Коментар

Нямаше сериозна реформа, а козметични промени

18-11-2016 08:45
Д-р Даниела Дариткова, депутат от ГЕРБ и председател на Парламентарната здравна комисияНямаше сериозна реформа, а козметични промени
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Оставката на кабинета „Борисов" е приета, но Народното събрание ще продължи своята работа. Доколко реформата на здравния министър Петър Москов беше удачна, попитахме д-р Даниела Дариткова. Тя е депутат от ГЕРБ, председател на Парламентарната здравна комисия.
От всичко, което беше прието в това Народно събрание през последните две години, остава категорично Националната здравна стратегия, която предвижда концепция за по-добро здраве до 2020 г. Там са заложени глобалните цели и приоритети, които бяха относително консенсусно приети от всички и би следвало да останат. Още повече това е документ, приет от Народното събрание и той може да бъде променен само от следващ парламент. Там са заложени показатели на общественото здраве, които искаме да постигнем, като по-ниска детска смъртност, по-висока продължителност на живота, намаляване на смъртността от социално-значими заболявания. Всяко едно следващо управление на министерството би трябвало да приеме и да има като цели тези неща. От друга страна, пътят към постигането им вече ще бъде определен от политическата сила, която ще бъде в изпълнителната власт на държшавата след изборите. В тази връзка някои от внесените законопроекти няма как да бъдат разгледани. Например този за разделяне на медицинските дейности в два пакета – основен и допълнителен няма как да бъде приет в рамките на 43-ото Народно събрание. Това беше идея на министър Москов и неговия екип, и реализацията му беше елемент от програмата на управлението на Министерство на здравеопазването в този мандат. Такъв вариант на разделяне на пакетите не фигурираше в политическата програма на партия ГЕРБ и смятам, че оттук нататък реформата, такава каквато трябва да се случва в сектор „Здравеопазване", ще зависи от това кого волята на българските граждани ще определи като първа политическа сила, която да може да състави следващото редовно правителство. Същото е положението и с пръстовата идентификация. Вече чух коментари на колеги от БСП, че смятат да я отменят. Така или иначе пръстовата идентификация не е акт на парламента, не е нормативно регулирана никъде другаде, освен в наредбите на министерството и касата. По този начин тя е и въведена в лечебните заведения за болнична помощ. Отново във възможностите на изпълнителната власт е да реши по какъв начин да регистрира присъствието на пациентите в здравната система. Аз лично съм изказвала винаги своето становище по отношение на този механизъм за идентификация и то е било отрицателно.

Мисля, че болничната помощ се нуждае от много дълбока реформа, която да обхване както начините на финансиране, така и начините на отчитане. Всичко това няма как да се случи само с едноактното отпадане на лимитите, например. Смятам, че за следващата година все пак при един лимитиран бюджет, някакви рамки лечебните заведения за болнична помощ трябва да спазват. Бих казала категорично, че контролът е факт в болничната и извънболничната помощ, но по отношение на лекарствата контролната дейност все още не е достатъчно ефективна. Смятам отново, че всичко това ще бъде обект на решения от следващо управление и то защото в този сектор нещата остават на същото ниво, както ги заварихме 2014 г. Реално нямаше сериозна реформа, а имаше козметични промени, които глобално не промениха сектор „Здравеопазване".

Искрено вярвам, че следващия министър на здравеопазването ще иска да направи спешната помощ по-ефективна. Това задължително минава през усвояването на средствата от европейските фондове, които са значителна сума за преструктурирането на системата на спешната помощ в страната. В бюджета за следващата година са предвидени повече средства, които да осигурят по-доброто заплащане на работещите в системата. При всички положения обаче трябва да се акцентира върху кадровия проблем в спешната помощ и това да бъде приоритет на всяко следващо управление. Защото сгради могат да се построят, линейки и апаратура могат да се купят, но кадрите се подготвят бавно. Трябва да се вземе решение и как да се осигурява спешната помощ, като се изпълни основното правило, което е излатен стандарт, а именно най-бързото възможно пристигане на екипите до пострадалите, които се нуждаят от спешна намеса.

Колкото до бюджета на здравната каса за 2017 г., не мога да кажа че съм оптимист за приемането му. По-скоро съм реалист. Видях как премина гласуването в здравната комисия - само представителите на ГЕРБ и Реформаторския блок го подкрепиха. Смятам, че национално отговорното поведение в момента налага да се приемат новите параметри на бюджета, защото в него има 222 млн. лв. повече за медицински дейности, значително завишаване на средствата в извънболничната медицинска помощ и във всички останали пера, включително лекарства и болнична помощ. Всичко това ще даде една финансова стабилност на касата за следващата година и се надявам наистина на съвестта и разума на колегите в Народното събрание да осигурим преди всичко финансова стабилност на системата за следващата година. Така по-лесно всяко ново управление ще може да реализира реформа, която да касае структурата на спешната помощ, ефективност, а също и да реши организационните проблеми на сектор „Здравеопазване".


Джипитата на село на курс по спешна помощ

Джипитата на село на курс по спешна помощ

Ще се обучават още специалисти, медицински сестри и лекарски асистенти, предвижда проект
Няма как НЗОК да издържа 360 болници

Няма как НЗОК да издържа 360 болници

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на болниците от властта. Това попитахме д-р Георги Гелов. Той е директор на МБАЛ – Хасково.
Продължава набирането на кадри

Продължава набирането на кадри

12 са към момента офертите за работа в специализираната секция „Кариери" на Българския лекарски съюз
Как да видим здравното си досие

Как да видим здравното си досие

В него може да се влезе с електронен подпис, ПИК на НАП или с уникален код за достъп, припомнят от НЗОК
Парламентът ще е с 25 комисии

Парламентът ще е с 25 комисии

Една от тях ще е здравната, независимите депутати няма да могат да сформират свои парламентарни групи
БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

Той бе обещан вчера, днес е депозиран, подкрепен е и от независимия депутат Калоян Методиев

България е първенец по легла в ЕС

България е първенец по легла в ЕС

За втора поредна година страната ни изпреварва дори Германия с феноменалната бройка от 823 на 100 000 души, в същото време половината седят празни
ББР с кредити за публични болници

ББР с кредити за публични болници

Условията са различни в зависимост вида на искането и състоянието на лечебното заведение
Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Както вече clinica писа, на мястото на д-р Владимир Даскалов застъпва д-р Димитър Димитров
Нужен е по-строг контрол на райския газ

Нужен е по-строг контрол на райския газ

От МЗ предлагат той да влезе в списък с опасни вещества, а от МВР - с наркотичните, за да се контролира по-ефективно
1 2 3 4 5 ... 514 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ