Лица

На ти с химията на лекарствата

18-11-2016 11:02
Работата на фармацевта е една от най-интересните и вдъхновяващи професии, казва ГалинаНа ти с химията на лекарствата
Ваня
Ваня
Гъркова
vaniagarkova@abv.bg
Тя е само на 23 години, но вече има сериозни планове за своето бъдеще. Наскоро Българският фармацевтичен съюз (БФС) връчи годишните си стипендии на студенти по фармация. Именно Галина Димова, която е пети курс във Факултета по Фармация към Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна, грабна една от тях.
„Днес, след четири успешни години на обучение, все повече вярвам, че работата на магистър-фармацевта е една от най-интересните и вдъхновяващи професии, тя е призвание и отговорност, тя е хуманна професия, а фармацевтите са най-достъпните медицински специалисти", казва тя и отдава успеха си на това, че активно се занимава с различни здравни кампании и други дейности, организирани от университета.
Още в училище Галина набляга на точните науки като химия, физика и математика. Казва, че винаги са я пленявали заради необятния свят от знания и възможности. „Заедно с детската ми мечта да мога да облекчавам болките на хората, осъзнах, че най-добрият начин да разкрия потенциала си, ще бъде в сферата на химията на лекарствата, т.е. фармацията", обяснява тя.

Фармацията е една динамична среда и затова ние студентите не трябва да спираме да се развиваме, споделя Галина, която вече знае за къде ще отидат парите от нейната награда- за усъвършенстването на професионалната й квалификация. „Огромна чест за мен е, че ме удостоиха с тази награда. Този приз е признание и за труда на всички, които застанаха до мен, преподавателите ми в МУ Варна, а в най-голяма степен доц. маг. фарм. Евгени Григоров, и доц. маг. фарм. Илия Желев. Благодарна съм им за наставничеството им в участията ми във форуми, както и за участието за тази награда", казва още тя.

Дори все още да не работи по професията, която си е избрала, студентката се интересува от динамиките на фармацевтичния пазар у нас. „Той трябва да бъде по-добре регулиран, защото се наблюдават различни неетични практики. Такива са тези за предлагане на фармацевтични продукти срещу различни маркетингови стимули извън обичайните търговски условия на договорите за търговска покупко-продажба. Освен това липсва ефективно ограничение едно лице да притежава не повече от четири аптеки", казва Димова, според която предложението на БФС за забрана на свързаността на лицата по смисъла на Търговския закон е стъпка в правилната насока. „Дано този пропуск в бъдеще да бъде преодолян, за да не се позволява обединение на структури с повече от 4 аптеки, собственост и под контрола на едно и също лице", допълва тя.
Промените в Закона за лекарствата са друго нещо, от което се интересува бъдещият фармацевт. „Подкрепям и становището на БФС относно проекта. Промените целят повишаване на достъпа на българите до лекарства, по който България заема едно от последните места в Европа", казва Галина. Според нея достъпът до фармацевтични услуги и тяхното качество зависи от дейностите, извършвани в аптеките, а не от броя им. Част от предложените мерки, използващи информационната платформа - Национална аптечна карта за оценка на достъпа, са добри и ако бъдат приети, ще доведат до добри резултати, смята тя. И е категорична, че въвеждането на мобилни аптеки в страната ще създаде повече затруднения в регулацията на дейността им, отколкото преимущества.

Паралелната търговия е друга от темите, които я вълнуват. Паралелният износ е една от причините за липси на определени медикаменти на пазара, обяснява Галина. Затова тя смята, че Министерството на здравеопазването активно трябва да работи в посока повишаване на достъпността на българите до медицински и фармацевтични услуги. 

Галина проявява интерес към научната дейност в МУ–Варна още от първи курс и иска да стане преподавател по социална фармация или фармакогнозия. „Вярвам, че ще мога и искам да се реализирам в България. Убедена съм, че човек се чувства най-добре в родината си, и какво по-хубаво от това да може да й служи и да й се отблагодари. Въпреки тенденцията на намаляващ патриотизъм в съвремието ни забелязвам, че младите хора осъзнават, че едно общество не може да се развива проспериращо, ако от него само се взема, без да се дава", смята тя и добавя, че все пак иска да специализира в чужбина и да вземе от чуждия опит, но да приложи наученото и успее като специалист у нас. За нея заплащането на един фармацевт е обвързано не само с опита, а и с личните и професионални качества на човека.

Семейството на Галина я подкрепя във всяко едно нейно начинание. Тя е първата във фамилията, която иска да се занимава с фармация. В свободното си време обича да се разхожда в морската градина на своя роден град. „Варна е културно средище и при всяка възможност посещавам събития от музикални, театрални и кино фестивали, провеждани в града ни, защото както е казал Хипократ „Ars longa, vita brevis" (Животът е кратък, изкуството вечно). Освен това студентката е и запален турист като до момента е покорила 10-те планински първенци на България, освен това често обикаля историческите и природни забележителности на страната ни. „Една от следващите ми цели, следвайки мотото на Алеко Константинов, е да „обикна" изцяло отечеството след посещение на всички 100 Национални туристически обекта. В момента съм посетила повече от 85% от тях", завършва Галина.


Зъболекарят от България, който превзе света

Зъболекарят от България, който превзе света

Новоизбраният президент на Световната дентална федерация д-р Николай Шарков встъпва в длъжност след 2 години, каквато е англосаксонската система
Лекарят изобретател

Лекарят изобретател

За мен смисълът на живота е да бъдеш добър човек, да помагаш и да не се озлобяваш, казва д-р Йордан Спирдонов

Да ти дойде доктор на крака в село

Да ти дойде доктор на крака в село

Лекар и парамедик обхождат като доброволци самотни старци, сънародници в Англия купуват ЕГК, глюкомери храна за хората
Лекарят, който отказа да е депутат

Лекарят, който отказа да е депутат

В работата си акад. Григор Горчев залага на екипността, в семейството на толерантността и взаимните отстъпки
Най-младият член-кореспондент на БАН

Най-младият член-кореспондент на БАН

Проф. Николай Габровски има над 5000 операции зад гърба си, изключителен опит и голямо желание пак да кара колело
Венчана за науката

Венчана за науката

Проф. Радка Аргирова – човекът, който разконспирира мистерията на ХИВ, стана обект на интерес дори от Държавна сигурност
Пантата, който избра да е хирург

Пантата, който избра да е хирург

След култовата роля във филма „Войната на таралежите" и снимки с Ламбо, д-р Борил Петров не съжалява за отказа си да стане актьор
Доктор Миро

Доктор Миро

Д-р Мирослав Ангелов афишира, че е ром, за да амбицира повече девойки и младежи от етноса да поемат по пътя на науката
Мечта за сърце

Мечта за сърце

Трябва да има донорска карта, с която всеки човек да упоменава, ако иска да дари органите си, за да се избегне говоренето с близките, казва Марияна Резова
Да посрещнеш детската усмивка

Да посрещнеш детската усмивка

Шефът на Клиника по детска хирургия в „Пирогов" доц. Христо Шивачев е новият заместник-председател на Българския лекарски съюз
1 2 3 4 5 ... 22 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Февруари 2024 Предишен Следващ