Интервю

Между 6-7% е ръстът на бюджетите на областните болници

05-03-2020 06:00
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Между 6-7% е ръстът на бюджетите на областните болници Сигурен съм, че във всички болници ще бъдат направени корекции в заплатите, има изострен недостиг на кадри, казва д-р Васислав Петров
Новият рамков договор за 2020 г. влезе в сила от 1-ви януари, като в него са увеличени цените на над 200 клинични пътеки, средно с 14%. За болниците са предвидени около 200 млн. лв. повече. Има ли ръст при бюджетите на областните лечебни заведения и има ли необходимост от корекции в НРД, попитахме д-р Васислав Петров. Той е директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен и председател на Сдружението на областните болници.
- Д-р Петров, как ще се отрази новият НРД на областните болници?

- НРД има своите положителни промени, както и някои моменти, които биха могли да се доизчистят. Затова нашето сдружение има предложения за корекции с цел да се улесни работата на болниците. В тази връзка сме изпратили писмо до НЗОК и БЛС. Първият въпрос, който сме засегнали е свързан с изискването на второто отчитане на състоянието на пациентите – т.н. декурзус, което се въвежда с НРД. В него прозира желанието на НЗОК да се повиши качеството на лечение, но това, че се прави нещо като втора визитация не означава, че пациентите ще бъдат по-добре обгрижвани. Напротив, това по някакъв начин затруднява работата на болниците, защото следобед дежурните по съответните отделения са много по-малко. Затова писането би затруднило работата в следобедните часове, когато лекарят е сам и отговаря за спешните случаи. И освен това той ще трябва и да мине през всеки лист на пациентите, за да напиша например "статус – не се е променил". Това е едно допълнително натоварване, което дава основание на касата за налагане на глоби, ако новото изискване не бъде изпълнено. Също така ние имаме притеснения по в приложение 1, в частта, където се регламентира кои лекарите могат да работят по договор с НЗОК. Там изрично е написано. Че това важи само за лекари на пълно работно време. Ние имаме медици на непълен работен ден, но не защото те работят в много болници. Напротив, те са само в нашата болница, но са пенсионери и затова не искат да работят на пълен работен ден. Затова според нас този текст трябва да се прецизира и да се напише, че ако лекарят работи само в едно лечебно заведение по възможност да има право да работи и на непълно работно време. Пак казвам поради кадровата криза във всички лечебни заведения, която вече много осезаемо се усеща и в областните болници, тези лекари са ни безкрайни помощници. Надяваме се скоро да организираме среща с председателя на БЛС, за да му обясним какво точно искаме и дали можем заедно да обмислим нов анекс към НРД.

- Един Анекс вече се подписа, защо предложенията ви не фигурират в него?

- Ние ги изпратихме ги преди да излезе първият анекс, но може би колегите не са разбрали добре какво имаме предвид, така че ние ще продължим да правим опит да повлияем на по-нататъшното договаряне, за да може НРД да е по-практически приложим. Иначе положителното е въвеждането на по-гъвкави бюджети. Т.е., ако имаме останали от средства от предния месец, те могат да покрият надлимитната дейност за следващия. Това е важно, защото, колкото и гъвкаво да се прави разпределението на бюджета по месеци, месец с месец не си прилича. Така че това дава възможност надлимитна дейност, да се покрие със средства, които са останали непохарчени от предния месец. Това е хубавата част. Другата добра новина е, че продължаваме да имаме възможност за взимане на 5% от следващ месец за покриване на разходи за предходния.

- Усещате ли отражение на увеличените цени на клиничните пътеки. Има ли ръст на бюджетите ви през първите месеци на тази година?

- Все още нямаме пълна картина затова какво ще бъде увеличението във всяка една болница, защото лечебните заведения работят по различни клинични пътеки с различни цени. Освен това засега сме получили бюджетите си само за януари. Но на първо четене мога да кажа, средствата с новите цени са увеличени между 6 и 7% за всяка болница. За лечебно заведение то е 6.7% на база прогнозен годишен бюджет за 2020 г. Предполагам, че това се дължи, на намалените обеми, които се приеха наред с по-високите цени на клиничните пътеки. Затова и увеличението не е 10-15%, а е по-ниско. Но, каквото и да е, всеки ръст в приходите дава възможност на ръководствата на болниците за по-добро финансово изпълнение на своите планове, както и възможност за увеличение на заплатите на персонала. Но, пак казвам много е рано за кардинални изводи, получили сме само едно заплащане от НЗОК по новите цени на клиничните пътеки.

- Успяхте ли да увеличите заплати и достигнахте ли нивата в КТД?

- Сигурен съм, че във всички болници ще бъдат направени корекции в заплатите, така че те да са по-високи. Говоря само за лекари и медицински сестри, защото повечето лечебни заведения не могат да си позволят лукса да увеличават заплати на немедицинските специалисти. В нашата болница още от 1 януари смело увеличихме заплатите с 60 лв. Така най-ниските възнаграждения на сестрите станаха 870 лв., а на останалите са 900 лв. Засега това можем да направим. За лекар без специалност заплатата стана 1120 лв., а за лекар със специалност – 1220 лв. Така че има увеличение в нашата болница, а колегите от други лечебни заведения изчакват да видят с какви средства ще разполагат с новите цени на клинични пътеки, за да си направят и те разчетите. Но мисля, че във всички болници се стремим към увеличение на заплатите. Не мога да кажа, че във всички ще се стигне до нивата на КТД, но всички ще направят своите разчети и съответно увеличение на заплатите.

- В НРД се записа и процента от общите приходи, който трябва да се заделят за заплати, както и съотношението на възнагражденията за различните категории труд. Каква е ползата от тази мярка, до какво ще доведе тя?

- Ние много отдавна отделяме над 60% от приходите си за заплати. Така че, ако тези текстове служат за спокойствие за някого, това е добре. Но на практика това че този регламент е записан по никакъв начин не подобрява нашата дейност, нито я влошава. Но аз лично не намирам място на тези текстове в НРД. Записано е също така, че 80% от фонд заплата трябва да се отделят за изпълнителите на медицинска помощ. Да, от тези 60% за заплати, ние даваме 91% за възнаграждения за лекари и сестри. А колкото до въпросното съотношение от 1.6 към1 за заплати за медици и сестри, така и никой не можа да ни обясни какво точно значи то. Ако това е общата сума, която отделяме за заплати на лекари към тези на сестрите, по никакъв начин не можем да стигнем такова съотношение. Просто, защото дори и да получават по-високи възнаграждения лекарите са два пъти по-малко като брой от сестрите. Затова и парите, които отделяме за възнаграждения за сестри са над тези за лекарите като обща сума. Ако съотношението важни за средна брутна работна заплата, то тогава сме близо до това съотношение. В нашата болница то е 1.57 към 1, така че сме близо до заложеното 1.6 към 1. Но понеже не можем да намалим заплатите на сестрите, трябва да увеличим тези на лекарите, но в момента нямаме такава възможност, затова и съотношението е такова. Това беше най-неясната точка. Но пак казвам с тези съотношения успокояваме някого.

- Какво е финансовото състояние на болницата, която управлявате?

- В момента сме стабилизирали финансовото състояние на нашата болница. Просрочените задължения са намалени до около 50 хил. лв. Миналата година почнахме с 600 хил. лв., а в края на годината бяха 90. За първия и втория месец намаляха още до 50 хил., но ще завършим финансовата година пак с отрицателен финансов резултат, който ще е неголям, но все пак отрицателен.

- Споменахте за изострен проблем с кадрите? В кои специалности има най-остри дефицити?

- Много остро се усеща нуждата от лекари в някои специалности. Най-критично е положението в Детското отделение, имаме само 4 лекари. Т.е. трима лекари и един специализант, затова там много трудно се работи. Сливенският регион е с голям процент малцинствено население и нашето отделение е с 60 легла. Така че наистина там е много трудно. Но започнаха да се усещат проблеми и в неврологията, при хемодиализата нямаме достатъчно лекари, за да покриваме дежурствата. В спешно отделение също има дефицит, а там като цяло много малко хора искат да работят. Дори и в кардиологията в момента намалява броят на лекарите и в близките месеци ще имаме проблеми.

- Има ли изолирани пациенти със съмнения за коронавирус в Сливен, каква е ситуацията в областта?

- Засега в двете Инфекциозните отделения в Сливен няма изолирани случаи. Доколкото знам от областния щаб имаме около 34 души, които са под домашна карантина, но нито един от тях не е развил заболяването и не се е налагало да бъде хоспитализиран,

- Подготвени ли сте за такива случаи?

- Не можем да кажем, че сме напълно подготвени. Имаме предпазни средства на първо време. За доставката, която чакахме в началото на март фирмите казаха, че количествата ще бъдат занижени. Става дума за маски, високи калцуни и защитни облекла. Поръчахме 6000 маски, но ще ни доставят само 2000. Маските с повишена защита за работа в изолирана среда са най-големият проблем, фирмите отказват доставки. Има и втора грипна вълна, за която трябва да сме подготвени. Имаше преразпределение на защитни облекла от страна на Министерството на земеделието, които ги бяха раздадали на областните дирекции по безопасност на храните за борбата с чумата. Сега те са дадени на болниците. Така че на първо време имаме защитни облекла. Но просто се притеснявам, че като мине втората грипна вълна, част от тези средства ще се изчерпят. Прочетох, че след визитата на премиера Бойко Борисов в Турция, оттам ще ни предоставят предпазни средства. Много се надявам те да се разпределят много внимателно и целево на болниците или на отделенията, които ще посрещнат коронавируса.

- Има ли излишна паника?

- Да, макар че в Сливенския регион това не се усеща. Магазините не са изпразнени. Търговците казват, че има презапасяване, но не в степен, която да изпразни магазините. Надявам се хората да са спокойни. Да, неминуемо вероятно вируса е при нас, но да се надяваме, че мерките, които ще вземем, а и самото протичане на COVID-19 не е толкова страшно. Смъртността е около 2%. Призовавам хората да се успокоят.Обученията на спешна помощ се възобновяват

Обученията на спешна помощ се възобновяват

Курсовете бяха спрени временно заради пандемията от коронавирус
Тревожно е, че толкова медици са болни

Тревожно е, че толкова медици са болни

Ръст на случаите в училищата се очаква в края на другата седмица, каза доц. Ангел Кунчев
НС прие конкурсите за бордовете на болниците

НС прие конкурсите за бордовете на болниците

Надяваме се да отстоите повечето пари за работещите в НЦЗПБ, обърнаха се от ДПС към ГЕРБ
130 лева за PCR в РЗИ

130 лева за PCR в РЗИ

Толкова ще струва платеният тест и в центъра по заразни и паразитни болести
НС узакони изплащането на надлимитната

НС узакони изплащането на надлимитната

Депутатите приеха окончателно поправките в Закона за бюджета на НЗОК
Имаме прекалено много хоспитализации

Имаме прекалено много хоспитализации

Необходимо е да се изградят стандарти, чрез които да се прецизира нуждата от болнично лечение при всеки отделен пациент, казват от Български лекари за ново здравеопазване

Медици от първа линия - почетни граждани на Лом

Медици от първа линия - почетни граждани на Лом

Признанието е за шефа на РЗИ и лекар от Афганистан, поела инфекциозното на болницата
Изборният кодекс отложи бюджета на НЗОК

Изборният кодекс отложи бюджета на НЗОК

Пленарното заседание бе удължено и това даде отсрочка на парламентарните комисии
Детската болница - между идеално и оптимално

Детската болница - между идеално и оптимално

Макар да е решено проектът да е с нова сграда, консенсус за бъдещата педиатрия едва ли някога ще има
Бутат скелето за Детската болница

Бутат скелето за Детската болница

Обществен съвет ще наблюдава изграждането новото здравно заведение
1 2 3 4 5 ... 237 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли децата да носят маски на училище?

Септември 2020