позиция

БЛС се обяви против окупацията

06-03-2020 14:50
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
БЛС се обяви против окупациятаНе можем да съдействаме в подменянето на демокрацията, заявиха от съсловната организация
Снимка: БГНЕС
„Винаги сме подкрепяли не само на думи, а и с действия справедливите искания на специалистите по здравни грижи, но не можем да бъдем участници, нито по някакъв начин да съдействаме в подменянето на демокрация". Това каза зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски на извънреден брифинг във връзка с барикадиралите се медицински сестри в Народното събрание. Той подчерта, че здравето няма цвят и лекарите и сестрите не трябва да бъдат замесвани в политически акции.
„Винаги сме стояли извън политическите действия, защото ние сме длъжни да се грижим за всички", допълни проф. Габровски. Той посочи, че декларацията на БЛС вече е получила подкрепа от регионалните съсловни организации от Смолян, Столична лекарска колегия, Разград, Бургас, Кюстендил, Добрич, Видин, Варна, Кърджали, Пазарджик, Хасково, Пловдив и Силистра и други.

 

Според зам.-председателя на БЛС сестрите, окопирали залата в парламента, са се обявили против основни ценности, наложени през последните години. „Целта е да се направи промяна в основното за нашата страна – либералната демокрация. Избрали сме либералната демокрация преди 30 години. Подобни фундаментални въпроси бяха отдавна загърбени", посочи той.

 

Проф. Габровски призова премирът

 

Бойко Борисов да не се поддава на ситуацията и посочи, че проблемите в здравеопазването трябва да се решават чрез легитимните структури и представители.

„Пет човека излизат на улицата да представят общност от сестри, а те нямат тяхното представителство", каза и председателят на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев. Той подчерта, че в момента цялото съсловие е ангажирано да опази обществото в ситуацията на грипна обстановка и действията на барикадиралите се сестри не помагат за това.
„Ние отместваме темата. Не искам да конкретизирам дали е политически характерът – всеки да си направи извода. Ние също можем да излезем на контрапротест", каза той. И поясни, че след протестите беше договорено увеличение на клиничните пътеки в болнична помощ, което ще помогне за по-високи доходи на всички. „Това е нормалният път, по който трябва да се постигат решенията – чрез преговори с легитимни организации. Съсловието работи много добре точно в тази насока", допълни той.

 

Председателят на Асоциацията на

 

специалистите по здравни грижи Милка Василева ясно заяви, че подкрепят исканията на колегите си, които протестират, но не одобряват начина, по който това се прави. Тя поясни, че възможна причина за ескалация на напрежението е прегарянето на медицинските сестри, след като години наред управляващите са пренебрегвали проблемите им.
„Присъединявам се към призива на проф. Габровски, че медицината е екипна дейност и ние всички заедно правим здравеопазване. За да се случи това, трябва да съществуват добри условия в системата. В последните 20 години проблемите на професионалистите по здравни грижи бяха определено пренебрегвани от всички управляващи. Хората прегоряха и ние виждаме какво се случва сега. Положението за нас е тревожно, защото това са наши колеги. В момента се притесняваме и за тяхното здравословно състояние и за проблемите, които те изваждат пред обществото, преувеличени в техните действия", каза милка Василева. Според нея трябва да има точна стратегия, която да определя развитието на българското здравеопазване. По този начин всеки ще знае мястото си в системата.

 

Позицията на съсловните организации

 

на лекарите и сестрите беше одобрена и от Сдружението на областните болници. „Категорично не подкрепяме крайните форми на протест, които ескалират напрежението. Призоваваме за конструктивен и спокоен диалог за реализация на очакваните позитивни промени в системата на здравеопазването", каза техният представител д-р Александър Величков. Същото становище беше изразено и от организациите на частните болници.МС направи холдинг за детската болница

МС направи холдинг за детската болница

Дружеството е с капитал от 100 милиона лева, които ще отидат за изграждането на клиниката

Подписват анекса до петък

Подписват анекса до петък

От 1 октомври електронно ще се отчитат 10% от специалистите в извънболничната помощ

Вдигат с 20 лв. и палиативните грижи

Вдигат с 20 лв. и палиативните грижи

Пътеката за КОВИД се увеличава двойно – на 1200, а заложените случаи ще са над 3000
Искаме по 1500 лв. компенсация за легло

Искаме по 1500 лв. компенсация за легло

Болниците правят допълнителни разходи за предпазни средства и дезинфектанти, казват организациите им
Епидемията забави лечението в чужбина

Епидемията забави лечението в чужбина

С отложен прием в чужбина са 22 деца и 13 възрастни, молбите към здравната каса намаляват
Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
2.1 млн. пътеки са отчетени за 2019 г.

2.1 млн. пътеки са отчетени за 2019 г.

По-малко пациенти са получавали медикаменти за домашно лечение
БЛС и НЗОК започват преговорите за КОВИД

БЛС и НЗОК започват преговорите за КОВИД

Съсловната организация иска увеличаване на клиничната пътека за лечението
ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

Да остане в сила сегашното положение, предлага депутатът Лъчезар Иванов, при което пак ще се искат пари от пациентите

1 2 3 4 5 ... 222 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли последното отпускане на мерките срещу КОВИД?

Юли 2020