лица

Богатството на сивите нюанси

28-02-2020 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Богатството на сивите нюансиМечтая доброто да се случва, все повече между нас, каза проф. Росен Коларов
Откривам проф. Росен Коларов в паузата на един изпит. Той е преподавател във Факултета по Дентална медицина на МУ Варна и в Национална спортна академия „Васил Левски". Известен стоматолог и специалист по лицево-челюстната хирургия. Съгласява се да поговорим за изкуство, медицина и фотография. Защото професорът е име не само в научните среди, но и сред художниците-фотографи. Носител е на престижни наши и чуждестранни награди от Япония, САЩ, Македония и Сърбия. Негови творби са собственост на Музея за пресфотография в Осло и Музея за изобразителни изкуства в Москва.
Снимките пазят спомени, на семейство, на любими хора... За това попитах майсторът на спомени за неговите родители и предци. А той с широка усмивка ми отговори, че го връщам към времето на автобиографиите, когато е трябвало да всеки да напише дали произхожда от семейство на служещи или пък от семейство на работници. И аз се усмихвам, защото знам, че с творец за шаблони няма как да си говорим. Отговоря, че произхожда от семейство на добри хора и с това много се гордее. „Родителите ми бяха лекари. Баща ми беше лицево-челюстен хирург, а майка ми педиатър. Една от бабите ми, пък е била лечител", разказва той. И споделя, че медицината е била като съдба за него и за брат му, известният ревматолог проф. Златимир Коларов.

 

Най-важното обаче, за един човек е

възпитанието в семейството, категоричен е професор Коларов. „Докато бяха живи моите родители на нас с брат ми са ни давали малко уроци. Те обаче се превърнаха в един голям житейски урок за поведение и отношение към хората. Научиха ни на честност, коректност и отговорност. Постарал съм се и моите деца да бъдат възпитани по този начин", казва професор Росен Коларов. Казва, че има две деца, син и дъщеря. Синът му е лекар, офталмолог и живее в Берлин. А дъщеря му е архитект, като съпругата му. Така традицията е продължена и архитектите и медиците в този род ще пребъдат.

Любопитно ми е дали помни първата си

снимка. Отговаря, че изкушението му към фотографията датира от много отдавна. „Тогава беше по-скоро любопитство. Правихме си снимки, а от павилиона отсреща си купувахме филми. Тези с касетка бяха 80 стотинки, а без касетка лев и двадесет. Беше предизвикателство да се снима, но всъщност първите ми сериозни опити бяха след казармата и така повече от 40 години", разказва фотографът. Така разбирам, че за добрата снимка е важен не толкова самия фотоапарат, а „устройството" зад него. Това е фотографът, това са неговите емоции, неговото сърце, неговата душа и неговата наблюдателност. Те правят снимката добра. Питам го още, защо голямото майсторство най-добре се вижда в черно бялата снимка. А той ми отговоря, че там е заключено богатството на сивото. „ Сивото е пълно с нюанси, също като живота. Той не е нито само черен, нито само бял", обяснява творецът.

 

Чудя се как започва деня един лекар-творец

А той ми казва, с обич към хората. Понякога тя е придружена с чаша чай или с чаша кафе. Казва, че е организиран човек и се старае времето да му стига за важните неща. Признава, обаче че идеите са много повече, от това което може да реализира в живота. "Винаги за нещо не достига времето. Оставяме го за следващия ден, но това което сме хванали трябва да го доведем до край. В това вярвам аз", категоричен е медикът. Най-хубавият подарък за него е обичта на семейството, на приятелите и на хората, които обича. Казва, че няма предпочитание за място на почивка, стига да има красота и фотографско изкушение.

Една такава е лицето на човека,

защото всичките ни мисли се изписват там. „Хората по света се радват и страдат по един и същи начин. Човешките чувства са огромно богатство, а те винаги са изразени върху лицето. И за един фотограф е важно не просто да ги види, а да може да ги улови, обяснява проф. Коларов. И добавя, че добрината се вижда в погледа на човека. Затова мисли, че в днешно време трябва да бъдем по-смирени. Защото смиреността е нещо изключително важно, но трябва е осъзната, а не да парадираме с нея. В домът му има много икони. Не само защото е вярващ човек, но и защото съпругата му е архитект и има книги, в които рисува икони. На децата си би казал да продължават да бъдат все така добри, защото в правенето на добро се състои най- голямото удовлетворение. Мечтае да успее да завърши книгата си с фотографии. И за това доброто да се случва все повече и повече около нас.Когато лекарят стане пациент

Когато лекарят стане пациент

30-годишният специализант по хирургия д-р Момчил Манчев пребори коронавируса с дарена плазма и усилията на колегите си от УМБАЛ "Св. Анна"
Сърцето на майката е винаги с нейните деца

Сърцето на майката е винаги с нейните деца

Дора Пондалова брои часовете до смъртта на сина си, но съдбата им се усмихва - донор е намерен в последния момент
Да надхитриш онази с косата

Да надхитриш онази с косата

Д-р Митко Груев и д-р Михаил Михайлов от болницата в Добрич изтръгнаха от ръцете на смъртта две 60-годишни жени с КОВИД
По пътя към една Голгота

По пътя към една Голгота

Отец Георги Фотакиев от Варна е спасил близо 500 младежи от смъртоносната примка на дрогата
Герой по сърце

Герой по сърце

26-годишният лекар - д-р Стефан Черкезов, загива от раните си, след като спасява 47 души от горящ автобус
Шефът, който пръв отиде при КОВИД

Шефът, който пръв отиде при КОВИД

Новият директор на Александровска болница доц. Димитър Буланов е фин човек, който милее за пациентите, смятат колегите му
Рицарят на Червения кръст

Рицарят на Червения кръст

Когато помагаме, не делим хората, пред трудностите всички са равни, казва Христо Григоров
Медсестрата от барикадите

Медсестрата от барикадите

Мая Илиева отказа работа в чужбина, бори се за достоен труд тук
Майка Тереза от Монтана

Майка Тереза от Монтана

Патронажната сестра Даниела Томова обикаля 18 села, за да лекува най-бедните и да им вдъхва надежда

Скромният отговор на славата

Скромният отговор на славата

Няма как да не съм вярващ и да работя това, раждането е Божествено дело, казва д-р Иван Китов
1 2 3 4 5 ... 18 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020