позиция

БЛС се обяви против окупацията

06-03-2020 14:50
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
БЛС се обяви против окупациятаНе можем да съдействаме в подменянето на демокрацията, заявиха от съсловната организация
Снимка: БГНЕС
„Винаги сме подкрепяли не само на думи, а и с действия справедливите искания на специалистите по здравни грижи, но не можем да бъдем участници, нито по някакъв начин да съдействаме в подменянето на демокрация". Това каза зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски на извънреден брифинг във връзка с барикадиралите се медицински сестри в Народното събрание. Той подчерта, че здравето няма цвят и лекарите и сестрите не трябва да бъдат замесвани в политически акции.
„Винаги сме стояли извън политическите действия, защото ние сме длъжни да се грижим за всички", допълни проф. Габровски. Той посочи, че декларацията на БЛС вече е получила подкрепа от регионалните съсловни организации от Смолян, Столична лекарска колегия, Разград, Бургас, Кюстендил, Добрич, Видин, Варна, Кърджали, Пазарджик, Хасково, Пловдив и Силистра и други.

 

Според зам.-председателя на БЛС сестрите, окопирали залата в парламента, са се обявили против основни ценности, наложени през последните години. „Целта е да се направи промяна в основното за нашата страна – либералната демокрация. Избрали сме либералната демокрация преди 30 години. Подобни фундаментални въпроси бяха отдавна загърбени", посочи той.

 

Проф. Габровски призова премирът

 

Бойко Борисов да не се поддава на ситуацията и посочи, че проблемите в здравеопазването трябва да се решават чрез легитимните структури и представители.

„Пет човека излизат на улицата да представят общност от сестри, а те нямат тяхното представителство", каза и председателят на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев. Той подчерта, че в момента цялото съсловие е ангажирано да опази обществото в ситуацията на грипна обстановка и действията на барикадиралите се сестри не помагат за това.
„Ние отместваме темата. Не искам да конкретизирам дали е политически характерът – всеки да си направи извода. Ние също можем да излезем на контрапротест", каза той. И поясни, че след протестите беше договорено увеличение на клиничните пътеки в болнична помощ, което ще помогне за по-високи доходи на всички. „Това е нормалният път, по който трябва да се постигат решенията – чрез преговори с легитимни организации. Съсловието работи много добре точно в тази насока", допълни той.

 

Председателят на Асоциацията на

 

специалистите по здравни грижи Милка Василева ясно заяви, че подкрепят исканията на колегите си, които протестират, но не одобряват начина, по който това се прави. Тя поясни, че възможна причина за ескалация на напрежението е прегарянето на медицинските сестри, след като години наред управляващите са пренебрегвали проблемите им.
„Присъединявам се към призива на проф. Габровски, че медицината е екипна дейност и ние всички заедно правим здравеопазване. За да се случи това, трябва да съществуват добри условия в системата. В последните 20 години проблемите на професионалистите по здравни грижи бяха определено пренебрегвани от всички управляващи. Хората прегоряха и ние виждаме какво се случва сега. Положението за нас е тревожно, защото това са наши колеги. В момента се притесняваме и за тяхното здравословно състояние и за проблемите, които те изваждат пред обществото, преувеличени в техните действия", каза милка Василева. Според нея трябва да има точна стратегия, която да определя развитието на българското здравеопазване. По този начин всеки ще знае мястото си в системата.

 

Позицията на съсловните организации

 

на лекарите и сестрите беше одобрена и от Сдружението на областните болници. „Категорично не подкрепяме крайните форми на протест, които ескалират напрежението. Призоваваме за конструктивен и спокоен диалог за реализация на очакваните позитивни промени в системата на здравеопазването", каза техният представител д-р Александър Величков. Същото становище беше изразено и от организациите на частните болници.МЗ определя щатовете, ЦСМП разпределя длъжностите

МЗ определя щатовете, ЦСМП разпределя длъжностите

Това е заложено в проекта за промяна на Правилника за устройството и дейността на център за спешна медицинска помощ
Държавата подцени здравната система

Държавата подцени здравната система

Ковид-19 постави пред изпитание не само всеки човек, но и цялата ни здравна система. Под въпрос са всички разчети на публичните средства, които бяха направени миналата година, а дейността на болниците и лекарите се промени. Затова НЗОК реши да им плаща по 85% от приходите, които са имали през януари, независимо колко са работили. Добра ли е тази мярка, попитахме проф. Григор Димитров.

Утвърдиха изискванията за лечение на тежки заболявания

Утвърдиха изискванията за лечение на тежки заболявания

Надзорният съвет на НЗОК разреши да се отпускат лекарства с протоколи за 1 година
Реално ще получим не повече от 60 на сто

Реално ще получим не повече от 60 на сто

Анексът показва, че УС на БЛС е в невъзможност да отстоява интересите на съсловието, каза д-р Галинка Павлова
Ананиев: Имате подкрепата на обществото ни

Ананиев: Имате подкрепата на обществото ни

Смисълът на днешния празник е да Ви засвидетелстваме уважението, което заслужавате
Разписаха парите на болниците

Разписаха парите на болниците

Лечебните заведения ще получат 85% от бюджетите си в извънредното положение, независимо от отчетената дейност за период
Подписаха договора за Детската болница

Подписаха договора за Детската болница

Работна комисия от педиатри от различни специалности ще одобряват проектите за отделните отделения
Живеем 6 години по-малко от другите в ЕС

Живеем 6 години по-малко от другите в ЕС

Намалява детската смъртност на 5.8 на 1000 живородени, сочи доклад на МЗ за здравето
Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Доплащаме от джоба си главно за лекарства и в извънболнична помощ
Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Запазва се тенденцията мъжете да боледуват повече от жените
1 2 3 4 5 ... 212 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Коя е най-голямата опасност за хората по време на настоящата пандемия

Април 2020