зараза

Изтеглят студентите ни от Италия

24-02-2020 10:21
Над 150 са заразените в страната, здравните власти обявиха извънредни меркиИзтеглят студентите ни от Италия
Clinica.bg

press@clinica.bg
Над 15 хил. българи живеят в засегнатите райони в Италия, спешният телефон звъни почти постоянно. Има и много туристи. Родители на български младежи, студенти в градовете, в който са регистрирани случаи на коронавирус, са съобщили, че ще ги приберат от страната. Това каза Таня Димитрова, генерален консул в Милано, пред Би Ти Ви.
Не се е обадил нито един българин от отцепените райони, обаждат се главно туристи, които питат какво да правят и как да променят своето пътуване, добави тя. Българите да пътуват само в краен случай в районите с установена зараза, препоръча и Външно министерство.

 

Към момента 152 са заразените от коронавирус, четирима са починали, всички са италиански граждани, потвърди консулът информацията от местните власти. 26 са с тежа клиника, останалите нямат ясно изразени симптоми. Тежките случаи са на по-възрастни хора.


Появи се опасение за плъзване

на коронавируса COVID-2019 от най-голямото европейско огнище към Централна и Западна Европа. Това предизвика поредица от драстични мерки в Северна Италия и прекратяване на влаковите връзки на страната с Австрия.

Повечето случаи в Италия са в няколко селища около Милано в района Ломбардия, както и на едно място във Венето, но здравните власти съобщават за изолирани случаи в съседните Пиемонт и Емилия Романя, както и в Лацио.
Почти дузина градове в Ломбардия и Венето с общо население от близо 50 000 души са на практика под карантина. На населението е наредено да остане по домовете. За влизане и излизане от определени места се изисква специално разрешение.


Италианските здравни власти

са взели извънредни мерки, но призовават да не се допуска паника.

Междувременно стана ясно, че китайският гражданин, който почина в хотел в Банско, не е бил болен от коронавирус, обяви във Варна здравният министър Кирил Ананиев. 55-годишния Зен Юнг Занг е прекарал инфаркт в миналото. Въпреки сърдечните си проблеми е стоял дълго в сауната на хотела, в който е бил настанен. "Знаете, че за хора със сърдечни заболявания такива големи натоварвания са много опасни", допълни министърът.

"Имаме информация за всички лица, които пристигат от места с огнища на вируса и те се проследяват. Тези, които кацат на летищата минават през термокамери и при най-малката температура над 37 градуса се настаняват в определените лечебни заведения за наблюдение и лечение. Тези, които нямат симптоми, поставяме под карантина и се наблюдават от личните им лекари", каза Ананиев.


И София мина в зелената зона

И София мина в зелената зона

Средната заболеваемост в страната падна под 300 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
КОВИД намалява още

КОВИД намалява още

МЗ връща плащането на медици за поставяне на ваксини, обмисля намаляване на карантината
Без маски на закрито от четвъртък

Без маски на закрито от четвъртък

Те ще се изискват само в определени обекти като лечебни заведения, социални домове, аптеки, оптики, градски транспорт, гласи заповед на здравния министър д-р Асен Меджидиев
КОВИД пълзи още надолу

КОВИД пълзи още надолу

Средната заболеваемост на 14-дневна база отбелязва спад и днес до 314.73 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
И Варна намали срока на мерките

И Варна намали срока на мерките

Областта вече е в етап 1 на пандемията, по данните на НЦЗПБ средната заболеваемост в страната продължава да бележи лек спад до 325.65 на 100 000 души
КОВИД днес намалява

КОВИД днес намалява

От ПП искат отмяната на пандемичните мерки в София, а омбудсманът връщането на добавките за първа линия

КОВИД препъва новия анекс

КОВИД препъва новия анекс

От БЛС искат болниците да имат право да разкриват допълнителни интензивни легла извън тези в договора им, от НЗОК не са съгласни

КОВИД може да доведе до язва на стомаха

КОВИД може да доведе до язва на стомаха

Ваксинацията е вариантът, който предпазва от усложнения, да не се пренебрегва и бустерната доза, казва д-р Станислав Чурчев
276 млн. за КОВИД за медиците

276 млн. за КОВИД за медиците

Ръстът на средствата в СИМП-а за шестте месеца на годината спрямо същия период на миналата е 159%, отчитат от НЗОК

Втора бустерна доза и за ваксинирани с Янсен

Втора бустерна доза и за ваксинирани с Янсен

Тя ще може да се поставя на пълнолетни, които след еднодозовата имат и първа доза РНК ваксина, казват от МЗ
1 2 3 4 5 ... 442 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ