промяна

Отменят бъбречните консултации в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

10-03-2020 11:06
Clinica.bg

press@clinica.bg
Отменят бъбречните консултации в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“Те ще се провеждат от 16 до 20 март 2020, съобщиха от лечебното заведение
Отменят безплатните консултации в УМБАЛ „Св. Иван Рилски", които болница обяви по повод Международния ден на бъбречните заболявания. От лечебното заведение съобщават, че те ще се проведат от 16 до 20 март 2020, между 14 и 16 часа в Клиниката по нефрология.
Прегледите са насочени към пациенти с хронична бъбречна недостатъчно или такива с артериална хипертония. Медиците напомнят, че желаещите да получат консултация, трябва да носят предхождащи изследвания и епикризи. Задължително е и предварително записване на тел. 02/952 38 33.

 

Целта на кампанията е да се обърне

внимание върху връзката между бъбречните заболявания и артериалната хипертония. Доказано е, че правилният контрол на високото кръвно налягане може да бъде ключов за спиране хода на хроничната бъбречна недостатъчност и недопускането тя да стигне до крайна фаза, налагаща хемодиализа или трансплантация.Специалстите напомнят, че

бъбреците имат водеща функция в регулацията на кръвното налягане. Същевременно високото кръвно налягане е сред основните причини за прогресивно увреждане на бъбречната функция. По официални данни около 2 млн. са хипертониците в България. От тях 1 млн. не подозират, че имат високо кръвно налягане. Едва около 500 хил. от диагностицираните се лекуват, а при 250 хил. от тях лечението не е подходящо. Това означава, че в България има около 1 750 000 човека, чийто бъбреци могат да бъдат спасени при навременна диагностика и съобразено с основното им състояние лечение.

„При бъбречна недостатъчност

артериалната хипертония е правило, а липсата й – изключение. В този случай тя често е резистентна към медикаментите. Затова към контролирането й трябва да се пристъпи с особено внимание", обяснява доц. Атанас Кундурджиев, началник на Клиниката по нефрология. Затова препоръката на нефролозите е болни с хронична бъбречна недостатъчност да поддържат кръвното си налягане под 130/80 mmHg. Предвид новата обстановка у нас, свързана с откриването на първите случаи на Covit 19, е възможна промяна в графика за прегледи, за това желаещите да се възползват от прегледите да следят сайта на лечебното заведение.В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

От 8 до 10 юни ще преглеждат без пари за бъбречни заболявания
Очаква се свръхпоток в болниците

Очаква се свръхпоток в болниците

Надзорният съвет на НЗОК отпусна допълнителни средства на болниците и медиците, за да се справят с последиците от пандемията. Ще помогнат ли те за оцеляване на лечебните завединия, попитахме д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и представител на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК.
Психичното здраве на българите не се подобрява

Психичното здраве на българите не се подобрява

Стресът, качеството на живот и условията на труд са сред причините за това, сочат изводите от Годишния доклад за здравето на гражданите
БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
Редактират фарма-ръководството по неврология

Редактират фарма-ръководството по неврология

Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
Нова сграда за Детската болница

Нова сграда за Детската болница

Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Увеличение на раходите за извънболнична помощ и спад на тези за лекарства предвижда Националната програма "България 2030"
1 2 3 4 5 ... 215 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020