позиция

Ананиев: Провокация срещу държавността

06-03-2020 16:12
Clinica.bg

press@clinica.bg
Ананиев: Провокация срещу държавносттаНСО са действали правилно, голяма част от исканията на сестрите са изпълнени, коментира премиерът Бойко Борисов
Снимка: Дарик
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев определи барикадирането на сестрите в Народното събрание като „директна провокация срещу държавността". Той подчерта, че вече ще разговаря само с легитимни организации.
„Никога аз, премиерът и правителството не сме отказвали диалог. Последната ми среща с протестиращите беше само преди 9 дни и тогава за пореден път чух нови искания – за защитена професия, за борса на медицинските сестри, да бъдат извадени само сестрите от търговската дейност на болниците, да минат в първа категория труд и ред други. С всяка следваща среща те поставят нови искания – кое от кое по-неизпълнимо", заяви министър Ананиев след днешното извънредно заседание на Съвета на здравните министри в Брюксел.

 

Проблемът е, че техните искания

 

са с претенцията за реформа, но, ако ние подходим като популисти и кажем „да" на всичко – това е катастрофа за здравната система, стана ясно още от думите на Ананиев. Той посочи, че няма как държавата да фиксира 1220 лева чиста стартова заплата на медицинска сестра. Министърът реторично попита: „По-малко ли са учили, по-малко необходими ли са на обществото ни инженерите, строителите и колко още професии? Ами ако утре лекарите поискат 4 минимални работни заплати, а професорите по медицина - 6 минимални? Какво се получава? Получава се пълен хаос", категоричен е министърът

 

По отношение на искането болниците

 

да не бъдат търговски дружества Ананиев коментира, че ако това бъде прието, ресурсът няма да е достатъчен за всички, просто защото е ограничен. „Като резултат - качеството на медицинската помощ ще се влоши и тогава, с основание, всички ще бъдат недоволни, по-недоволни от сега. Няма как да се разпределят пари на калпак", каза още Кирил Ананиев. Той беше категоричен, че е изпълнил всички искания, които са реалистични и не поставят здравната система на България в риск. Министърът призова всички, които в момента се опитват да извлекат политически дивиденти в контекста на предстоящите избори, посочвайки БСП и Мая Манолова, да спрат да манипулират хората. По думите на министъра след провокацията от последните часове,оттук нататък Министерството на здравеопазването ще води разговори единствено с легитимно признатите организации.

Борисов: НСО са действали правилно

НСО са действали правилно, а по голяма част от исканията на сестрите са изпълнени. Така премиерът Бойко Борисов коментира ситуацията с барикадиралите се в Партийния дом медицински сестри.

„Това е отговорът ми за тези, които ме атакуват. НСО правилно са действали – това са български сестри, български майки, съпруги. Какво толкова е станало, че са преспали там – да ги дърпат, бутат и извличат насила не е красиво и джентълменско. По-добре е така, отколкото да са влезли със сила", добави Борисов, цитиран от БГНЕС.

Според министър-председателя създалата се ситуация е с очевидно политически привкус. „Вижда се кой отива при тях", отбеляза той. Премиерът отбеляза и, че много от исканията на медицинските сестри вече са изпълнени. „Не 50, а 500 милиона повече дадохме за здравеопазването в новия бюджет. Приятни хора, мисля, че и с много добро се разделихме. Останах малко учуден от това, което се е случило", посочи Борисов.

 


МЗ определя щатовете, ЦСМП разпределя длъжностите

МЗ определя щатовете, ЦСМП разпределя длъжностите

Това е заложено в проекта за промяна на Правилника за устройството и дейността на център за спешна медицинска помощ
Държавата подцени здравната система

Държавата подцени здравната система

Ковид-19 постави пред изпитание не само всеки човек, но и цялата ни здравна система. Под въпрос са всички разчети на публичните средства, които бяха направени миналата година, а дейността на болниците и лекарите се промени. Затова НЗОК реши да им плаща по 85% от приходите, които са имали през януари, независимо колко са работили. Добра ли е тази мярка, попитахме проф. Григор Димитров.

Утвърдиха изискванията за лечение на тежки заболявания

Утвърдиха изискванията за лечение на тежки заболявания

Надзорният съвет на НЗОК разреши да се отпускат лекарства с протоколи за 1 година
Реално ще получим не повече от 60 на сто

Реално ще получим не повече от 60 на сто

Анексът показва, че УС на БЛС е в невъзможност да отстоява интересите на съсловието, каза д-р Галинка Павлова
Ананиев: Имате подкрепата на обществото ни

Ананиев: Имате подкрепата на обществото ни

Смисълът на днешния празник е да Ви засвидетелстваме уважението, което заслужавате
Разписаха парите на болниците

Разписаха парите на болниците

Лечебните заведения ще получат 85% от бюджетите си в извънредното положение, независимо от отчетената дейност за период
Подписаха договора за Детската болница

Подписаха договора за Детската болница

Работна комисия от педиатри от различни специалности ще одобряват проектите за отделните отделения
Живеем 6 години по-малко от другите в ЕС

Живеем 6 години по-малко от другите в ЕС

Намалява детската смъртност на 5.8 на 1000 живородени, сочи доклад на МЗ за здравето
Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Доплащаме от джоба си главно за лекарства и в извънболнична помощ
Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Запазва се тенденцията мъжете да боледуват повече от жените
1 2 3 4 5 ... 212 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Коя е най-голямата опасност за хората по време на настоящата пандемия

Април 2020