проучване

Сериозно уплашено мнозинство по света

23-03-2020 16:13
Clinica.bg

press@clinica.bg
Сериозно уплашено мнозинство по светаБлизо половината запитани се съгласяват, че заплахата от коронавируса може и да е преувеличена, показва единствения по рода си бърз сондаж на „Галъп интернешънъл
Повече от две трети се боят за себе си и своите близки във връзка с коронавируса. Три четвърти твърдят, че са готови да жертват дори някои от своите човешки права, ако това ще помогне. Това показва експресно изследване на водещата световна Асоциация „Галъп интернешънъл" във връзка с Ковид-19, в което взеха участие близо 25 хиляди души в 28 държави по целия свят.


Повечето народи застават зад правителствата си в тази битка. В същото време обаче близо половината запитани се съгласяват, че заплахата от коронавируса може и да е преувеличена. Хората по света не знаят какво да очакват в близките седмици – лошо или хубаво – като малко по-ясна в момента изглежда лошата перспектива. Не знаят също дали разпространението на този вирус е нечие умишлено дело, но изглежда вярват, че не е. Междувременно, вземат мерки.
Гражданите, участвали в изследването, са от САЩ, Русия и Индия, едни от най-засегнатите страни – Италия, Южна Корея, Франция, Германия, Швейцария и т.н., както и много други държави на различните континенти, а и в нашия регион. Изследването завърши буквално вчера. Дейността на световната асоциация е представена у нас от нашата агенция.

 

Общо 67% споделят, че се боят,

че те или техните близки могат да се заразят: 38% декларират, че се страхуват, а 29% признават, че се боят много. Сред най-спокойните общества остават и немци и швейцарци, както и гражданите на Афганистан – с приблизително равни дялове на страх и кураж. Върховите стойности на боязън, очаквано, са в Италия – общо 90% малко или много се страхуват от заразата. Сходно обаче изглежда положението и в Индонезия.

Положителните оценки за правителствата в изследваните държави са 62%, а отрицателните са 32%. Изглежда, че най-доволни от реакцията на държавната власт са жителите на Австрия с 88%, изразяващи различна степен на одобрение към предприетите от правителството мерки. Следват Индия (83%), Палестина (80%), Нидерландия (79%) и т.н.


Най-недоволни от реакцията на своите

правителства по повод коронавируса са в Тайланд – 76% по-скоро или напълно несъгласни с твърдението, че властта им се справя добре в текущата ситуация. Следват Япония с 62% удовлетворени и 23% неудовлетворени, САЩ, където удовлетворените от държавните мерки са 42%, а недоволните са 46% както и Германия – където 47% от анкетираните по-скоро смятат, че държавните мерки са адекватни, но 44% са на обратното мнение.

Удовлетвореността от правителствените мерки явно по-скоро няма връзка с броя на заразените, а с перспективите във всяко едно конкретно общество. Италианското общество, например (72% оценяващи позитивно дейността на правителството си в тази ситуация), е сред най-доволните от мерките на правителството, още по-доволно изглежда австрийското и т.н. Явно в по-засегнати или застрашени страни личи и най-инстинктивна солидарност с правителствените усилия. Влияние, разбира се, оказва и конкретната политическа ситуация във всяка една страна.


Балканските народи са и онези,

които в най-голяма степен намират опасността за преувеличена – общо 73% смятат така в Босна и Херцеговина и Северна Македония, в България – 72%. 49% е общата стойност за всичките 28 изследвани страни. Очаквано, на другия полюс са французи, нидерландци, австрийци, италианци – с над 70% мнозинства, които по-скоро не смятат или дори съвсем не смятат, че опасността е преувеличена.

По този въпрос съществена роля явно и играе броят на официално обявените доказано заразени на глава от населението в дадена страна.

Независимо дали вярват в заплахата или не, мнозинството от запитаните по цял свят изразяват ясна готовност да се разделят временно дори с някои от правата си, ако това ще помогне да се спре разпространението на заразата. Общо над 75% от жителите на изследваните държави по цял свят са по-скоро склонни да се лишат от някои свободи докато премине заплахата от Ковид-19.

Най-високи нива на готовност в това отношение показват жителите на Австрия (95%), С. Македония (94%) и Нидерландия (91%).


По този показател, сред страните,

попаднали в изследването, има на практика единодушие, с известно изключение на японците (32% готови срещу 49% неготови, а останалите – колебаещи се) и американците (45% готови срещу 38% неготови, а останалите – колебаещи се). И по този индикатор личат културните специфики в японския контекст, продължаващото дълбоко политическо разделение на американското общество, а и може би роля играят и силните демократични традиции в тази страна.

Няма еднозначен отговор на въпроса какво предстои в близкия месец. 39% смятат, че най-лошото по отношение на вируса тепърва идва, а 34% % от запитаните вярват, че най-лошото вече е отминало. Останалите предполагат, че ситуацията ще остане такава, каквато е. 1% не могат да дадат отговор.

Най-големи песимисти са жителите на Обединеното кралство (82% смятат, че най-лошото предстои), но също и жителите на Нидерландия (77%), Франция (70%) и Австрия (68%).


Значително по-оптимистични са жителите

на Казахстан (73% вярват, че най-лошото е отминало), Турция (63%), Армения (61%), Индия (60%) и т.н. Вероятно, роля играят и официалните данни за повечето от тези страни – които показват сравнително нисък брой официални случаи на глава от населението. Явно влияят и конкретни културни специфики.

Най-популярните мерки за ограничаването на заразата в световен мащаб са по-често миене на ръцете, ограничаване на преките социални контакти и използването на дезинфектант за ръце. 9% не са предприели никакви мерки. Процентите надхвърлят сто защото запитаните са давали повече от един отговор. По-голямата част от запитаните обаче споделят, че не са решени да останат вкъщи. Най-сериозен е техният дял в Турция (89%), Пакистан (80%) и Афганистан (66%).

Медицинските маски и ръкавици се оказват по-малко популярни мерки за предпазване. Това може да е и ефект от това, че тези мерки са по-трудни за осъществяване, от изчерпването им на пазарите в много от страните или пък от недоверието към ефикасността ми. Забелязва се също, че жителите на държавите, в които заплахата се смята за преувеличена, са склонни и в по-малка степен да ползват маски и ръкавици.

По-скоро надделява мнението, че вирусът

е естествено появил се. 45% от запитаните споделят това мнение. 32% обаче смятат, че чужда сила или държава умишлено причинява разпространението на заразата. 22% не могат да преценят.

Сред поддръжниците на теорията за умишлена зараза са, например, България (мнозинство от 58% смятащи така), Армения (56%), Македония (53%) и Еквадор (52%).

Жителите на Пакистан (мнозинство от 72% смятащи, че заразата е естествен процес), Германия (59%), Афганистан (58%), Обединеното кралство (58%), Тайланд (58%), САЩ (56%) и т.н. са по-склонни да вярват в естественото зараждане на вируса.

Като че ли личи закономерност – западните демокрации по-малко вярват в теорията че някой е създал и разпространил умишлено вируса.

Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация „Галъп интернешънъл":

„Загубилите подкрепа политически елити сега печелят нов кредит на доверие – в това, което изглежда като начало на глобална криза без скорошен прецедент. „Сам" започва да се заменя със „заедно", „близо" се заменя с „от дистанция", „глобално" се разтваря отново до „национално", а чудесата на всемогъщия пазар постепенно се изпаряват, като в същото време желанието за „повече държава" отново се показва иззад ъгъла.


Големият въпрос за всички демократични

общества сега е вярата в либертарната догма за правата на човека. Изглежда, че жертвите, които човечеството направи в последните столетия в борбата си за гарантиране на тези човешки права, сега са на свой ред пожертвани – огромно уплашено мнозинство е готово да загуби личната свобода, в замяна на безопасност. А безопасността накрая също може да се окаже илюзорна.

Въпреки че краят на кризата още не се вижда ясно и общите щети все още не са изчислими, краят на „златната консуматорска пандемия" изглежда е близо, а свободният избор сега изглежда утопия. „Купонът свърши" е краткосрочното послание, но значението на „купон" и значението на „кратко" все още не могат да се дефинират."

Къде сме ние?

Българите се боят да не се заразят с коронавируса близо до нивата на останалите 27 страни – 62% у нас казват, че по-скоро се страхуват или сериозно се страхуват те или техни близки да не се заразят.

Българите обаче са и след народите, които в най-голяма степен намират опасността за преувеличена – общо 72% у нас смятат така – при 49% средно за всичките 28 страни. Сходно с нас мислят в близката ни Северна Македония, а и в Босна и Херцеговина – страни, които като че ли засега остават далеч от пиковите бройки случаи, за разлика от Западна Европа, където и заплахата не се възприема като преувеличена.


60% у нас намират, че правителството

засега се справя малко или много добре, а 37% - че не се справя или даже съвсем не се справя. Останалите се колебаят. И тук страната ни се оказва близо до средното за всички разгледани страни отношение.

Както пък наскоро стана ясно, 83% от българите са готови да се лишат и от определени свои права в името на сдържането на заразата.

Попитани какво си представят в рамките на месец, 42% у нас смятат, че най-лошото предстои, 27% не очакват промяна, а за 29% най-лошото е зад нас. Мненията по света пък са на практика поделени.

Употребата на маски в различните страни е с различно разпространение. България е под средните стойности. Ние сме в „златната среда" по употреба на ръкавици (15%) и сме сред „отличниците" по употреба на дезинфектант за ръце – две трети у нас твърдят, че ползват. И при миенето на ръце сме „шампиони" (или поне така твърдим). В опитите за социалната изолация също сме над средните, а в директната самокарантина – сме в средата.


Ние, българите се оказваме и най-големите

в изследването привърженици на хипотезата, че някой наистина стои зад разпространението на вируса. 58% у нас смятат така, 30% са на обратното мнение, а останалите не могат да преценят. Така се оказва, че българите показват готовност да се самоограничат, подкрепят дейността на властите и се готвят по-скоро за лоши сценарии (макар и без паника), но и имат едно наум – дали пък опасността не е преувеличена. Традиционната тукашна недоверчивост е може би налице, макар да не пречи на вземането мерки. Тази недоверчивост явно ни кара засега да мислим, че май сме и жертва на нечий план. Цялото изследване, заедно с графиките и методологията можете да видите ТУК.  Задължителната маска отпада

Задължителната маска отпада

Отменям заповедта, заради липсата на пълно обществено съгласие, каза Кирил Ананиев
Искаме 30 хиляди PCR теста месечно от Корея

Искаме 30 хиляди PCR теста месечно от Корея

Президентът Мун Дже-ин обеща да провери какви количества от тестовете и кога те могат да бъдат изпратени в България
БЛС иска да се плати 100% бюджета на лечебните заведения

БЛС иска да се плати 100% бюджета на лечебните заведения

Преговорите между съсловната организация и НЗОК започнаха днес, съобщават от Лекарския съюз
От първа Китай стана четвърта по брой случаи на КОВИД-19

От първа Китай стана четвърта по брой случаи на КОВИД-19

С най-много засегнати са САЩ, Италия и Испания, над 786 хил. станаха заразените в света
Един град и 8 села под карантина в Румъния

Един град и 8 села под карантина в Румъния

Там са една четвърт от заразените в страната и една трета от смъртните случаи
Касата обслужва гражданите дистанционно

Касата обслужва гражданите дистанционно

Заявленията за лечение се подават по куриер, по електронен път или по пощата, съобщиха от НЗОК
 Хлориквин е във формулата за лечение у нас

Хлориквин е във формулата за лечение у нас

Въвежда се гратисен период за маските до 00 часа в събота, каза проф. Венцислав Мутафчийски
 Искаме дистанционни услуги за хората в риск

Искаме дистанционни услуги за хората в риск

Хората от уязвимите групи не трябва да напускат дома си при никакви обстоятелства
ЕМА: Лекарствата за кръвно да се пият редовно

ЕМА: Лекарствата за кръвно да се пият редовно

Няма данни медикаментите да влошават здравето при заразяване с КОВИД-19
5 нови пациенти с КОВИД-19

5 нови пациенти с КОВИД-19

Излекуваните вече са 17, 56% от регистрираните у нас случаи са при мъже, 44% при жени
1 2 3 4 5 ... 33 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли удължаването на мерките за борба с пандемията от COVID-19?

Март 2020