зараза

Кризисен щаб за коронавируса

24-02-2020 18:20
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Кризисен щаб за коронавируса В спешен порядък ще бъде разработена стратегия за действие, реши Съветът по сигурност
Сформиран е национален кризисен щаб за коронаворуса. Това решение се взе след извънредното заседание на Съвета за сигурност, който бе свикан от премиера Бойко Борисов. Това се случи в следствие на заплашителното разрастване на заразата в Италия, къде вече има 6 смъртни случаи и над 200 заразени. Така неминуемо ситуацията става по-сериозна и за България, защото Италия е много по-близо от Китай до нашите граници, а и държавата е посещавана дестинация от страна на сънародниците ни. Премиерът Бойко Борисов призова за дисциплина от страна на всички за недопускане на заразата. Предприемат се и по-драстични мерки като отмяна на някои масови мероприятия.
Начело на новосформирания щаб е ген. майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА. В него участват още  главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев, други представители на здравните власти, външно министерство, гранична полиция и др. Очаква се с и сухопътните ни граници да бъдат снабдени с термокамери до петък. До тогава там, където няма, ще се използват мобилни тернометри. В болниците в близост до граничните пунктове ще се изпратят лекари от София. Всички пристигащи ще подлежат на контрол, а при необходимост ще бъдат поставяни под карантина. Поддържаме връзка с всички други държави, наблюдаваме ситуацията, но само дисциплината може да ни спаси", каза премиерът Бойко Борисов.

Бъдете внимателни и отговорни към себе си и близките си,

призова ген. майор Венцислав Мутафчийски.  Той обърна внимание на пристигащите от Италия да се самонаблюдават и при грипоподобни симптоми да не стигат сами до заключения, а да потърят личния лекар. Също така да бъдат отговорни към близките си, да вземат мерки и временно да прибегнат до "доброволно отшелничество", за да минимализират риска от евентуално заразяване на семейството си.  Ще бъде разбработена и цялостна стратегия за действие, като утре ще бъде разиграна учебна тренировка за действие при хипотетично двама пристигащи пътници със съмнение за коронавирус. Те ще бъдат транспортирани от летище София до ВМА, където ще бъдат настанени и изолирани. Ще бъде отменен и Денят на отворените врати във Военноисторическия музей, който традиционно се отбелязва на 3 март. Експертите са категорични да се избягват масови мероприятия, особено на закрито. 

Очаква се от Италия да пристигнат

български ученици, като ще бъдат взети възможните мерки за безопасността им.
Относно тестовете за COVID-19 Ген. майор Мутафчийски обясни, че такива ще бъдат направени на всички граждани, при необходимост. За това обаче трябва да са налице грипоподобни симптоми . Ако такива липсват, резултатът от теста може и да не е достоверен. Освен това трябва да има достатъчно тестове за ситуации, в които изследването наистина се налага. Затова по нареждане на примиера Бойко Борисов се преустановяват платените изследвания за коронавирус, които най-често са по желание на хората като превантивна мярка, без да са налице конкретните симптоми. Това означава, че всички изследвания за COVID-19 ще бъдат безплатни, но само по лекарска преценка. В момента има жена в Плодвид, която е със съмнение за вируса. Ген. Мутафчийски обяви, че има четирима пациенти под карантина и във ВМА. Досега обаче всички проби за коронавирус у нас са отрицателни. Към момента у нас са осигурени са 8000 хил. предпазни костюма и 1000 теста за коронавируси, но апелът е те да се ползват разумно, така че да стигнат за случаите, в които наистина има нужда от тях. Това се налага не поради липса на средства за закупуване на нови, а поради ограничените количества в цял свят. 


Ананиев разпореди 2 проверки

Ананиев разпореди 2 проверки

Ще се проконтролира смъртния случай на починалата жена от Враца с перфорация на червата и казуса с пациента на Окръжна болница
Даниела Дариткова е с КОВИД-19

Даниела Дариткова е с КОВИД-19

Положителен е резултатът от теста и на Даниела Малешкова от ГЕРБ
Ограничават контактите между работниците

Ограничават контактите между работниците

Деница Сачева издаде заповед за спазване на противоепидемичните мерки в предприятията
КОВИД-19 и чакащите трансплантация

КОВИД-19 и чакащите трансплантация

Изпълнителна агенция „Медицински надзор" и Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония подготвиха информацията
„Майчин дом

„Майчин дом" получи 100 000 лева дарение

С парите ще бъдат закупени маски и предпазни облекла, казаха от болницата
10 хиляди маски получи Плевен

10 хиляди маски получи Плевен

Те са дарени от китайските им колеги с посланието „Приятелството, като сянката на слънцето, се появява в слънчев ден"
8% от бизнеса са склонни за мярката „60/40“

8% от бизнеса са склонни за мярката „60/40“

На експресно анкетно проучване на БСК са отговорили 759 работодатели
Изследват 30 антивирусни лекарства

Изследват 30 антивирусни лекарства

Иновативните фармацевтични компании разработват също диагностични методи и ваксини срещу КОВИД-19
Безплатната платформа за пазаруване

Безплатната платформа за пазаруване

Над 1000 доброволци от цялата страна ще помагат на стотици възрастни хора да избегнат риска от заразяване
Заразените в САЩ превишиха 215 хил.

Заразените в САЩ превишиха 215 хил.

22.95% от общия брой случаи по света са в щатите
1 2 3 4 5 ... 38 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли удължаването на мерките за борба с пандемията от COVID-19?

Април 2020