Коментари

Депутатите за здравната карта - 2 част

15-02-2016 09:23
Депутатите за здравната карта - 2 част


Проектът на здравна карта на МЗ вече официално е факт. В него се виждат, както регионите, в които болничните легла за активно лечение и специалистите са повече, така и обратното. Адекватни ли са преценките на здравните експерти, какво да очакваме като последствия за пациентите и лекарите, представяме ви гледната точка и на депутатите от ПФ, БДЦ, АБВ и "Атака" по ред, определен от големината на техните Парламентарни групи.
Здравната карта слага ред в системата

 

Султанка Петрова, депутат от ПФ, член на Комисията по здравеопазване в НС


Здравната карта е едно добро начинание, защото от 10 години насам всички правителства се опитваха безуспешно да направят нещо по този въпрос. Тя показва няколко неща: струпване на болнични легла в големите градове, необходимост от такива в малките селища в страната, нуждата от лекари специалисти, медицински сестри, рехабилитатори и др. Има огромна липса на общопрактикуващи медици и педиатри. Картата показва и това, че държавата ни има високотехнологична апаратура, която трябва да се използва по предназначение.

С националната здравна карта се цели да се гантира, че всеки пациент ще има достъп до здравеопазването, както и да се определят конкретните потребности от брой легла. Също така колко медици ще са необходими, както и да се фиксират лечебните заведения. Ние, от ПФ, смятаме, че здравната карта е едно добро начало. И се надяваме от 1 април промените в здравеопазването да тръгнат в правилната и добра посока.

Опасност има само за болници, които не отговарят на изискванията


Красимира Ковачка, депутат от БДЦ, зам.-председател на Комисията по здравеопазване в НС


Изработването на здравната карта беше отлагано дълги години. Сега ние ще бъдем свидетели на първата сериозна крачка в реформирането на здравеопазването. Много колеги са притеснени от това, което предстои да се случва. Но от презентацията, която министър Петър Москов направи в комисията, стана ясно, че разпределението по видове легла в определени райони, е в зависимост от съществуващите в момента лечебни заведения, от техните нива на компетентност и броя на специалистите, които работят в тях. Разбира се, по места може да има закриване на структури, които не отговарят на определените изисквания, но министърът ни увери, че в продължение на 1 месец ще има обсъждане на Националната здравна карта и, ако възникнат проблеми, които са спецефични за даден район, ще се вземат конкретни мерки. Не бива да се създава допълнително напрежение. Самата здравна карта вече ще регистрира лечебните дейности и ще ги гарантира.


Притеснява ме регламентирането на легла по компетентност


Доц. Георги Кючуков, депутат от АБВ и член на комисията по здравеопазване в НС


По принцип ние подкрепяме създаването на здравна карта. Тя не е новост, още по времето, когато министър беше проф. Радослав Гайдарски имаше такава завършена, но не беше приета. Последваха и други опити за създаването натакава, но бяха неуспешни. А плюсовете на картата са много, тъй като тя ще регулира медицинската помощ за хората в цялата страна. За никого не е тайна, че се нароиха много лечебни заведения, част от които не предоставят медицински услуги, а такива на своите мениджъри и собственици. С картата това ще се ограничи.

Има рискове за малките общински болници, но при добър контакт с министерството, тези опасности могат да бъдат избегнати. Картата трябваше да бъде създадена, тя е императив. Но в една консервативна система, каквато е здравеопазването трябва да сме нащрек за негативни последици. Лично мен ме притеснява регламентирането на броя на леглата от различните степени на компетентност в отделните звена.


Неяснотите са много, лекарите са объркани


Явор Нотев, депутат от Атака, член на Комисията по здравеопазване в НС

Неяснотите по приложението на Националната здравна карта са твърде много, дори някои от лекарите са объркани и не разбират какво се случва. Рано е и не мога да коментирам доколко картата ще е полезна за подобряване на системата и най-вече дали ще има положителен ефект за пациентите. Предпочитам на този етап да се въздържа от коментар.


Две болници с диамантена награда за инсулти

Две болници с диамантена награда за инсулти

Те се връчват от Европейското организация по инсулт за извършване на висок брой тромболизи
Родените бебета в България намаляват

Родените бебета в България намаляват

През миналата година са се появили 57 197 деца, но 6070 от тях са проплакали в чужбина, показват официалните данни на НСИ
Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

За по-малко от една година страната ни губи втора уникална и високотехнологична дейност, и то в педиатрията. Поводът е липсата на достатъчно сестри. Какво обаче седи зад него, защо се стигна дотук и какво ни чака, попитахме проф. Владимир Пилософ.

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Заради КТД и деформираната система на финансиране, болниците ще се принудят да съкратят част от персонала и да ограничат разходи за инвестиции, казват от БСК
Здравеопазването с най-висок ръст наети

Здравеопазването с най-висок ръст наети

За година те са се увеличили със 12.1 хил. души, средната заплата в сектора е 2219 лв., показват данните на НСИ в края на март
Немислимо е орязване на КП заради бюджета

Немислимо е орязване на КП заради бюджета

За да въведена такава рестрикция, НЗОК трябва да я коментира и обсъди преди това с БЛС, казва проф. Огнян Хаджийски
1 2 3 4 5 ... 489 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ