медицина

Мозъчните тумори при децата са особено рискови

18-03-2020 18:13
Clinica.bg

press@clinica.bg
Мозъчните тумори при децата са особено рисковиНад 2300 различни операции със средна и голяма сложност се правят в столичната „Св. Иван Рилски" всяка година
Туморите на мозъка съставляват между 8 и 9% от всички новодиагностицирани тумори, като тези на главния мозък са 5-6%, а на гръбначния мозък от 1.5 до 1.8%. От туморите на Централната нервна система 15-20% са в детска възраст, съобщиха от столичната болница „Св. Иван Рилски". Проблемът у нас е, че се откриват късно, а при непълнолетните често водят до смърт.
По данни от Америка и Канада 23,5 са новите случаи на първични мозъчни тумори на 100 000 население за година. Въпреки че няма точна статистика, предполага се, че тези цифри са подобни и за България. 2/3 от първичните мозъчни тумори са злокачествени, а съотношението между жените и мъжете при туморите на централната нервна система е 55/45.

За съжаление, не само у нас, но и по света, те са водеща причина за смърт при деца и млади хора до 20 години и на трето място във възрастовата група между 20 и 39 години.


„В България проблемът е, че мозъчните

заболявания се диагностицират много късно. Хората предпочитат да си лекуват главоболието с медикаменти за болка, вместо да отидат на лекар. Затова и бяхме решили да организираме дни на отворените врати в нашата Клиника по неврохирургия и да дадем възможност на хората да задават въпроси и да се информират. Разбира се в тази обстановка се наложи да се откажем от идеята, но ще я реализираме, когато всичко свърши". Това коментира доц. Васил Каракостов, началник на най-голямата Клиника по неврохирургия, която се намира в УМБАЛ „Св. Иван Рилски". Над 2300 операции със средна, голяма и изключително голяма сложност се правят в нея всяка година. Към клиниката функционират единствените в страната Център за функционална неврохирургия и Референтен център по мозъчно-съдови заболявания. Тя е една от малкото, в която се оперират хипофизни аденоми по изцяло ендоваскуларен метод през носа, както и единствената, в която по хирургичен път се лекуват пациенти с Базедова болест.


Съществуват повече от 120 различни 

тепове мозъчни тумори, което прави трудна диагностиката им. Тъй като някои от тях се намират в чувствителни зони, свързани с движението, емоциите, дишането, те могат драматично да влошат начина на живот на пациентите.

Мозъчните тумори при децата са различни от тези при възрастните и често се третират по различен начин. И въпреки че в около 60% от случаите животът на подрастващите може да бъде спасен, те често остават с дългосрочни странични ефекти.

Сред най-честите симптоми за мозъчен тумор при възрастните са промени в поведението, и когнитивните способности, замайване или нестабилност, замъглено или двойно виждане, чести главоболия, които не се поддават на облекчение със стандартните медикаменти, проблеми със слуха и сутрешно гадене и повръщане.


Симптомите при децата са подобни

като тези при възрастните, но има още няколко, на които родителите могат да обърнат внимание като прекомерно пиене на вода и уриниране и ранен пубертет. При бебета притеснителни симптоми са изоставане в развитието или увеличение на обиколката на главата, подчертават специалистите. И препоръчват при откриване на подобни проблеми веднага да потърсят лекарска консултация.Нова сграда за Детската болница

Нова сграда за Детската болница

Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Увеличение на раходите за извънболнична помощ и спад на тези за лекарства предвижда Националната програма "България 2030"
НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

От началото на годината касата е заплатила над 256 хил. лв. за 63-ма пациенти
Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Aко те са изтекли след края на извънредното положение, срокът им не се измества служебно, казаха от здравната каса
Точни данни за смъртността - с е-системата

Точни данни за смъртността - с е-системата

Средно по 40 хил. българи почиват през първите 4 месеца на последните 4 години, каза Ананиев
Радев: Да изградим съвременна детска болница

Радев: Да изградим съвременна детска болница

Държавният глава изтъкна необходимостта от обществен консенсус, за да се вземе най-доброто решение
150 хил. лв. за диализни апарати за болницата в Севлиево

150 хил. лв. за диализни апарати за болницата в Севлиево

Още 400 хил. лв. са за енергийната ефективност на МБАЛ Тутракан, реши правителството
Ананиев: Няма данни 5G да вреди на здравето

Ананиев: Няма данни 5G да вреди на здравето

План на ЕС предвижда мрежата да се изгради у нас до 2022 г., казва министърът
Изоставаме в лечението на чревните заболявания

Изоставаме в лечението на чревните заболявания

Над 20 хил. е броят на хората с такива проблеми, но едва около 3000 от тях са на терапия
Болниците няма да връщат пари

Болниците няма да връщат пари

Това е потвърдено след среща в МЗ, казаха от Българския лекарски съюз
1 2 3 4 5 ... 215 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020