зараза

Борисов и Радев се обединиха за мерките

15-03-2020 12:29
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Борисов и Радев се обединиха за меркитеПо 1000 лв. допълнително за медиците, които са на първа линия и работят с коронавируса
Правителството да предложи механизми за подпомагане на най-засегнатите. Трябва всички да сме солидарни с тези, които най-силно ще усетят последиците от кризата. Това е начина да си върнем доверието в държавата и обществото. Това каза президентът Румен Радев след срещата с премиера Бойко Борисов, на която те обсъдиха мерките за ограничаване разпространението на коронавируса. Премиерът се съгласи, че трябва да бъдат защитени най-засегнатите, но подчерта, че трябва внимателно да се следи финансовото състояние на страната.
„Най-спешното в момента е да можем да защитим лекарите, медицинските сестри и всички останали. Затова решихме да се дават по 1000 лв. на медиците, които са на първа линия и работят с коронавируса", подчерта Борисов. „Епидемията ще подложи на изпитания здравната система и всяка социална система в страната. Да изразим своето уважение към българските лекари и медицински сестри, които ще трябва да издържат в една кризисна ситуация. Нашето оцеляване зависи от тях. 30 години българите се спасяват поединично, но този смъртоносен вирус ни кара да се осъзнаем", каза пезидентът и призова за единство. Той благодари на всички българи, които са се записали да помагат доброволно, защото те са изразители на тази солидарност.

 

„Извънредното положение е с едномесечен

срок и аз го приемам като временна мярка. Моят призив е да не се поддаваме на паниката. Българките институции работят във форс мажьор и трябва да признаем техните усилия. Да изпълняваме стриктно ограничителните мерки и указанията на властите. Те са животоспасяващи", каза още Румен Радев. По думите му обаче само с ограничения, забрани и наказания, не можем да излезем от тази криза като истинско здраво общество. „Кризата поставя на изпитание малкия и средния бизнес и тук българското правителство следва да предложи механизми за подпомагане", категоричен бе президентът. Той призова правителството да оцени своите приоритети и да се търси активната помощ на ЕС, така че да бъдат подпомогнати най-слабите.


„Тази криза е възможност да излезем като народ,

който може да преодолява изпитанията. В който поколенията могат да си подадат ръка. Ако преодолеем тази епидемия, ние ще намерим решение и за натрупаните проблеми", посочи още държавният глава. „Моят призив е единство и солидарност. Вярвам, че заедно и обединени ще се справим" категоричен е президентът.

Премиерът Борисов изрази солидарност с думите на президента и със заключенията му за единството. Според него най-спешното в момента е да бъдат защитени лекарите, сестрите, лаборантите и всички, които работят с коронавируса. Затова те ще получават по 1000 лв. допълнително. Бойко Борисов обаче каза, че трябва да се следи финансовото състояние на държавата, защото трябва да се мисли за пенсиите, за заплатите на държавните служители.

И поясни, че през социалния фонд всички,

които излизат в болнични и компаниите, които фалират, ще бъдат защитени. „Функционирането на държавата идва от данъците, когато не се плащат данъци, няма как да се плащат заплати и пенсии", поясни Борисов. „От криза не се излиза по-богат", заключи премиерът.

Той заяви, че от Щаба ежедневно ще предоставят информация на президента за мерките, които се предприемат, като уточни, че дори да са имали някакви разминавания, сега не е време за тях.
В Гърция само след отрицателен тест

В Гърция само след отрицателен тест

Той се се признава, ако е направен до 72 часа преди пътуването
Приходите от осигуровки надолу с 23%

Приходите от осигуровки надолу с 23%

За май постъпленията в НОИ са намалели с 146 млн. лв. заради увеличената безработицата след КОВИД

Пак КОВИД в голяма шивашка фабрика

Пак КОВИД в голяма шивашка фабрика

Три детски градини във Варна са затворени заради короновируса
Близо 8000 са болничните за карантина

Близо 8000 са болничните за карантина

От НОИ отчитат спад на общите разходи по това перо за първите шест месеца на годината

Провалът с коронавируса е общ

Провалът с коронавируса е общ

Той е плод на тоталната злоупотреба с власт от всички политически сили и пълното безхаберие на хората
Няма забавяне с PCR-тестовете

Няма забавяне с PCR-тестовете

Процесът може да отнеме от 15 минути до над 12 часа в зависимост от населеното място, обясни Ананиев

Без свиждания в старческите домове

Без свиждания в старческите домове

Отворени остават дневните центрове и звената „Майка и бебе", съобщиха от социалното министерство
Какво ни трябва, за да стигнем до гръцкото море

Какво ни трябва, за да стигнем до гръцкото море

Не тръгвайте за там, ако не сте получили QR-код, категорични са от външно министерство

Борисов иска дебат за КОВИД

Борисов иска дебат за КОВИД

Нека да внимаваме, защото накрая всички ще съжаляваме, каза премиерът
Нов рекорд – 330 случая на КОВИД

Нов рекорд – 330 случая на КОВИД

Най-много са болните хора в София, Пловдив и Варна, показват официалните данни
1 2 3 4 5 ... 102 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020