лица

Красивият ловец на лъжи

13-03-2020 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Красивият ловец на лъжиНай-много мразя да ме лъжат, за това избрах професия, която се бори с лъжите, казва инспектор Весела Крумова
Ловецът на лъжи се казва Весела Крумова. Тя е на 28 години и е инспектор по обществено здраве в Столична регионална здравна инспекция. Броени дни преди професионалният празник на здравния инспектор, 15 март се срещаме с нея. С инспектор Крумова ще си поговорим за професията, за предизвикателствата и за моралните устои, така нужни на съвременното общество.
Весела Крумова е завършила медицинския колеж „Йорданка Филаретова", а след това магистратура в МУ- Варна. Помолих я да ми разкаже какво означава да си здравен инспектор. А тя ми отговоря, че това са хората, който извършват контрол за нарушаване на изискванията за общественото здраве. На практика това са хората, които проверяват обекти с обществено предназначение, дейности и стоки със значение за здравето на човека, фактори на жизнената среда и много други задачи, които имат връзка с опазване здравето на човека и здравните изискания възникнали във всеки един момент от трудовата дейност. Въобще тя е едно от зорките очи, което се грижи правилата и нормите на здравното министерство да бъдат стриктно изпълнявани.

Весела е родом от Ямбол,

семейството й се установява в София, когато тя е седемгодишна. Нито майка й, нито баща й имат професии свързани със здравеопазването. Към тази професия се насочва, след разговор с приятел. Тогава е абитуриентка и се чудела в какво да хвърли усилията си. Той й разказва за непозната професия на здравен инспектор и за силата да правиш здравни добрини. И до днес му е благодарна, че е успяла да попадне на точното място, сред прекрасни колеги, с които се работи с удоволствие. Кандидатства в Медицинския колеж „Йорданка Филаретова" и е приета. Завършва и решава, че знанията трябва да се надградят, затова завършва магистратура по „Опазване и контрол на общественото здраве" в МУ- Варна.

Питам я за емоцията от първият работен ден

А тя ми разказва, че той не е бил стресиращ и изпълнен с притеснение от неизвестността. Тя е знаела, точно къде отива и с какви хора ще работи, защото в Столичното РЗИ е била в стажантската практиката. А днешните й колеги са били професионалните обучители. „Работя в отдел Трудова медицина. За мен още като студентка трудовата медицина беше много интересна наука. „Хигиена на труда" и „Трудова медицина" ми бяха любимите предмети", споделя Весела. Днес инспектор Крумова също обучава студентите, които идват на стаж в РЗИ- София. Казва, че има по 30 млади хора в курс и всички имат желание да станат инспектори.

Кръстена е на баба си по бащина

линия. Старата българска традиция е спазена, с усмивка добавя, че когато му дойде времето и тя ще постъпи като майка си, да уважи родителите на съпруга си, защото на старите хора на почит трябва да са. Вярва, че името е орисия и разказва, че е преминала пред доста житейски изпитания с усмивка на уста. Весела има много приятели, които са и казвали, че името й най-добре я описва. В почивните дни обича да се среща с тях, но след работа предпочита да се прибере вкъщи. „ Работното ми ежедневие е свързано с контакти с доста различни хора всеки ден, предвид проверките, които правим. Затова обичам след работа да си стоя вкъщи, просто да си почвам", уточнява инспектор Крумова. Къщата й е пълна с орхидеи. Имам поне десетина и лесно се гледат, стига да ги поставиш на правилното място, обяснява тя.

Народните танци са начинът,

по който зарежда душата и тренира тялото си. Баба й е от Стралджа, градът с най-хубавата ракия, затова на празници предпочита това е питието за наздравицата. Казва, че родата й е голяма, но за съжаление все по-рядко успяват да се съберат. А иначе и морето и планината са любимите места за почивка. Весела освен народните танци обожава да кара ски и не пропуска зимното удоволствие. От родителите си е научила златното правило, че глаголът „не мога" в живота не съществува. Има друг, който е по- важен и значим, той е „не искам". За това се е научила нещата, които иска да ги случва. Приятелите й виждайки резултатите, които постига се шегуват, че е родена под щастлива звезда, щом с каквото се захване го довежда до успешен край. За празника на здравния инспектор, 15 март поздравява колегите си от цялата страна и им желае здраве и професионално удовлетворение. На студентите, които ще поемат професионалния път на инспектор по обществено здраве дава съвет да надграждат бакалавърската степен с магистърска, а защо не и с докторска.Майка Тереза от Монтана

Майка Тереза от Монтана

Патронажната сестра Даниела Томова обикаля 18 села, за да лекува най-бедните и да им вдъхва надежда

Скромният отговор на славата

Скромният отговор на славата

Няма как да не съм вярващ и да работя това, раждането е Божествено дело, казва д-р Иван Китов
Магията на Новолунието

Магията на Новолунието

В миналото е съществувало поверие, че името, дадено на детето при раждане, оказва влияние върху съдбата му. Днес едва ли някой вярва в „програма", която определя пътя на човек. И все пак, малко вълшебство в живота не е излишно. Поне така ми се струва, че се е получило при д-р Айча Заралиева. Защото името й означава Новолуние.
За стрелките на времето и спортния хъс

За стрелките на времето и спортния хъс

Най-голямата ми болка е, че покрай свръхинформираността на хората, медицината "олекна", казва проф. Асен Балтов
Лъчи от доброта

Лъчи от доброта

Мечтая да видя всичко смислено, което е създало човечеството , защото този свят е чудесен, казва д-р Румяна Станоева
Духовният лечител на българите в Страсбург

Духовният лечител на българите в Страсбург

Мечтая, един ден да имаме тук хубава българска църква, в която да служа, каза отец Георги
Когато математиците станат лекари

Когато математиците станат лекари

Кабинетите на джипитата са с най-широко отворени врати, казва д-р Румен Алексов
Ангелът на българските лекари  в чужбина

Ангелът на българските лекари в чужбина

Българската общност е нещо много важно, когато стане въпрос за работа и квартира, само българин може да ти помогне, каза Наталия Константинова
Очи в очи с КОВИД-19

Очи в очи с КОВИД-19

Винаги съм работила спешност, защото това беше мечтата ми, каза д-р Дияна Димитрова
За здрава ценностна система

За здрава ценностна система

Не съм колебал нито за миг да стана доброволец, в ситуация като тази, в която се намира страната ми
1 2 3 4 5 ... 17 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020