лица

Любовта е над всичко

20-03-2020 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Любовта е над всичкоМоето хоби е образната диагностика, каза д-р Ваня Страхинова
Откривам я на телефона, който се оказва винаги включен, точно като на лекар от спешен институт. Изключително слънчев и позитивен човек, така определих по гласа жената отговорила на моето повикване. В разговора усетих, че имам рядката възможност да контактувам с един честен и дълбоко морален човек, който не се срамува да каже, че несправедливостите в живота продължават да го вадят от обувките, че е плакал за загубен пациент, и че вярва в утрото, което идва след всеки залез. Това е д-р Ваня Страхинова, специалист по образна диагностика в Пирогов.
Тя е софиянка с харманлийска жилка. Родена е в столицата и е завършила МУ- София. Кръстена е на баба си по майчина линия, но е поела по стъпките на дядо си, по бащина линия. Той е бил един от „Лекарите на Харманли". Ерудиран човек, с европейско възпитание и образование. Дядото на д-р Страхинова е завършил в Болония, Италия в един от най-старите университети в Европа. „Завършва през 1941 година и понеже е бил втори по успех, са му предложили да остане и да работи в Италия. Той не го е направил, защото по това време е била Втората световна война и дядо ми е искал да помага на своите сънародници. Така се прибира в България. Станал е военен лекар, а след войната дълги години е работил като лекар в харманлийската болница", разказва д-р Страхинова.

 

Когато е приета в МУ –София

Това не изненадва никой от семейството, защото всички са знаели, че медицината е нейният път. Д-р Страхинова си спомня ясно онзи момент, когато е заявила на всички, че сте стане лекар. Била на 2-3 години, когато въодушевено го е съобщила в кабинета на дядо си. Майка й и баща й са се опитвали да я насочат в друга посока, но медицината е победила, а д-р Страхинова и за минута не съжалява за избора си. „Не съм имала други идеи какво бих могла да уча. Това усещане си беше с мене, цял живот. Не съм искала да правя друго", казва медикът.

Детството й е било в Банкя,

при баба Ивана, чието име носи. Казва, че с брат й са прекарвали най-прекрасните мигове там. Той е юрист и е човекът, който я запознава с един лекар пренасочил професионалния й път към образната диагностика. „Мислех да специализирам вътрешни болести, като дядо. Даже няколко месеца бях специализант по вътрешни болести. Бях сигурна, че това ще е моята специалност, докато не срещнах д-р Калин Георгиев", разказва д-р Страхинова. Той беше възрастен колега, рентгенолог в Пирогов, допълва тя. „По това време, през 2004 година нямаше възможност за зачисляване за специалност. Всички ходехме по болниците и търсехме работа, защото никой от нас не можеше да започне като специализант. Аз имах късмет, че баща ме подкрепи финансово и така близо 4 години работех като доброволец в образната диагностика в Пирогов", обяснява д-р Страхинова.

Д-р Георгиев е първият, който я е запалил

за  специалността, която сега обожава. После интересът са поддържали д-р Виктория Тасева, по думите й „е най-добрият ехографист в България", после д-р Киров, д-р Добриков, а и редица други от по-възрастните колеги от образната диагностика. Казва, че в професионално отношение се чувства като продукт на цяла плеяда от прекрасни специалисти от Пирогов. Споделя, че е плакала на работа, заради първия загубен пациент. И от болка, и от безсилие, и от гняв, когато разбира, че 18 годишното момиче, което припада докато вечеря със семейството си и за което цял екип се бори да го върне към живота, умира от свръхдоза. „ Аз много се разстроих, разплаках се, излязох от Шокова зала. И толкова й бях ядосана, как можа така да си съсипе живота", казва д-р Страхинова. Питам я как се разтоварва от работното ежедневие, а тя ми казва с грижа за цветята в градината и разговори с леля.

Денят й започва с чаша не много

силно кафе, със много сметана обаче. После работното ежедневие с дневни и нощни дежурства. Когато не е на работа тича в алеята на здравето в Банкя. "Единственото нещо, което ме зарежда е да чуя птичките, вятъра в короните на дърветата и мириса на смола и бор", уточнява д-р Страхинова. Извадила е българските класици и препрочита познатите текстове. Чудомир и Елин Пелин я чакат вечер преди заспиване. Във време на пандемия не прави планове за бъдещето. Мечтае, обаче да презареди батериите с ден-два на плажа, близо до вълните под жарките лъчи на слънцето. А иначе, твърдо вярва, че любовта е над всичко и тя е силата, която променя и мотивира всеки.Когато лекарят стане пациент

Когато лекарят стане пациент

30-годишният специализант по хирургия д-р Момчил Манчев пребори коронавируса с дарена плазма и усилията на колегите си от УМБАЛ "Св. Анна"
Сърцето на майката е винаги с нейните деца

Сърцето на майката е винаги с нейните деца

Дора Пондалова брои часовете до смъртта на сина си, но съдбата им се усмихва - донор е намерен в последния момент
Да надхитриш онази с косата

Да надхитриш онази с косата

Д-р Митко Груев и д-р Михаил Михайлов от болницата в Добрич изтръгнаха от ръцете на смъртта две 60-годишни жени с КОВИД
По пътя към една Голгота

По пътя към една Голгота

Отец Георги Фотакиев от Варна е спасил близо 500 младежи от смъртоносната примка на дрогата
Герой по сърце

Герой по сърце

26-годишният лекар - д-р Стефан Черкезов, загива от раните си, след като спасява 47 души от горящ автобус
Шефът, който пръв отиде при КОВИД

Шефът, който пръв отиде при КОВИД

Новият директор на Александровска болница доц. Димитър Буланов е фин човек, който милее за пациентите, смятат колегите му
Рицарят на Червения кръст

Рицарят на Червения кръст

Когато помагаме, не делим хората, пред трудностите всички са равни, казва Христо Григоров
Медсестрата от барикадите

Медсестрата от барикадите

Мая Илиева отказа работа в чужбина, бори се за достоен труд тук
Майка Тереза от Монтана

Майка Тереза от Монтана

Патронажната сестра Даниела Томова обикаля 18 села, за да лекува най-бедните и да им вдъхва надежда

Скромният отговор на славата

Скромният отговор на славата

Няма как да не съм вярващ и да работя това, раждането е Божествено дело, казва д-р Иван Китов
1 2 3 4 5 ... 18 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020