зараза

Борисов и Радев се обединиха за мерките

15-03-2020 12:29
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Борисов и Радев се обединиха за меркитеПо 1000 лв. допълнително за медиците, които са на първа линия и работят с коронавируса
Правителството да предложи механизми за подпомагане на най-засегнатите. Трябва всички да сме солидарни с тези, които най-силно ще усетят последиците от кризата. Това е начина да си върнем доверието в държавата и обществото. Това каза президентът Румен Радев след срещата с премиера Бойко Борисов, на която те обсъдиха мерките за ограничаване разпространението на коронавируса. Премиерът се съгласи, че трябва да бъдат защитени най-засегнатите, но подчерта, че трябва внимателно да се следи финансовото състояние на страната.
„Най-спешното в момента е да можем да защитим лекарите, медицинските сестри и всички останали. Затова решихме да се дават по 1000 лв. на медиците, които са на първа линия и работят с коронавируса", подчерта Борисов. „Епидемията ще подложи на изпитания здравната система и всяка социална система в страната. Да изразим своето уважение към българските лекари и медицински сестри, които ще трябва да издържат в една кризисна ситуация. Нашето оцеляване зависи от тях. 30 години българите се спасяват поединично, но този смъртоносен вирус ни кара да се осъзнаем", каза пезидентът и призова за единство. Той благодари на всички българи, които са се записали да помагат доброволно, защото те са изразители на тази солидарност.

 

„Извънредното положение е с едномесечен

срок и аз го приемам като временна мярка. Моят призив е да не се поддаваме на паниката. Българките институции работят във форс мажьор и трябва да признаем техните усилия. Да изпълняваме стриктно ограничителните мерки и указанията на властите. Те са животоспасяващи", каза още Румен Радев. По думите му обаче само с ограничения, забрани и наказания, не можем да излезем от тази криза като истинско здраво общество. „Кризата поставя на изпитание малкия и средния бизнес и тук българското правителство следва да предложи механизми за подпомагане", категоричен бе президентът. Той призова правителството да оцени своите приоритети и да се търси активната помощ на ЕС, така че да бъдат подпомогнати най-слабите.


„Тази криза е възможност да излезем като народ,

който може да преодолява изпитанията. В който поколенията могат да си подадат ръка. Ако преодолеем тази епидемия, ние ще намерим решение и за натрупаните проблеми", посочи още държавният глава. „Моят призив е единство и солидарност. Вярвам, че заедно и обединени ще се справим" категоричен е президентът.

Премиерът Борисов изрази солидарност с думите на президента и със заключенията му за единството. Според него най-спешното в момента е да бъдат защитени лекарите, сестрите, лаборантите и всички, които работят с коронавируса. Затова те ще получават по 1000 лв. допълнително. Бойко Борисов обаче каза, че трябва да се следи финансовото състояние на държавата, защото трябва да се мисли за пенсиите, за заплатите на държавните служители.

И поясни, че през социалния фонд всички,

които излизат в болнични и компаниите, които фалират, ще бъдат защитени. „Функционирането на държавата идва от данъците, когато не се плащат данъци, няма как да се плащат заплати и пенсии", поясни Борисов. „От криза не се излиза по-богат", заключи премиерът.

Той заяви, че от Щаба ежедневно ще предоставят информация на президента за мерките, които се предприемат, като уточни, че дори да са имали някакви разминавания, сега не е време за тях.
498 случая с КОВИД-19, 32 оздравели

498 случая с КОВИД-19, 32 оздравели

Заразата стъпи за първи път и във Враца, заразените медици са 23, каза ген. Венцислав Мутафчийски
Извънредното положение е до 13 май

Извънредното положение е до 13 май

Парламентът гласува на първо четене актуализацията на бюджета на държавата
485 случая на КОВИД-19, 14 смъртни

485 случая на КОВИД-19, 14 смъртни

В болнични условия се лекуват 173-а пациенти, сочат последните данни на Националния оперативен щаб
Върховен съдия с КОВИД-19

Върховен съдия с КОВИД-19

ВАС разпореди дезинфекция на всички помещения, не допускат в съда контактните на заразения
Обичайте вашите близки

Обичайте вашите близки

Послание от медиците в КАИЛ(реанимация) на УМБАЛ "Св. Анна" - София
Преминахме прага от 1 млн. с КОВИД-19 в света

Преминахме прага от 1 млн. с КОВИД-19 в света

За 8 дни броят на заразените се е удвоил, жертвите са близо 54 000
Борисов: Радев да наложи вето, ако счита мерките за нещо лошо

Борисов: Радев да наложи вето, ако счита мерките за нещо лошо

Аз ще изкарам депутатите от ГЕРБ от пленарната зала, допълни министър-председателят в отговор на критиките на държавния глава
Мизерията не е спасение от вируса

Мизерията не е спасение от вируса

Хората в нужда очакват помощ, а не оферта за заем, каза президентът Румен Радев
Купуваме над 200 хил. опаковки на лекарства от Китай

Купуваме над 200 хил. опаковки на лекарства от Китай

Хидроксихлорохин и азитромицин се използват в различни комбинации при терапията за КОВИД-19, казаха от Министерски съвет на заболяването.
Прекомерното медийно потребление ражда паника

Прекомерното медийно потребление ражда паника

60% от хората, потърсили психотерапевтична помощ, са притеснени за икономическите последствия на кризата с Ковид-19, каза психологът Радост Овагимян
1 2 3 4 5 ... 39 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли удължаването на мерките за борба с пандемията от COVID-19?

Април 2020