зараза

Изтеглят студентите ни от Италия

24-02-2020 10:21
Над 150 са заразените в страната, здравните власти обявиха извънредни меркиИзтеглят студентите ни от Италия
Clinica.bg

press@clinica.bg
Над 15 хил. българи живеят в засегнатите райони в Италия, спешният телефон звъни почти постоянно. Има и много туристи. Родители на български младежи, студенти в градовете, в който са регистрирани случаи на коронавирус, са съобщили, че ще ги приберат от страната. Това каза Таня Димитрова, генерален консул в Милано, пред Би Ти Ви.
Не се е обадил нито един българин от отцепените райони, обаждат се главно туристи, които питат какво да правят и как да променят своето пътуване, добави тя. Българите да пътуват само в краен случай в районите с установена зараза, препоръча и Външно министерство.

 

Към момента 152 са заразените от коронавирус, четирима са починали, всички са италиански граждани, потвърди консулът информацията от местните власти. 26 са с тежа клиника, останалите нямат ясно изразени симптоми. Тежките случаи са на по-възрастни хора.


Появи се опасение за плъзване

на коронавируса COVID-2019 от най-голямото европейско огнище към Централна и Западна Европа. Това предизвика поредица от драстични мерки в Северна Италия и прекратяване на влаковите връзки на страната с Австрия.

Повечето случаи в Италия са в няколко селища около Милано в района Ломбардия, както и на едно място във Венето, но здравните власти съобщават за изолирани случаи в съседните Пиемонт и Емилия Романя, както и в Лацио.
Почти дузина градове в Ломбардия и Венето с общо население от близо 50 000 души са на практика под карантина. На населението е наредено да остане по домовете. За влизане и излизане от определени места се изисква специално разрешение.


Италианските здравни власти

са взели извънредни мерки, но призовават да не се допуска паника.

Междувременно стана ясно, че китайският гражданин, който почина в хотел в Банско, не е бил болен от коронавирус, обяви във Варна здравният министър Кирил Ананиев. 55-годишния Зен Юнг Занг е прекарал инфаркт в миналото. Въпреки сърдечните си проблеми е стоял дълго в сауната на хотела, в който е бил настанен. "Знаете, че за хора със сърдечни заболявания такива големи натоварвания са много опасни", допълни министърът.

"Имаме информация за всички лица, които пристигат от места с огнища на вируса и те се проследяват. Тези, които кацат на летищата минават през термокамери и при най-малката температура над 37 градуса се настаняват в определените лечебни заведения за наблюдение и лечение. Тези, които нямат симптоми, поставяме под карантина и се наблюдават от личните им лекари", каза Ананиев.


Докараха ваксини срещу Омикрон

Докараха ваксини срещу Омикрон

България получи 80 640 дози срещу подвариант XBB 1.5, имунизациите започват от 27 септември за всеки желаещ, съобщиха от МЗ
Нов вариант на КОВИД, не е по-опасен

Нов вариант на КОВИД, не е по-опасен

Той се нарича EG.5 и СЗО го класифицира  като представляващ интерес, циркулира най-вече в САЩ
Няма да получаваме нови доставки ваксини срещу К-19

Няма да получаваме нови доставки ваксини срещу К-19

Това може да стане, само ако страната ни изрично го пожелае, според нуждите, стойността на таксата за преобразуване от задължителни доставки на дози на такива по желание е 134.2 млн. лв., казват от МЗ
COVID-19 все още е сериозен риск за здравето на пациентите

COVID-19 все още е сериозен риск за здравето на пациентите

Вирусът представлява риск по отношение появата на нови мутации само и единствено, когато се намира в човешкия организъм, казва проф. Татяна Червенякова

Дават 36 млн. за РЗИ и Спешна помощ

Дават 36 млн. за РЗИ и Спешна помощ

С тези средства заплатите на работещите в сектора ще могат да се увеличат с 20%, предложение за това направиха ГЕРБ и ПП

Без карантина при КОВИД

Без карантина при КОВИД

Промяната предлагат от ресорното министерство с промени в Закона за здравето
Препоръчват актуализация на КОВИД-ваксините

Препоръчват актуализация на КОВИД-ваксините

Това предвиждат насоките на ЕМА и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията
Отменят карантината при КОВИД

Отменят карантината при КОВИД

Такива законодателни промени ще инициира здравният министър д-р Асен Меджидиев, казаха от МЗ
Пестим 188 млн. лв. от КОВИД ваксини

Пестим 188 млн. лв. от КОВИД ваксини

Толкова средства ще икономиса България чрез предоговаряне на договора с Пфайзер, съобщиха от здравното министерство
Купуваме по-малко ваксини

Купуваме по-малко ваксини

Допълнително споразумение на ЕК създава възможност България да заявява реално необходими количества до 2026 г., казаха от МС
1 2 3 4 5 ... 450 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ