Проблем

Над 800 деца в болница от дрога и алкохол

10-03-2020 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Над 800 деца в болница от дрога и алкохолМомичетата упорито настигат момчетата в негативната статистика, сочат данните на НЦОЗА
Общо 11 094 души са преминали през болница с остро отравяне, свързано с употребата на наркотици и алкохол през 2019 г. При 807 от случаите става въпрос за деца до 15 години, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи. Запазва се и тенденцията непълнолетните да комбинират дрога с твърд алкохол. Тези „коктейли" са изпратили в токсикологиите 116 тийнейджъри.
Все по-често след запой или употреба на наркотици в болница се озовават не само момчета – 454 на брой, но и представителки на нежния пол. През 2019 г. общо 353 момичетата в ученическа възраст /до 15 години/ са приети в клиниките. Още 252 са на възраст между 16 и 18 години. При пълнолетните числата се променят и представителите на силния пол водят сериозно в класацията – 7895 са мъжете, лекувани срещу алкохол и наркотици. За сравнение жените в тази възраст в такова състояние са били 1599.

 

Въпреки опитите за превенция

сред учениците, проблемът с наркотиците през последните години остава сериозен. Децата най-често започват с марихуана и тютюн, но понякога стигат до амфетамини и метамфетамини - синтетичен наркотик със стимулиращо действие. Децата се „зарибяват" най-вече в дискотеките.

Последният световен доклад за наркотиците, публикуван на 26 юни (Международен ден за борба с злоупотребата с наркотици и нелегалния наркотрафик)показват, че неблагоприятните последици за здравето от употребата на наркотици са по-тежки и широко разпространени, отколкото се смяташе преди. В световен мащаб около 35 милиона души страдат от заболявания, свързани с употреба на наркотици и се нуждаят от услуги за лечение.


Данните са от 2017 г. и показват,

че около 271 милиона души, или 5,5% от световното население на възраст между 15 и 64 години, са употребявали наркотици поне веднъж през предходната година. Около 53 млн. души по света са използвали опиоиди през предходната година, 56% повече от предишната година. От тях около 29 милиона са използвали опиати като хероин и опиум - 50% повече отколкото през предходната година.

Опиоидите продължават да причиняват най-много вреди. Употребата им е довела до две трети от смъртните случаи, свързани с наркотици. Хората, които си инжектират наркотици - около 11 милиона през 2017 г. са сред най-застрашените. Повече от половината от тях живеят с хепатит С, а приблизително един от всеки 8 живее с ХИВ.

Според доклада "Глобална тежест на заболяванията" за 2017 г. в световен мащаб са настъпили 585 000 смъртни случая. Около половината от смъртните случаи се дължат на нелекуван хепатит.В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

От 8 до 10 юни ще преглеждат без пари за бъбречни заболявания
Очаква се свръхпоток в болниците

Очаква се свръхпоток в болниците

Надзорният съвет на НЗОК отпусна допълнителни средства на болниците и медиците, за да се справят с последиците от пандемията. Ще помогнат ли те за оцеляване на лечебните завединия, попитахме д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и представител на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК.
Психичното здраве на българите не се подобрява

Психичното здраве на българите не се подобрява

Стресът, качеството на живот и условията на труд са сред причините за това, сочат изводите от Годишния доклад за здравето на гражданите
БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
Редактират фарма-ръководството по неврология

Редактират фарма-ръководството по неврология

Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
Нова сграда за Детската болница

Нова сграда за Детската болница

Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Увеличение на раходите за извънболнична помощ и спад на тези за лекарства предвижда Националната програма "България 2030"
1 2 3 4 5 ... 215 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020