протест

Сестра излезе на прозореца на НС

06-03-2020 08:30
Clinica.bg

press@clinica.bg
Сестра излезе на прозореца на НСВече е свалена благодарение на НСО, каза ген. Станчев
Една от медицинските сестри, които се барикадираха вчера в залата на здравната комисия, излезе на прозореца на парламента и отказва да се прибере. Пет протестиращи специалисти по здравни грижи прекараха нощта там, като в момента не е ясно къде са другите четири жени.
Сестрите останаха в сградата след приключване на заседанието на здравната комисия. Твърдят, че актът им не е бил планиран предварително, но когато са разбрали, че министър Кирил Ананиев не е дошъл да отговаря на въпросите на депутати и няма как да разговмарят с него, са предприели този отчаян ход. Днес те казаха, че обявяват гладна стачка. Късно снощи жандармеристи влязоха в сградата.
Оказа се, че по-рано сутринта и други сестри са били на перваза. Твърдят, че са излезли, защото вътре е спрял тока. Жената, която е останала е Бойка Анастасова.

Наложило се трима служители на НСО

да я пазят на прозореца. Няма да вляза вътре докато не се махнат, защото се страхувам, каза тя по телефона, цитирана от бТВ. Там отиде лично и шефът на НСО ген. Красимир Станчев, който обясни, че охраната ще остане на прозореца, докато жената не слезе. Искаме да влезе вътре заради нейната безопасност, никого не сме блъскали, категоричен бе той. Към 8:30 ч дойде и пожарна, която опъна платнище под прозорците, което да предпази жената при евентуално падане. След близо час висене на перваза малко преди 9 Бойка влезе в залата. Причината бе, че там влязоха репортери и тя се почувствала сигурна. В момента сестрите обсъждат дали да излязат от сградата.

 

На 1 март медицинските сестри опънаха

 

палатков лагер пред Министерски съвет с искане за промени в здравната система. Настояват също за стартова заплата равна на две минимални за страната, 3 лв. на час за нощен труд, промяна на категорията на труд на специалистите по здравни грижи от 3-та на 2-ра и професията им да стане защитена, като тази на учителите.

„Този акт на неподчинение е вследствие на една година лъжи и обещание от страна министерството.

Чакахме и се надявахме, но в един момент напрежението излезе от контрол", каза медицинската сестра Елена Тонева. „Вчера си гласували увеличение на заплатите, а ние една година протестираме и нашите проблеми никой не ги решава", заяви Мая Илиева.

От здравното министерство зоявиха, че по-голяма част от исканията на сестрите са изпълнени.

 

Медсестрата все пак беше свалена

 

от процореца на парламента. "За първи път НСО работи с такова събитие тип отвличане или терористичен акт, помолих за съдействие органите на МВР, но останахме сами", каза пред журналисти шефът на НСО ген. Красимир Станчев след разрешаване на ситуацията с окупирания от медсестрите Партиен дом. По думите му на мястото е имало психолози от НСО, но искането било МВР да прати "по-качествени". Сградата на парламента е била окупирана от 5 жени и 5 мъже, каза оше ген. Станчев, но не уточни какви са били представителите на силния пол, тъй като вчера в залата останаха само медицинските сестри.

Той призна, че са спрели тока като тактическа мярка.

 

"Почти 12 часа опитвахме да разрешим

 

ситуацията. След това седяхме и си говорехме с тях, единственото ми искане бе да не се качват по прозорците", допълни той. Оказа се, че медсестрата има одраскване, което по думите на генерала е станало случайно. "Насилие не е имало - категоричен бе той. - Мога да ги помоля сега да излязат или да ги предам на полицията. Ще има някакъв толеранс към медсестрите, но това трябва да приключи".

През цялото време НСО е контролирало ситуацията, но медсестрите не откликнали на молбте, каза още ген. Станчев.

 

Председателят на здравната комисия

 

д-р Даниела Дариткова коментира, че действията на медицинските сестри са целенасочена провокация. По думите ѝ сестрите не са пожелали да говорят с никого от депутатите. "В никакъв случай не трябва да се толерират действия, които са извън законите на страната", категорична беше д-р Дариткова.

Скандалът с медицинските сестри се прехвърли и в пленарна зала. Председателят на БЛС Корнелия Нинова обвини управляващите за създалото се напрежение, като според нея причината е в липсата на реформи и в това, че болниците са търговски дружества. Виждам остра конкуренция кой да оглави протеста на 6 медицински сестри между "БСП за България" и Мая Манолова, каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти

Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти

Държавата ще плаща субсидии за поддържане готовността на клиники и отделения по инфекциозни болести за лечение при поява на епидемии от заразни болести, реши парламентът с промени в Закона за лечебните заведения. Какъв ще е ефектът на практика от подобна промяна, попитахме проф. Татяна Червенякова.
МЗ си поръчва нови дивани

МЗ си поръчва нови дивани

Поръчка за мека мебел и офис оборудване за 50 000 лв. без ДДС обяви министерството
Подписват Анекса следващата седмица

Подписват Анекса следващата седмица

PCR няма да е задължителен при прием в болница, каза здравният министър Костадин Ангелов

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации

Вдигат заплатите в 28 администрации

Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците

700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Градини и ясли ще се строят по-лесно

Градини и ясли ще се строят по-лесно

Детски заведения ще може да има в бизнес центрове и административни сгради
Ангелов се отказа от реформа

Ангелов се отказа от реформа

На фона на пандемия няма как да се направи, трябва широк политически косенсус, каза здравният министър

МЗ ще плаща за заразно болните

МЗ ще плаща за заразно болните

Държавата да има право да субсидира лечението на инфекциозни болести, подобно на спешна помощ, предлагат от ГЕРБ
БЛС срещу е-контрола в анекса

БЛС срещу е-контрола в анекса

От съсловната организация подкрепят отпускането на повече средства, но искат отлагане на електронното отчитане

1 2 3 4 5 ... 224 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020