искам думата

Подкрепата се обезсмисля

19-03-2020 18:29
Общият брой на тези, които трябва да са подсигурени с ЛПС е поне 8 000, каза доц. Любомир КировПодкрепата се обезсмисля
Clinica.bg

press@clinica.bg
Епидемията с коронавируса у нас повдигна въпроса с недостига на лични предпазни средства и за общопрактикуващите лекари. Въпреки това джипитата увериха, че остават на работните си места и продължават да правят всичко, което е необходимо за своите пациенти. Днес вицепремиерът Томислав Дончев заяви още 2 фабрики у нас стартират производството на защитни костюми и още сега ще бъдат осигурени 8 хиляди маски за всички общопрактикуващи лекари. В края на деня не закъсня и реакцията на председателя на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров. Публикуваме го без редакторска намеса.
Във връзка с изявление, многократно тиражирано в медиите, на вицепремиера г-н Томислав Дончев, сме принудени да направим следното уточнение, за да бъде поднасяна информацията коректно пред обществеността. Днес с нас се свърза представител на МЗ, който ни информира, че са осигурени 8 000 маски за еднократна употреба за ОПЛ в България, които трябва да вземем от посочен адрес и след това да разпределим/изпратим до колегите. Ясно е, че разпределянето и доставянето на маските не става през РЗИ, както е обявено в изявлението.

Оценяваме тази първа стъпка

в подсигуряването на ЛПС на ОПЛ, въпреки че е доста закъсняваща и недостатъчна и по наше мнение дори не бе необходимо да се обявява поради посочените ѝ качества. От друга страна малкият брой ни изправя пред трудно решение как да бъдат разпределени тези маски. ОПЛ в България са 4 170 по коректни данни към 31 март 2019 г. Преобладаващата част от нас работят с 1 медицинска сестра, при някои липсва, но други от нас имат повече от двама сътрудници. Така че общият брой на тези, които трябва да са подсигурени с ЛПС е поне 8 000. Така предоставеното количество означава, че всеки от тези 8 000 трябва да получи по 1 маска. Въпросът е как да стане това и има ли смисъл. Не обсъждаме финансовата част, при която доставката на заветната маска, многократно ще надхвърли стойността ѝ. Ситуация, която обезсмисля безвъзмездността на подкрепата.

Ето защо, поставихме въпроса пред УС и НС на НСОПЛБ как да разпределим оскъдното количество маски и вероятно ще ги изпратим в няколко области от страната, в които до момента няма абсолютно никакви предприети мерки в тази посока.

В духа на прозрачност: вчера получихме

чрез БЛС запитване от МЗ за заявка на необходими ЛПС за нас и сътрудниците ни за 22 работни дни, която попълнихме и изпратихме. Но кога ще се реализира тази заявка и как все още не е ясно, но дано е скоро.

Като разумни и диалогични хора с пълното съзнание за сложността и значимостта на ситуацията, в която се намира нашият народ и държава, до момента сме се въздържали от реакция и коментар по повод на това, че не са предприети кризисни мерки от самото начало и до момента да бъдем подсигурени с ЛПС, подобно на други структури, да не говорим за финансови компенсации. Не сме коментирали публично и сигналите за липса на съдействие от съответните инстанции в различни части на страната, когато е имало проблем пред ОПЛ при изпълнение на спусканите по няколко пъти на ден указания за действие, за които сме информирали, където е било необходимо, но без резултат. Всичко това сме правили с желанието да не повишаваме напрежението и да не предизвикваме паника в и без друго напрегнатата ситуация, както и да не пречим на кризисния ЩАБ да върши работата си.

Считаме обаче, че отношението към

нас трябва да бъде променено в положителна посока, да бъде търсено активно нашето експертно становище на хора от предния фронт и красивите думи да се превърнат в дела, което ще е от полза са нашите сънародници.


ОРЗ се изравниха с миналата година

ОРЗ се изравниха с миналата година

1740 са били те през миналата седмица, спрямо 1394 за предходната
Първи случай на нилска треска за годината

Първи случай на нилска треска за годината

Заразен е 73-годишен мъж, хоспитализиран в МБАЛ-Пазарджик, съобщиха от лечебното заведение
Само 8 нови случая, 51 излекувани

Само 8 нови случая, 51 излекувани

Остава задължителната карантина за пристигащите от 8 държави, които имат най-висока заболеваемост в Европа, каза доц. Ангел Кунчев
БАБХ хвана още 19 тона пилета със салмонела

БАБХ хвана още 19 тона пилета със салмонела

Месото е насочено за унищожаване, не е стигнало до пазара, съобщават от агенцията
Спряха 24 тона зеленчуци с пестициди

Спряха 24 тона зеленчуци с пестициди

Преди дни БАБХ залови и пилешко месо със салмонела, съобщха от Агенцията
Пръскат против кърлежи в София

Пръскат против кърлежи в София

Ще се обработят парковете и междублоковите пространства, съобщиха от Столична община
Масови проверки на яйца и агнешко за Великден

Масови проверки на яйца и агнешко за Великден

БАБХ ще инспектира магазини и заведения за обществено хранене, съобщиха от агенцията
457 случая на КОВИД-19, 8 са новите

457 случая на КОВИД-19, 8 са новите

Оздравелите и изписани пациенти вече са 25, показват данните на Националния оперативен щаб
Друг вирус в Китай, не е опасен

Друг вирус в Китай, не е опасен

Хантавирусът не е нов и не се предава от човек на човек, каза доц. Атанас Мангъров
Лекари събират средства за свои колеги

Лекари събират средства за свои колеги

Офталмолозите обявиха сметка за подпомагане на медиците на първа линия в битката с коронавируса
1 2 3 4 5 ... 25 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ