лица

Красивият ловец на лъжи

13-03-2020 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Красивият ловец на лъжиНай-много мразя да ме лъжат, за това избрах професия, която се бори с лъжите, казва инспектор Весела Крумова
Ловецът на лъжи се казва Весела Крумова. Тя е на 28 години и е инспектор по обществено здраве в Столична регионална здравна инспекция. Броени дни преди професионалният празник на здравния инспектор, 15 март се срещаме с нея. С инспектор Крумова ще си поговорим за професията, за предизвикателствата и за моралните устои, така нужни на съвременното общество.
Весела Крумова е завършила медицинския колеж „Йорданка Филаретова", а след това магистратура в МУ- Варна. Помолих я да ми разкаже какво означава да си здравен инспектор. А тя ми отговоря, че това са хората, който извършват контрол за нарушаване на изискванията за общественото здраве. На практика това са хората, които проверяват обекти с обществено предназначение, дейности и стоки със значение за здравето на човека, фактори на жизнената среда и много други задачи, които имат връзка с опазване здравето на човека и здравните изискания възникнали във всеки един момент от трудовата дейност. Въобще тя е едно от зорките очи, което се грижи правилата и нормите на здравното министерство да бъдат стриктно изпълнявани.

Весела е родом от Ямбол,

семейството й се установява в София, когато тя е седемгодишна. Нито майка й, нито баща й имат професии свързани със здравеопазването. Към тази професия се насочва, след разговор с приятел. Тогава е абитуриентка и се чудела в какво да хвърли усилията си. Той й разказва за непозната професия на здравен инспектор и за силата да правиш здравни добрини. И до днес му е благодарна, че е успяла да попадне на точното място, сред прекрасни колеги, с които се работи с удоволствие. Кандидатства в Медицинския колеж „Йорданка Филаретова" и е приета. Завършва и решава, че знанията трябва да се надградят, затова завършва магистратура по „Опазване и контрол на общественото здраве" в МУ- Варна.

Питам я за емоцията от първият работен ден

А тя ми разказва, че той не е бил стресиращ и изпълнен с притеснение от неизвестността. Тя е знаела, точно къде отива и с какви хора ще работи, защото в Столичното РЗИ е била в стажантската практиката. А днешните й колеги са били професионалните обучители. „Работя в отдел Трудова медицина. За мен още като студентка трудовата медицина беше много интересна наука. „Хигиена на труда" и „Трудова медицина" ми бяха любимите предмети", споделя Весела. Днес инспектор Крумова също обучава студентите, които идват на стаж в РЗИ- София. Казва, че има по 30 млади хора в курс и всички имат желание да станат инспектори.

Кръстена е на баба си по бащина

линия. Старата българска традиция е спазена, с усмивка добавя, че когато му дойде времето и тя ще постъпи като майка си, да уважи родителите на съпруга си, защото на старите хора на почит трябва да са. Вярва, че името е орисия и разказва, че е преминала пред доста житейски изпитания с усмивка на уста. Весела има много приятели, които са и казвали, че името й най-добре я описва. В почивните дни обича да се среща с тях, но след работа предпочита да се прибере вкъщи. „ Работното ми ежедневие е свързано с контакти с доста различни хора всеки ден, предвид проверките, които правим. Затова обичам след работа да си стоя вкъщи, просто да си почвам", уточнява инспектор Крумова. Къщата й е пълна с орхидеи. Имам поне десетина и лесно се гледат, стига да ги поставиш на правилното място, обяснява тя.

Народните танци са начинът,

по който зарежда душата и тренира тялото си. Баба й е от Стралджа, градът с най-хубавата ракия, затова на празници предпочита това е питието за наздравицата. Казва, че родата й е голяма, но за съжаление все по-рядко успяват да се съберат. А иначе и морето и планината са любимите места за почивка. Весела освен народните танци обожава да кара ски и не пропуска зимното удоволствие. От родителите си е научила златното правило, че глаголът „не мога" в живота не съществува. Има друг, който е по- важен и значим, той е „не искам". За това се е научила нещата, които иска да ги случва. Приятелите й виждайки резултатите, които постига се шегуват, че е родена под щастлива звезда, щом с каквото се захване го довежда до успешен край. За празника на здравния инспектор, 15 март поздравява колегите си от цялата страна и им желае здраве и професионално удовлетворение. На студентите, които ще поемат професионалния път на инспектор по обществено здраве дава съвет да надграждат бакалавърската степен с магистърска, а защо не и с докторска.Очи в очи с КОВИД-19

Очи в очи с КОВИД-19

Винаги съм работила спешност, защото това беше мечтата ми, каза д-р Дияна Димитрова
За здрава ценностна система

За здрава ценностна система

Не съм колебал нито за миг да стана доброволец, в ситуация като тази, в която се намира страната ми
Любовта е над всичко

Любовта е над всичко

Моето хоби е образната диагностика, каза д-р Ваня Страхинова
Четвърто поколение медик

Четвърто поколение медик

Винаги съм искал да бъда хирург, колебанието беше във вида хирургия, казва д-р Димитър Пенчев
Богатството на сивите нюанси

Богатството на сивите нюанси

Мечтая доброто да се случва, все повече между нас, каза проф. Росен Коларов
Посланичката на любовта

Посланичката на любовта

Музата, която ме е споходила е любовта във всичките й измерения, казва д-р Джина Дундова- Панчева
Една дарена икона и един спасен кръст

Една дарена икона и един спасен кръст

Всеки понеделник и петък влизам в храма на Александровска болница, освен за семейството ми се моля и за моите пациенти, казва д-р Найден Кандиларов.
Чудесата на зрелия избор

Чудесата на зрелия избор

Човек, трябва да избира професия със сърцето си, казва Станислава Базовичка
Планинска легенда

Планинска легенда

В планината солови акции няма, това е отборна работа на добре смазана машина, казва планинския спасител Иван Драгошинов
Лекарят, който спира „света“ да се върти

Лекарят, който спира „света“ да се върти

За световъртежа малко се учи в университета, за мен той винаги е бил професионално изкушение, казва д-р Георги Савов
1 2 3 4 5 ... 16 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Коя е най-голямата опасност за хората по време на настоящата пандемия

Април 2020