за обособяването във всяка болница на отделение за лечение на болни коронавирус, като тези отделения да имат възможност за обособяване на интензивни легла, каза проф. Мутафчийски. Новите лаборатории могат да започнат работа, веднага след като бъде издадена заповедта на министъра на здравеопазването.

 

По думите на проф. Кантарджиев,

на 22 март са излезли препоръки на СЗО за тестуването."Бързите тестове са правят лесно. Има две групи, едните доказват антигент - първите дни на клиничната картина на заболяването. Втората група бързи тестове са за доказване на антитела, те се получават на 7-10 ден от контакт с вируса. Мненията на щаба е, която болница си осигури тези тестове, може да си ги ползват. Но те не могат да си ползват за надзора на заболяването", уточни проф. Кантарджиев.

Дневно сега могат да се тестват

около 300 души на ден. „Нямаме такива бързи тестове, които са за взимане на гърлен секрет и стават за 90 минути", уточни проф. Мутафчийски. По думите му нека хората да се изследват с бързи тестове, но фалшиво отрицателните тестове да не стават причина хора да се разхождат по улицата и да заразяват другите. Професор Кантарджиев обясни кои групи от хора, трябва да се изследват за заразата."Всички болни с двойна бронхопневмония в болница и медицинския персонал с клиника, другият случай е когато има колектив, които се събира. Там трябва да се хване първия случай", уточни експертът.

Все още не сме в четвъртия етап,

когато има широко разпространение на заболяването, това е времето за удвояване на случаите, стана ясно от думите на генерал Мутафчийски. Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести, колкото по-бавно се удвоява броя на заболелите, толкова по-успешни са били взетите мерките. По въпросът за бързите тестове той обясни, че има два типа бързи теста за коронавирусната инфекция - антителни и антигенни. По думите му колкото повече лицензирани лаборатории, които могат да изследват COVID-19, се ангажират да правят изследванията, толкова е по-добре.„Седем души вече са изнервени до крайност, защото са добре, но продължаваме да ги държим в болница. Но на нас ни трябват отрицателните тестове, за да можем да ги изпишем", каза ген. Мутафчийски в отговор на въпрос има ли шанс за нарастване на оздравелите.

Увеличават се и дарителите,

стана ясно от съобщението на Щаба. „ОББ са дарили 200 000 лева, „Райфайзен" са дарили по 50 000 лева на три болници. Непрекъснато продължават даренията към Министерството на здравеопазването или към самите болници", изтъкна ген. Мутафчийски. Когато се обадят желаещи да дарят, от Оперативния щаб ги насочват към здравното министерство, където има открита дарителска сметка. Ген. Мутафчийски призова да се дарява и за болниците в провинцията.151 нови случая на КОВИД

151 нови случая на КОВИД

Направени са 2988 теста, излекувани са 147 души, сочат данните на здравно министерство
За родители в годината на КОВИД-19

За родители в годината на КОВИД-19

Карантината на детето дава възможност на майките и бащите да ходят на работа, казват от МЗ

Пациентите с КОВИД в болниците скочиха двойно

Пациентите с КОВИД в болниците скочиха двойно

1790 са случаите през август срещу 850 средно месечно досега, показват данните на здравната каса

Даренията към МЗ за К-19 секнаха

Даренията към МЗ за К-19 секнаха

Голяма част от средствата отиват за осигуряване на предпазни средства и защитни облекла
7200 PCR-а платила НЗОК през август

7200 PCR-а платила НЗОК през август

Във Варна са направени повече тестове за коронавирус по линия на касата, отколкото в София
Нови училища в карантина

Нови училища в карантина

В 107-о ОУ в София днес се учи неприсъствено, както и във "Васил Левски" във Варна
Европа затегна мерките

Европа затегна мерките

850 000 души в Мадрид от днес не могат да напускат кварталите си
44 нови случая на КОВИД

44 нови случая на КОВИД

Излекуваните за последното денонощие са 22, а починалите-шестима, показва Единният информационен портал
 Договорен принцип или бюджетиране

Договорен принцип или бюджетиране

Дневните лимити за PCR не се използват по правилния начин, казва проф. Петко Салчев
86 нови случая на КОВИД

86 нови случая на КОВИД

Броят на заразените медици от началото на пандемията досега е 1050

1 2 3 4 5 ... 145 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020