Мерки

Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

19-03-2020 13:15
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Постоянно увеличаваме профилактичната дейностНамаляването на предотвратимата смъртност е продължителен процес, казва министър Ананиев
Непрекъснато се увеличава профилактичната дейност у нас, но намаляването на предотвратимата смъртност е продължителен процес, заявява здравният министър Кирил Ананиев в писмен отговор на депутата от БСП Георги Гьоков. По думите му парите за извънболничната помощ всяка година нарастват, дава се възможност част от клиничните пътеки да се извършват като амбулаторни процедури, а не непременно да се правят в болниците.
„Заболеваемостта от социално значими заболявания може да бъде ограничена чрез намаляване на рисковите фактори и провеждането на активни превантивни и профилактични мерки. С оглед това ежегодно се увеличава бюджетът на НЗОК за извънболнична помощ, като за първична помощ за 2020 г. са предвидени 244 млн. лв. или със 19 млн. лв. повече от 2019 г. и с 44 млн. лв. повече спрямо 2017 г., а за специализирана помощ (вкл. за комплексно диспансерно(амбулаторно) наблюдение) - 264,7 млн. лв., или с 14.0 млн. лв., повече от 2019 г. и с 53,3 млн. лв. повече спрямо 2017 г.
Това обяснява министърът в отговор на въпрос на Гьоков, който пита за негативните констатации за България в доклада Състояние на здравеопазването в ЕС 2019 г. здравен профил на страната. В доклада е отбелязано, че не е достатъчно намаляването на болничната помощ и не са застъпени достатъчно първичната профилактика и промоция на здравето, затова у нас има много сручаи на починали, като смъртта им е можело да бъде предотвратена

 

Министърът обяснява, че с увеличените

средства в доболничната помощ се цели разширяване на обхвата на профилактичните прегледи и скрининговите програми с фокус върху социално-значимите заболявания и върху заболяванията, водещи до трайна неработоспособност или увреждания. „Следва да се отбележи, че намаляването на предотвратимата смъртност е процес, който изисква не само усилия от страна на държавата, но и личните усилия на хората за подобряване на начина им на живот и ограничаване на вредните навици, свързани с нездравословно хранене, ниска двигателна активност, тютюнопушене, алкохол и др.", уточнява Ананиев.


Пакетът от дейности в първичната

медицинска помощ очертава ролята й като основен елемент за опазване на здравето и профилактика на заболяваниятаи ключово звено за свързване при необходимост на пациентите с други форми на медицинска грижа – специализирана извънболнична и болнична", подчертава министърът.

„С цел профилактика на социално значими и приоритетни за страната заболявалия, в първичната помощ се извършва оценка на рисковите фактори и вредни навици, водещи до увреждаме па здравето, оценка на риска и насочване по преценка на общопрактикуващия лекар за преглед при лекар специалист по профила на заболяването, за което има установен риск. Дейностите по профилактика на заболяванията, включени в пакета, осигуряват изпълнението на изискванията за извършване на профилактични прегледи съгласно Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията, в т,ч, формиране на рискови групи пациенти за развитие на сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет, злокачествени новообразувания и др.

В пакета са включени и дейности

по диспансеризация на лица с определени хронични заболявания, свързани с превенцията и контрола на инфекциозните заболявания, в т.ч. планиране и извършване на имунизации и реимунизации", заявява Ананиев. И допълва, че е дадена възможност всички клинични пътеки с продължителност на престой в болница от 3 дни, могат да се изпълняват и в извънболничната помощ.

Според министъра приемането на Национална здравна карта със задължителен характер е довело до ограничаване на ръста на лечебни заведения за болнична помощ и на болничните легла. Той цитира данни на НСИ за 2016 г., според които в страната има 345 болници с общо 51 816 легла, а през 2017 г. - 346 болници с 52 744 легла. През 2018 г. броят на лечебните заведения остава непроменен, но се наблюдава лек ръст в броя на леглата - 53 173. който се дължи на разкриване на нови дейности в частни лечебни заведения. Средната използваемост на болничните легла за 2016 г. и за 2017 г. е 66,0%, а за 2018 г. - 66,2%. Данните за 2019 г. ще бъдат официално оповестени през май 2020 г., но по оперативна информация на Националния център за обществено здраве и анализи, използваемостта на болничните легла е 64 %, съобщава Ананиев.МЗ определя щатовете, ЦСМП  разпределя длъжностите

МЗ определя щатовете, ЦСМП разпределя длъжностите

Това е заложено в проекта за промяна на Правилника за устройството и дейността на център за спешна медицинска помощ
Утвърдиха изискванията за лечение на тежки заболявания

Утвърдиха изискванията за лечение на тежки заболявания

Надзорният съвет на НЗОК разреши да се отпускат лекарства с протоколи за 1 година
Реално ще получим не повече от 60 на сто

Реално ще получим не повече от 60 на сто

Анексът показва, че УС на БЛС е в невъзможност да отстоява интересите на съсловието, каза д-р Галинка Павлова
Ананиев: Имате подкрепата на обществото ни

Ананиев: Имате подкрепата на обществото ни

Смисълът на днешния празник е да Ви засвидетелстваме уважението, което заслужавате
Разписаха парите на болниците

Разписаха парите на болниците

Лечебните заведения ще получат 85% от бюджетите си в извънредното положение, независимо от отчетената дейност за период
Подписаха договора за Детската болница

Подписаха договора за Детската болница

Работна комисия от педиатри от различни специалности ще одобряват проектите за отделните отделения
Живеем 6 години по-малко от другите в ЕС

Живеем 6 години по-малко от другите в ЕС

Намалява детската смъртност на 5.8 на 1000 живородени, сочи доклад на МЗ за здравето
Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Доплащаме от джоба си главно за лекарства и в извънболнична помощ
Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Запазва се тенденцията мъжете да боледуват повече от жените
Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Подготвя се извънсъдебно споразумение за връщане на земята, казва министър Ананиев
1 2 3 4 5 ... 210 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Коя е най-голямата опасност за хората по време на настоящата пандемия

Април 2020