зараза

Радев иска подкрепа за бизнеса

16-03-2020 11:32
Clinica.bg

press@clinica.bg
Радев иска подкрепа за бизнесаРаботодателските организации настояват държавата да се издължи по оперативни програми и обществени поръчки
Снимка: Нова телевизия
Държавата да изплати всички свои задължения към бизнеса по оперативни програми и обществени поръчки. Това поиска от името на работодателските организации Радосвет Радев, член на УС на Българската стопанска камара на спешна среща при президента Румен Радев заради кризата с коронавируса.
Той подчерта, че на този етап не е известна степента на засегнатите отрасли. „Има такива, които са роботизирани и работят 24 часа в денонощието. Но има много забавени плащания от държавата", каза той. И поиска държавният глава да съдейства за решаване на проблема.

 

Радосвет Радев обясни, че е в компетенцията на изпълнителната власт да трансформира част от оперативните програми, които да бъдат адаптирани към ситуацията и да бъдат "тръба", по която да се налее ликвидност в компаниите. Според него трябва да се помисли и за промяна на лимитите на обществените поръчки, защото това ще осигури живот на най-малките компании.


Бизнесът и държавата трябва да си протегнат

ръка, защото без бизнес не може да оцелее държавата, обясни и президентът Румен Радев. Той повтори, че само с ограничения, забрани и глоби няма да можем да излезем от тази криза като пълноценно общество и устойчива икономика. И поиска задължително с ограничителните мерки да бъдат в ход и такива, които да подкрепят бизнеса, който вече търпи сериозни загуби. По думите му трябва да се подкрепят и най-засегнатите граждани, които губят работата си.

„Знам, че ресурсите са ограничени, но трябва да мобилизираме максимално всички възможни начини да се получат средства от ЕС и правителството спешно да преоцени инвестиционните си проекти, каза Радев.


"Световната и европейската икономика бяха

в недобро здраве и преди пандемията. Всичко това, което става, ще се отрази сериозно на икономиката и щетите ще бъдат по-големи по икономически причини, отколкото по медицински. Необходимо е да се приемат несимволични мерки за доходите на хората, които са останали без работа и доходи. Критериите са ясни. Тези, на които им е забранено да работят и са останали без доходи, трябва да бъдат компенсирани. Тези, които имат рязък спад на продажбите поради това, че са запушени транспортните коридори, също трябва да бъдат подкрепени", заяви председателят на

В изявлението си Цветан Симеонов от БТПП отбеляза, че много от техните членове вече търпят големи загуби. Според него от добрите решения е отварянето на транспортните европейски коридори.

Кънчо Стойчев от АИКБ отбеляза, посочи, че сред най-засегнатите са туризмът и ресторантьорството, и те са спрели. Организираният туризъм е напълно провален. „Идеята, че май месец ще се възстановят е несъстоятелна.Това е нулева година", подчерта той.


„Ще пада стандарта на хората навсякъде,

предупреди Стойчев. - Ако страдат всички тези, които изработват обществения продукт, благодарение на който има администрация, нормално е същата тежест да поеме и администрацията", каза той и поиска съкращения или друга оптимизация и там.

„Трябва бизнесът и държавата да си протегнат ръка, така че да имаме ясни механизми, ясни приоритети и това да стане по най-добрия и бърз начин", казае президентът.

„Затова съм ви поканил, защото вие най-добре познавате проблемите, най-добре може да подскажете как точно може тази сложна процедура да бъде осъществена. Вашият експертен глас трябва да бъде чут, трябва да бъде уважен. Аз се надявам с вашите предложения и с възможностите, които има в момента изпълнителната власт, бързо да стигнем до най- добрия начин, по който държавата трябва да подкрепи бизнеса в труден момент, защото без бизнес после не можем да оцелее държавата", допълни Румен Радев.Само 8 нови случая, 51 излекувани

Само 8 нови случая, 51 излекувани

Остава задължителната карантина за пристигащите от 8 държави, които имат най-висока заболеваемост в Европа, каза доц. Ангел Кунчев
БАБХ хвана още 19 тона пилета със салмонела

БАБХ хвана още 19 тона пилета със салмонела

Месото е насочено за унищожаване, не е стигнало до пазара, съобщават от агенцията
Спряха 24 тона зеленчуци с пестициди

Спряха 24 тона зеленчуци с пестициди

Преди дни БАБХ залови и пилешко месо със салмонела, съобщха от Агенцията
Пръскат против кърлежи в София

Пръскат против кърлежи в София

Ще се обработят парковете и междублоковите пространства, съобщиха от Столична община
Масови проверки на яйца и агнешко за Великден

Масови проверки на яйца и агнешко за Великден

БАБХ ще инспектира магазини и заведения за обществено хранене, съобщиха от агенцията
457 случая на КОВИД-19, 8 са новите

457 случая на КОВИД-19, 8 са новите

Оздравелите и изписани пациенти вече са 25, показват данните на Националния оперативен щаб
Друг вирус в Китай, не е опасен

Друг вирус в Китай, не е опасен

Хантавирусът не е нов и не се предава от човек на човек, каза доц. Атанас Мангъров
Подкрепата се обезсмисля

Подкрепата се обезсмисля

Общият брой на тези, които трябва да са подсигурени с ЛПС е поне 8 000, каза доц. Любомир Киров
Лекари събират средства за свои колеги

Лекари събират средства за свои колеги

Офталмолозите обявиха сметка за подпомагане на медиците на първа линия в битката с коронавируса
Още 8 пациенти с коронавирус

Още 8 пациенти с коронавирус

Така общият брой на установените случаи са 51, каза ген. Венцислав Мутафчийски
1 2 3 4 5 ... 25 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020