лица

Богатството на сивите нюанси

28-02-2020 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Богатството на сивите нюансиМечтая доброто да се случва, все повече между нас, каза проф. Росен Коларов
Откривам проф. Росен Коларов в паузата на един изпит. Той е преподавател във Факултета по Дентална медицина на МУ Варна и в Национална спортна академия „Васил Левски". Известен стоматолог и специалист по лицево-челюстната хирургия. Съгласява се да поговорим за изкуство, медицина и фотография. Защото професорът е име не само в научните среди, но и сред художниците-фотографи. Носител е на престижни наши и чуждестранни награди от Япония, САЩ, Македония и Сърбия. Негови творби са собственост на Музея за пресфотография в Осло и Музея за изобразителни изкуства в Москва.
Снимките пазят спомени, на семейство, на любими хора... За това попитах майсторът на спомени за неговите родители и предци. А той с широка усмивка ми отговори, че го връщам към времето на автобиографиите, когато е трябвало да всеки да напише дали произхожда от семейство на служещи или пък от семейство на работници. И аз се усмихвам, защото знам, че с творец за шаблони няма как да си говорим. Отговоря, че произхожда от семейство на добри хора и с това много се гордее. „Родителите ми бяха лекари. Баща ми беше лицево-челюстен хирург, а майка ми педиатър. Една от бабите ми, пък е била лечител", разказва той. И споделя, че медицината е била като съдба за него и за брат му, известният ревматолог проф. Златимир Коларов.

 

Най-важното обаче, за един човек е

възпитанието в семейството, категоричен е професор Коларов. „Докато бяха живи моите родители на нас с брат ми са ни давали малко уроци. Те обаче се превърнаха в един голям житейски урок за поведение и отношение към хората. Научиха ни на честност, коректност и отговорност. Постарал съм се и моите деца да бъдат възпитани по този начин", казва професор Росен Коларов. Казва, че има две деца, син и дъщеря. Синът му е лекар, офталмолог и живее в Берлин. А дъщеря му е архитект, като съпругата му. Така традицията е продължена и архитектите и медиците в този род ще пребъдат.

Любопитно ми е дали помни първата си

снимка. Отговаря, че изкушението му към фотографията датира от много отдавна. „Тогава беше по-скоро любопитство. Правихме си снимки, а от павилиона отсреща си купувахме филми. Тези с касетка бяха 80 стотинки, а без касетка лев и двадесет. Беше предизвикателство да се снима, но всъщност първите ми сериозни опити бяха след казармата и така повече от 40 години", разказва фотографът. Така разбирам, че за добрата снимка е важен не толкова самия фотоапарат, а „устройството" зад него. Това е фотографът, това са неговите емоции, неговото сърце, неговата душа и неговата наблюдателност. Те правят снимката добра. Питам го още, защо голямото майсторство най-добре се вижда в черно бялата снимка. А той ми отговоря, че там е заключено богатството на сивото. „ Сивото е пълно с нюанси, също като живота. Той не е нито само черен, нито само бял", обяснява творецът.

 

Чудя се как започва деня един лекар-творец

А той ми казва, с обич към хората. Понякога тя е придружена с чаша чай или с чаша кафе. Казва, че е организиран човек и се старае времето да му стига за важните неща. Признава, обаче че идеите са много повече, от това което може да реализира в живота. "Винаги за нещо не достига времето. Оставяме го за следващия ден, но това което сме хванали трябва да го доведем до край. В това вярвам аз", категоричен е медикът. Най-хубавият подарък за него е обичта на семейството, на приятелите и на хората, които обича. Казва, че няма предпочитание за място на почивка, стига да има красота и фотографско изкушение.

Една такава е лицето на човека,

защото всичките ни мисли се изписват там. „Хората по света се радват и страдат по един и същи начин. Човешките чувства са огромно богатство, а те винаги са изразени върху лицето. И за един фотограф е важно не просто да ги види, а да може да ги улови, обяснява проф. Коларов. И добавя, че добрината се вижда в погледа на човека. Затова мисли, че в днешно време трябва да бъдем по-смирени. Защото смиреността е нещо изключително важно, но трябва е осъзната, а не да парадираме с нея. В домът му има много икони. Не само защото е вярващ човек, но и защото съпругата му е архитект и има книги, в които рисува икони. На децата си би казал да продължават да бъдат все така добри, защото в правенето на добро се състои най- голямото удовлетворение. Мечтае да успее да завърши книгата си с фотографии. И за това доброто да се случва все повече и повече около нас.За стрелките на времето и спортния хъс

За стрелките на времето и спортния хъс

Най-голямата ми болка е, че покрай свръхинформираността на хората, медицината "олекна", казва проф. Асен Балтов
Духовният лечител на българите в Страсбург

Духовният лечител на българите в Страсбург

Мечтая, един ден да имаме тук хубава българска църква, в която да служа, каза отец Георги
Когато математиците станат лекари

Когато математиците станат лекари

Кабинетите на джипитата са с най-широко отворени врати, казва д-р Румен Алексов
Ангелът на българските лекари  в чужбина

Ангелът на българските лекари в чужбина

Българската общност е нещо много важно, когато стане въпрос за работа и квартира, само българин може да ти помогне, каза Наталия Константинова
Очи в очи с КОВИД-19

Очи в очи с КОВИД-19

Винаги съм работила спешност, защото това беше мечтата ми, каза д-р Дияна Димитрова
За здрава ценностна система

За здрава ценностна система

Не съм колебал нито за миг да стана доброволец, в ситуация като тази, в която се намира страната ми
Любовта е над всичко

Любовта е над всичко

Моето хоби е образната диагностика, каза д-р Ваня Страхинова
Красивият ловец на лъжи

Красивият ловец на лъжи

Най-много мразя да ме лъжат, за това избрах професия, която се бори с лъжите, казва инспектор Весела Крумова
Четвърто поколение медик

Четвърто поколение медик

Винаги съм искал да бъда хирург, колебанието беше във вида хирургия, казва д-р Димитър Пенчев
Посланичката на любовта

Посланичката на любовта

Музата, която ме е споходила е любовта във всичките й измерения, казва д-р Джина Дундова- Панчева
1 2 3 4 5 ... 17 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020