Медицина

Обриви издават студовата алергия

22-11-2016 07:40
Проблемът засяга по-често децата и младите жени, казва д-р Румяна ГрънчароваОбриви издават студовата алергия
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Зимата носи със себе си очакването за Коледа, празници, пързаляне с шейни. Но за някои хора падането на температурите води след себе си и здравословни проблеми. Най-честият сред тях, наред с гриповете и настинките, е студовата алергия. Какво представлява тя и как да се предпазим, попитахме дерматолога д-р Румяна Грънчарова от „Александровска". В тази сфера има над 28-годишен опит.
Студовата алергия е особено състояние, тя не е типична алергия, а по-скоро реакция на организма към рязка промяна в температурата. Получава се, когато влизаме от студено на топло и обратно – когато излизаме на студено, а сме били в гореща стая. Голямата амплитуда предизвиква своеобразен шок за кожата ни, обяснява д-р Румяна Грънчарова, дерматолог.

При топлото кръвоносните съдове се разширяват, докато при голям студ реагират като се свиват, така се забавя обмяната на вещества, а кръвоснабдяването на тъканите се нарушава.

Силният вятър също може да бъде елемент, който да отключи студова алергия. Тя може да се предизвика и ако перем дрехи или мием съдове на ръка с ледена вода. Този проблем е възможно да ни застигне и ако се хвърлим в студена вода през лятото, например язовир или река. Макар и рядко неприятностите могат да се появят и след прием на по-студени напитки. Всичко зависи от нивото на чувствителност към ниски температури на отделния човек.

Като резултат - най-много страдат откритите части на кожата – ръце и лице, а при жените, които ходят с тънки чорапогащници и поли през зимата- и коленете.

Смята се, че за появата на студовата алергия определено влияние има генетичната предразположеност, но това не е задължително. Все пак лекарите са установили, че най-често подобни проблеми имат малките деца, но от този тип страдание се оплакват и възрастните хора. По-често от студова алергия се измъчват младите жени. По думите на д-р Грънчарова причината е, че тази група от населението обикновено има по-ниско кръвно налягане, при което се стига до недостатъчна циркулация на кръвта.

Първите признаци за появата на този проблем са зачервявания, обриви, които наподобяват опарване от коприва, и силен сърбеж. В зависимост от прага си на чувствителност, някои хора могат да изпитат и болка. При по-тежките случаи може да се появят и ранички върху ръцете или лицето, в които има опасност да се „заселят" микроби. Когато човек страда от студова алергия, то порите на ръцете му стават видими, кожата му е суха и се лющи, дори и без да се стига до сериозна температурна амплитуда.

При продължително излагане на ниски температури навън има опасност да се стигне и до гангрена, при което тъканта върху откритите крайници се унищожава.

Борбата срещу студовата алергия всъщност е в профилактиката. Много важно е да се даде възможност на организма да се адаптира към температурата и колкото и да сте премръзнали, когато влезете у дома, не залепвайте ръцете на парното, а изчакайте да се затоплят на стайна температура, съветва дерматоложката.

При излизане навън при много ниски температури задължително сложете топла шапка, която да покрива и челото, загърнете се възможно най-добре в шал, за да намалите площта от лицето, изложена на вятър и студ. Никога не забравяйте и топлите ръкавици. Успоредно с тов
а се грижете за имунната си система и не позволявайте на кожата да изсъхва. Тя трябва да се подхранва с мазни кремове. Десетина минути преди излизане не забравяйте да намажете и устните си с балсам, напомня д-р Грънчарова. В противен случай облизването на устните в комбинация със студа навън може да доведе до сериозни напуквания и дори болезнени рани. Ако пушите също така, опитайте се да спрете или поне да намалите цигарите, защото те по правило страдат от недостиг на витамин С, което пък състарява и изсушава по-бързо кожата.

Наличието на студова алергия се потвърждава чрез изследвания, които трябва да се назначат от дерматолог. При по-тежки случаи може да се изпишат и медикаменти. Това са лекарства от групата на антихистамините, които играят ролят на предпазител срещу неприятните клинични прояви на алергията.

Когато се получават подобни проблеми, бъдете особено внимателни, защото това може да е скрит симптом на друго заболяване, инфекция или проблеми с кръвното налягане, напомнят лекарите. За някои хора състоянието продължава цял живот, докато при други изчезва с течение на годините. 

 

Зехтин и масло от бадем

 

Мазане с бадемово масло или дори направо със зехтин помага при суха кожа и предпазва от лющене и други проблеми през зимата. Допълнителна стойност на мазилото биха добавили и няколко капки лимон. Лекарите препоръчват да се приемат и повече течности, но е добре те да не са газирани и да не са алкохолни. Чудеса прави и чаят от шипки.

Приемът на пресни плодове и зеленчуци, богати на витамините А, С и Е е задължителен. Това означава да зареждате масата с моркови, ябълки, тикви, зеле, касис.


Наложителен е скрининг за белодробния рак

Наложителен е скрининг за белодробния рак

Това е най-агресивният карцином, у нас се открива в късен стадий, тютюнопушенето е основен рисков фактор, казва доц. Николай Янев
Най-добрата диета е да не се стига до нея

Най-добрата диета е да не се стига до нея

Много от модните режими на хранене са нездравословни, Коледният пост също е вид ограничение, но в рамките на 40 дни не би навредил на здрави хора, казва д-р Станимира Станчева – Василева
Над 180 на конференция за очните тумори

Над 180 на конференция за очните тумори

Офталмолози от България и Северна Македония участваха в нея, световно известни специалисти от Израел и Швейцария изнесоха лекции
ХОББ прилича на сезонните инфекции

ХОББ прилича на сезонните инфекции

В България липсват прецизни данни за заболеваемостта, практиката показва случаи както на хипо-, така и на хипердиагностика, казва д-р Васил Шишков
Поставиха четири байпаса през ребрата

Поставиха четири байпаса през ребрата

Минимално инвазивната интервенция е извършена за първи път у нас от кардиохирурзите на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център
Здравната каса ще плаща новите пейсмейкъри

Здравната каса ще плаща новите пейсмейкъри

Устройството е 20 хил. лв., за начало ще се реимбурсират 10 на година, но реално необходимостта е за около 50-60 човека, казва доц. Васил Велчев

Затлъстяването е основен рисков фактор за диабет

Затлъстяването е основен рисков фактор за диабет

България трябва да създаде национална платформа за профилактика на това заболяване, казва д-р Пенка Митева

Нужна е скринингова програма за диабет

Нужна е скринингова програма за диабет

Тя би била от огромно значение за ранната диагноза, профилактиката и лечението, въпрос е на политическо желание и възможности, казва доц. Вера Карамфилова
Имплантираха пейсмейкър през бедрото

Имплантираха пейсмейкър през бедрото

Интервенцията е направена за първи път в България от доц. Васил Велчев и д-р Николай Бонев от УМБАЛ "Св. Анна" в София
Пациентката ни с присадена матка се готви за инвитро

Пациентката ни с присадена матка се готви за инвитро

В България има отлични хирурзи, подготвени не по-зле от тези в Европа, възможно е и те да направят подобно присаждане, казва д-р Петър Димитров
1 2 3 4 5 ... 57 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ