позиция

Ананиев: Провокация срещу държавността

06-03-2020 16:12
Clinica.bg

press@clinica.bg
Ананиев: Провокация срещу държавносттаНСО са действали правилно, голяма част от исканията на сестрите са изпълнени, коментира премиерът Бойко Борисов
Снимка: Дарик
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев определи барикадирането на сестрите в Народното събрание като „директна провокация срещу държавността". Той подчерта, че вече ще разговаря само с легитимни организации.
„Никога аз, премиерът и правителството не сме отказвали диалог. Последната ми среща с протестиращите беше само преди 9 дни и тогава за пореден път чух нови искания – за защитена професия, за борса на медицинските сестри, да бъдат извадени само сестрите от търговската дейност на болниците, да минат в първа категория труд и ред други. С всяка следваща среща те поставят нови искания – кое от кое по-неизпълнимо", заяви министър Ананиев след днешното извънредно заседание на Съвета на здравните министри в Брюксел.

 

Проблемът е, че техните искания

 

са с претенцията за реформа, но, ако ние подходим като популисти и кажем „да" на всичко – това е катастрофа за здравната система, стана ясно още от думите на Ананиев. Той посочи, че няма как държавата да фиксира 1220 лева чиста стартова заплата на медицинска сестра. Министърът реторично попита: „По-малко ли са учили, по-малко необходими ли са на обществото ни инженерите, строителите и колко още професии? Ами ако утре лекарите поискат 4 минимални работни заплати, а професорите по медицина - 6 минимални? Какво се получава? Получава се пълен хаос", категоричен е министърът

 

По отношение на искането болниците

 

да не бъдат търговски дружества Ананиев коментира, че ако това бъде прието, ресурсът няма да е достатъчен за всички, просто защото е ограничен. „Като резултат - качеството на медицинската помощ ще се влоши и тогава, с основание, всички ще бъдат недоволни, по-недоволни от сега. Няма как да се разпределят пари на калпак", каза още Кирил Ананиев. Той беше категоричен, че е изпълнил всички искания, които са реалистични и не поставят здравната система на България в риск. Министърът призова всички, които в момента се опитват да извлекат политически дивиденти в контекста на предстоящите избори, посочвайки БСП и Мая Манолова, да спрат да манипулират хората. По думите на министъра след провокацията от последните часове,оттук нататък Министерството на здравеопазването ще води разговори единствено с легитимно признатите организации.

Борисов: НСО са действали правилно

НСО са действали правилно, а по голяма част от исканията на сестрите са изпълнени. Така премиерът Бойко Борисов коментира ситуацията с барикадиралите се в Партийния дом медицински сестри.

„Това е отговорът ми за тези, които ме атакуват. НСО правилно са действали – това са български сестри, български майки, съпруги. Какво толкова е станало, че са преспали там – да ги дърпат, бутат и извличат насила не е красиво и джентълменско. По-добре е така, отколкото да са влезли със сила", добави Борисов, цитиран от БГНЕС.

Според министър-председателя създалата се ситуация е с очевидно политически привкус. „Вижда се кой отива при тях", отбеляза той. Премиерът отбеляза и, че много от исканията на медицинските сестри вече са изпълнени. „Не 50, а 500 милиона повече дадохме за здравеопазването в новия бюджет. Приятни хора, мисля, че и с много добро се разделихме. Останах малко учуден от това, което се е случило", посочи Борисов.

 


Касата отряза две болници с договори

Касата отряза две болници с договори

Без нови дейности остават софийската „Вита" и плевенския „Св. Пантелеймон"

Даренията към МЗ за К-19 секнаха

Даренията към МЗ за К-19 секнаха

Голяма част от средствата отиват за осигуряване на предпазни средства и защитни облекла
Обученията на спешна помощ се възобновяват

Обученията на спешна помощ се възобновяват

Курсовете бяха спрени временно заради пандемията от коронавирус
Тревожно е, че толкова медици са болни

Тревожно е, че толкова медици са болни

Ръст на случаите в училищата се очаква в края на другата седмица, каза доц. Ангел Кунчев
НС прие конкурсите за бордовете на болниците

НС прие конкурсите за бордовете на болниците

Надяваме се да отстоите повечето пари за работещите в НЦЗПБ, обърнаха се от ДПС към ГЕРБ
130 лева за PCR в РЗИ

130 лева за PCR в РЗИ

Толкова ще струва платеният тест и в центъра по заразни и паразитни болести
НС узакони изплащането на надлимитната

НС узакони изплащането на надлимитната

Депутатите приеха окончателно поправките в Закона за бюджета на НЗОК
Имаме прекалено много хоспитализации

Имаме прекалено много хоспитализации

Необходимо е да се изградят стандарти, чрез които да се прецизира нуждата от болнично лечение при всеки отделен пациент, казват от Български лекари за ново здравеопазване

Медици от първа линия - почетни граждани на Лом

Медици от първа линия - почетни граждани на Лом

Признанието е за шефа на РЗИ и лекар от Афганистан, поела инфекциозното на болницата
Изборният кодекс отложи бюджета на НЗОК

Изборният кодекс отложи бюджета на НЗОК

Пленарното заседание бе удължено и това даде отсрочка на парламентарните комисии
1 2 3 4 5 ... 232 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020