региони

Ананиев разгледа очната болница във Варна

25-02-2020 07:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Ананиев разгледа очната болница във ВарнаУправителят на лечебното заведение проф. д-р Христина Групчева представи единствения в България 3D офталмологичен микроскоп
Здравният министър Кирил Ананиев посети Специализираната болница по очни болести във Варна. Управителят проф. д-р Христина Групчева представи единствения в България 3D офталмологичен микроскоп и концепцията за тъканна банка и съвременна офталмология. На визитата в Очна болница присъстваха също Ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов, изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина" – Варна проф. д-р Валентин Игнатов, кметът на Варна г-н Иван Портних, областният управител Стоян Пасев и др.
Ректорът проф. Иванов обясни, че Медицинският университет във Варна е инвестирал близо 1.5 млн. лева в Специализираната очна болница, която бе предоставена за управление на учебното заведение през август 2019г. Голяма част от тези средства са за нова модерна апаратура. Проф. Иванов заяви още, че МУ-Варна и принципалът – Община Варна, имат обща цел - Очната болница да върне славата си и отново да се превърне във водещ офталмологичен център в Европа.

 

Министър Ананиев подчерта, че модерният микроскоп е изключително важен за подобряването на лечебния процес и че е впечатлен от лекотата, с която българските офталмолози работят.

 

Според проф. Групчева, в офталмологията,

 

апаратурата винаги е била най-важен елемент за успех. Тя обясни, че проектът е с дългосрочни цели и е свързан с това, медиците да успяват да осъществяват адекватно цялата си лечебно-диагностична дейност. „Това е първият 3D микроскоп с оптичен кохерентен томограф на територията на Република България. Ние сме изключително щастливи, че със съдействието на Медицински университет, можем да се възползваме от предимството на тази технология. Това дава уникални възможности за нашите пациенти – като лечение и въвеждане на нови методики. Не трябва да се забравя, че това ще усъвършенства и методиките, които работим от години", добави проф. Групчева.

 

Това е незамемнима технология

 

за осъществяване на учебна работа и в момента болницата е носител на така наречената „Три „О" перспектива" – това са медицинските оптици, оптометристи и очните лекари. Проекта започнахме преди десет години, но сега вече берем плодовете от това „сегментиране" на специализтите по очно здраве. „Благодарение на тази технология ние сме напълно способни да осъществяваме учебна работа, която няма аналог", добави още проф. Групчева.

По време на визитата на гостите, проф. Групчева извърши демонстрационна операция с новия 3D микроскоп и показа на министъра новата тъканна банка.Майчин дом изписва най-малкия си пациент

Майчин дом изписва най-малкия си пациент

На Благовещение бебето родено на 1 януари вече при родителите в дома си
Търсят се лекари и сестри в Северозапада

Търсят се лекари и сестри в Северозапада

В бюрото по труда в Монтана са обявени 10 свободни позиции за лекари
Кърлежи плъзнаха във Варна

Кърлежи плъзнаха във Варна

16 души от началото на месеца са потърсили помощ за ухапване от кърлеж
 Видеоанкета за пациенти във Варна

Видеоанкета за пациенти във Варна

Целта е бързо разделяне на заразени и защита на персонала
Атанас търси близки да поемат лечението му

Атанас търси близки да поемат лечението му

Лекарите призовават общините в Бургаска област да помислят за социални фондове, които да плащат лечението на техните жители
Медици подадоха оставки в Гоце Делчев

Медици подадоха оставки в Гоце Делчев

Не били съгласни с политиката на новия шеф на болницата, казаха от лечебното заведение
10% ръст на заплатите на медици във Варна

10% ръст на заплатите на медици във Варна

Увеличението е със задна дата от 1 януари, съобщиха от общината
Медсестрите във Видин на протест

Медсестрите във Видин на протест

Исканията им съвпадат с тези на колегите им, окупирали парламента
Спасиха жена с полиорганна недостатъчност

Спасиха жена с полиорганна недостатъчност

Лекарите от три отделения са се борили за живота й в болницата в Пазарджик
Напрежение пред болницата в Асеновград след смъртта на дете

Напрежение пред болницата в Асеновград след смъртта на дете

Закарано е мъртво в болницата, твърдят от лечебното заведение
1 2 3 4 5 ... 91 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Април 2020