Мерки

Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

19-03-2020 13:15
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Постоянно увеличаваме профилактичната дейностНамаляването на предотвратимата смъртност е продължителен процес, казва министър Ананиев
Непрекъснато се увеличава профилактичната дейност у нас, но намаляването на предотвратимата смъртност е продължителен процес, заявява здравният министър Кирил Ананиев в писмен отговор на депутата от БСП Георги Гьоков. По думите му парите за извънболничната помощ всяка година нарастват, дава се възможност част от клиничните пътеки да се извършват като амбулаторни процедури, а не непременно да се правят в болниците.
„Заболеваемостта от социално значими заболявания може да бъде ограничена чрез намаляване на рисковите фактори и провеждането на активни превантивни и профилактични мерки. С оглед това ежегодно се увеличава бюджетът на НЗОК за извънболнична помощ, като за първична помощ за 2020 г. са предвидени 244 млн. лв. или със 19 млн. лв. повече от 2019 г. и с 44 млн. лв. повече спрямо 2017 г., а за специализирана помощ (вкл. за комплексно диспансерно(амбулаторно) наблюдение) - 264,7 млн. лв., или с 14.0 млн. лв., повече от 2019 г. и с 53,3 млн. лв. повече спрямо 2017 г.
Това обяснява министърът в отговор на въпрос на Гьоков, който пита за негативните констатации за България в доклада Състояние на здравеопазването в ЕС 2019 г. здравен профил на страната. В доклада е отбелязано, че не е достатъчно намаляването на болничната помощ и не са застъпени достатъчно първичната профилактика и промоция на здравето, затова у нас има много сручаи на починали, като смъртта им е можело да бъде предотвратена

 

Министърът обяснява, че с увеличените

средства в доболничната помощ се цели разширяване на обхвата на профилактичните прегледи и скрининговите програми с фокус върху социално-значимите заболявания и върху заболяванията, водещи до трайна неработоспособност или увреждания. „Следва да се отбележи, че намаляването на предотвратимата смъртност е процес, който изисква не само усилия от страна на държавата, но и личните усилия на хората за подобряване на начина им на живот и ограничаване на вредните навици, свързани с нездравословно хранене, ниска двигателна активност, тютюнопушене, алкохол и др.", уточнява Ананиев.


Пакетът от дейности в първичната

медицинска помощ очертава ролята й като основен елемент за опазване на здравето и профилактика на заболяваниятаи ключово звено за свързване при необходимост на пациентите с други форми на медицинска грижа – специализирана извънболнична и болнична", подчертава министърът.

„С цел профилактика на социално значими и приоритетни за страната заболявалия, в първичната помощ се извършва оценка на рисковите фактори и вредни навици, водещи до увреждаме па здравето, оценка на риска и насочване по преценка на общопрактикуващия лекар за преглед при лекар специалист по профила на заболяването, за което има установен риск. Дейностите по профилактика на заболяванията, включени в пакета, осигуряват изпълнението на изискванията за извършване на профилактични прегледи съгласно Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията, в т,ч, формиране на рискови групи пациенти за развитие на сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет, злокачествени новообразувания и др.

В пакета са включени и дейности

по диспансеризация на лица с определени хронични заболявания, свързани с превенцията и контрола на инфекциозните заболявания, в т.ч. планиране и извършване на имунизации и реимунизации", заявява Ананиев. И допълва, че е дадена възможност всички клинични пътеки с продължителност на престой в болница от 3 дни, могат да се изпълняват и в извънболничната помощ.

Според министъра приемането на Национална здравна карта със задължителен характер е довело до ограничаване на ръста на лечебни заведения за болнична помощ и на болничните легла. Той цитира данни на НСИ за 2016 г., според които в страната има 345 болници с общо 51 816 легла, а през 2017 г. - 346 болници с 52 744 легла. През 2018 г. броят на лечебните заведения остава непроменен, но се наблюдава лек ръст в броя на леглата - 53 173. който се дължи на разкриване на нови дейности в частни лечебни заведения. Средната използваемост на болничните легла за 2016 г. и за 2017 г. е 66,0%, а за 2018 г. - 66,2%. Данните за 2019 г. ще бъдат официално оповестени през май 2020 г., но по оперативна информация на Националния център за обществено здраве и анализи, използваемостта на болничните легла е 64 %, съобщава Ананиев.Сестрите ще работят и самостоятелно

Сестрите ще работят и самостоятелно

Министерски съвет ще избира болница на властта по предложение на здравния министър
НЗОК все още не плаща кислородните апарати

НЗОК все още не плаща кислородните апарати

Чака се Експертният съвет по белодробни болести да предостави критериите, по които ще се отпуска техниката
Пишат критерии за мозъчната стимулация

Пишат критерии за мозъчната стимулация

Двойно са скочили пациентите, които се нуждаят от апаратите, а те струват над 40 000 лв. за брой
Сменяме личния лекар до края на юни

Сменяме личния лекар до края на юни

Това може да стане и он лайн, не е необходимо да се информира настоящото джипи
В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

От 8 до 10 юни ще преглеждат без пари за бъбречни заболявания
Очаква се свръхпоток в болниците

Очаква се свръхпоток в болниците

Надзорният съвет на НЗОК отпусна допълнителни средства на болниците и медиците, за да се справят с последиците от пандемията. Ще помогнат ли те за оцеляване на лечебните завединия, попитахме д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и представител на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК.
Психичното здраве на българите не се подобрява

Психичното здраве на българите не се подобрява

Стресът, качеството на живот и условията на труд са сред причините за това, сочат изводите от Годишния доклад за здравето на гражданите
БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
1 2 3 4 5 ... 216 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020