медицина

Мозъчните тумори при децата са особено рискови

18-03-2020 18:13
Clinica.bg

press@clinica.bg
Мозъчните тумори при децата са особено рисковиНад 2300 различни операции със средна и голяма сложност се правят в столичната „Св. Иван Рилски" всяка година
Туморите на мозъка съставляват между 8 и 9% от всички новодиагностицирани тумори, като тези на главния мозък са 5-6%, а на гръбначния мозък от 1.5 до 1.8%. От туморите на Централната нервна система 15-20% са в детска възраст, съобщиха от столичната болница „Св. Иван Рилски". Проблемът у нас е, че се откриват късно, а при непълнолетните често водят до смърт.
По данни от Америка и Канада 23,5 са новите случаи на първични мозъчни тумори на 100 000 население за година. Въпреки че няма точна статистика, предполага се, че тези цифри са подобни и за България. 2/3 от първичните мозъчни тумори са злокачествени, а съотношението между жените и мъжете при туморите на централната нервна система е 55/45.

За съжаление, не само у нас, но и по света, те са водеща причина за смърт при деца и млади хора до 20 години и на трето място във възрастовата група между 20 и 39 години.


„В България проблемът е, че мозъчните

заболявания се диагностицират много късно. Хората предпочитат да си лекуват главоболието с медикаменти за болка, вместо да отидат на лекар. Затова и бяхме решили да организираме дни на отворените врати в нашата Клиника по неврохирургия и да дадем възможност на хората да задават въпроси и да се информират. Разбира се в тази обстановка се наложи да се откажем от идеята, но ще я реализираме, когато всичко свърши". Това коментира доц. Васил Каракостов, началник на най-голямата Клиника по неврохирургия, която се намира в УМБАЛ „Св. Иван Рилски". Над 2300 операции със средна, голяма и изключително голяма сложност се правят в нея всяка година. Към клиниката функционират единствените в страната Център за функционална неврохирургия и Референтен център по мозъчно-съдови заболявания. Тя е една от малкото, в която се оперират хипофизни аденоми по изцяло ендоваскуларен метод през носа, както и единствената, в която по хирургичен път се лекуват пациенти с Базедова болест.


Съществуват повече от 120 различни 

тепове мозъчни тумори, което прави трудна диагностиката им. Тъй като някои от тях се намират в чувствителни зони, свързани с движението, емоциите, дишането, те могат драматично да влошат начина на живот на пациентите.

Мозъчните тумори при децата са различни от тези при възрастните и често се третират по различен начин. И въпреки че в около 60% от случаите животът на подрастващите може да бъде спасен, те често остават с дългосрочни странични ефекти.

Сред най-честите симптоми за мозъчен тумор при възрастните са промени в поведението, и когнитивните способности, замайване или нестабилност, замъглено или двойно виждане, чести главоболия, които не се поддават на облекчение със стандартните медикаменти, проблеми със слуха и сутрешно гадене и повръщане.


Симптомите при децата са подобни

като тези при възрастните, но има още няколко, на които родителите могат да обърнат внимание като прекомерно пиене на вода и уриниране и ранен пубертет. При бебета притеснителни симптоми са изоставане в развитието или увеличение на обиколката на главата, подчертават специалистите. И препоръчват при откриване на подобни проблеми веднага да потърсят лекарска консултация.Агресията е доказателство за срива лекар - пациент

Агресията е доказателство за срива лекар - пациент

Необходими са цялостни действия към превенция на агресията в болниците, защото там не е мястото за саморазправа, казват от БЛС
МЗ готви решения за кадровия дефицит

МЗ готви решения за кадровия дефицит

В началото на другия месец започва строителството по големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ, съобщиха от ведомството

20 млн. за медицински хеликоптери

20 млн. за медицински хеликоптери

Въздушният транспорт ще е на разположение за пациенти в спешно състояние и при трансплантации
Без по-високи заплати в НЦЗПБ

Без по-високи заплати в НЦЗПБ

Намерението част от приходите да отиват за работещите там противоречи на Закона за публичните финанси
Само в 8 болници бордовете с конкурс

Само в 8 болници бордовете с конкурс

В най-големите държавни лечебни заведения ръководството ще се избира от агенция по Закона за публичните предприятия
Касата отряза две болници с договори

Касата отряза две болници с договори

Без нови дейности остават софийската „Вита" и плевенския „Св. Пантелеймон"

Тревожно е, че толкова медици са болни

Тревожно е, че толкова медици са болни

Ръст на случаите в училищата се очаква в края на другата седмица, каза доц. Ангел Кунчев
НС прие конкурсите за бордовете на болниците

НС прие конкурсите за бордовете на болниците

Надяваме се да отстоите повечето пари за работещите в НЦЗПБ, обърнаха се от ДПС към ГЕРБ
НС узакони изплащането на надлимитната

НС узакони изплащането на надлимитната

Депутатите приеха окончателно поправките в Закона за бюджета на НЗОК
Медици от първа линия - почетни граждани на Лом

Медици от първа линия - почетни граждани на Лом

Признанието е за шефа на РЗИ и лекар от Афганистан, поела инфекциозното на болницата
1 2 3 4 5 ... 225 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020