лица

Четвърто поколение медик

06-03-2020 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Четвърто поколение медикВинаги съм искал да бъда хирург, колебанието беше във вида хирургия, казва д-р Димитър Пенчев
Това е д-р Димитър Пенчев. Той е кореняк софиянец и четвърто поколение медик. Баща му е кардиолог. В рода на баща му всички по някакъв начин са замесени в изкуството на Хипократ. Прадядо му е лекар, дядо му е специалист по УНГ, леля му е медицинска сестра. И в този традиционно медицински род само снахата, майката на д-р Пенчев, има среща с друго изкуство, това на Мелпомена. За избора на професия и на специалност, за младежките изкушения и личните увлечения започна разговорът ми с него.
Д-р Димитър Пенчев е специализант в клиниката по ендоскопска хирургия на ВМА-София. Той е една от младите хирургични надежди на болницата. Завършил е 79 то училище в София. В тийнерджърска възраст е имал интерес към информационните технологии, после обаче бързо решава да остане верен на традициите в семейството. Това довежда до разговор с баща му, който му разкрива не така примамливите страни на професията. Като това, че да си лекар трябва да си физически и психически подготвен и да искаш да се посветиш на пациентите, за да не тежат после безсънните нощи и разговорите с разтревожените роднини на болния. Освен това, че трябва да приеме трупането на знания и то за цял живот, за да бъде на високо професионално ниво. Това не го отказало, напротив затвърдило убеждението му, че това е професионалната пътека, по която трябва да върви. „След като взех своето решение, баща ми ме подкрепяше във всичко и не се опита да ме разколебае ", казва д-р Пенчев. Така започва и усилената подготовка за кандидатстване в МУ- София.

 

Казва, че за него,

най-сложни в университета са били предклиничните специалности. Това са първите две години от следването, когато се учи физика, химия, биохимия и биофизика. „Това са неща, които са малко в страни от медицината и от представата на един студент за обучение. Материята е по-суха, а и индиректното им приложение в медицината го разбираме, едва в края на обучението си", обяснява д-р Пенчев. Във втори курс се случват два важни избора, на специалност и на любима. Винаги е знаел, че иска да бъде хирург. Колебанието е било каква точно хирургия да предпочете. „След обиколки по различни клиники реших, че коремната хирургия е това, с което бих искал да се занимавам", допълва д-р Пенчев. И казва, че и други специалности също са му харесвали като образна диагностика и патоанатоморфология, но не толкова, че да ги предпочете.

В медицинския университет

среща любовта. Тя е в същия курс и на същата възраст. И нейното семейство са медици. Баща й и майка й са патолози а тя се е посветила на патохистологията. Казва, че от неговия поток много лекари са заминали в чужбина. „Това бяха едни от най-добре подготвените по медицина. За жалост напуснаха страната и все по-рядко се виждаме с тях", споделя докторът. За тях казва, че са избрали да платят висока цена. Те са далеч от семейството и от приятелите си, без социален живот, но за сметка на това с добра професионална реализация. Той е избрал да остане в България. Нали трябва да има кой да лекува родителите ни, а и родителите на всички, които са зад граница, добавя медикът.Разказва, че до момента не е


имал големи житейски перипети. Но за това пък е бил изправен пред важни избори. За тях е прилагал максимата „три пъти мери, един път режи". Разпуска лятото с каране на сърф, а зимата със сноуборд. Помни ваканцията в Португалия, която мечтае един ден пак да повтори. Питам го има ли мото в живота си, а той ми отговоря, че по- скоро се води от думите на световните умове, които намират приложение почти за всяка ситуация.Най-често му се налага да използва тази на Айнщайн, че не можем с едни и същи действия да постигнем различни резултати. А д-р Пенчев знае на къде в медицината се е запътил. И е благодарен, че към този път го водят добри учители и блестящи медици.Очи в очи с КОВИД-19

Очи в очи с КОВИД-19

Винаги съм работила спешност, защото това беше мечтата ми, каза д-р Дияна Димитрова
За здрава ценностна система

За здрава ценностна система

Не съм колебал нито за миг да стана доброволец, в ситуация като тази, в която се намира страната ми
Любовта е над всичко

Любовта е над всичко

Моето хоби е образната диагностика, каза д-р Ваня Страхинова
Красивият ловец на лъжи

Красивият ловец на лъжи

Най-много мразя да ме лъжат, за това избрах професия, която се бори с лъжите, казва инспектор Весела Крумова
Богатството на сивите нюанси

Богатството на сивите нюанси

Мечтая доброто да се случва, все повече между нас, каза проф. Росен Коларов
Посланичката на любовта

Посланичката на любовта

Музата, която ме е споходила е любовта във всичките й измерения, казва д-р Джина Дундова- Панчева
Една дарена икона и един спасен кръст

Една дарена икона и един спасен кръст

Всеки понеделник и петък влизам в храма на Александровска болница, освен за семейството ми се моля и за моите пациенти, казва д-р Найден Кандиларов.
Чудесата на зрелия избор

Чудесата на зрелия избор

Човек, трябва да избира професия със сърцето си, казва Станислава Базовичка
Планинска легенда

Планинска легенда

В планината солови акции няма, това е отборна работа на добре смазана машина, казва планинския спасител Иван Драгошинов
Лекарят, който спира „света“ да се върти

Лекарят, който спира „света“ да се върти

За световъртежа малко се учи в университета, за мен той винаги е бил професионално изкушение, казва д-р Георги Савов
1 2 3 4 5 ... 16 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Коя е най-голямата опасност за хората по време на настоящата пандемия

Април 2020